Разјарена руља ухватила убице предсједника Хаитија

Након атентата на предсједника настао је својеврсни вакуум јер Хаити нема јасан правни оквир за овакве ситуације. Снимљен је и на друштвеним мрежама објављен видео у којем свјетина на Хаитију заробљене бивше колумбијске војне плаћенике крваве и претучене вуче кроз сиротињске четврти Порт-ау-Принцеа, усред хаоса који је настао након атентата на предсједника, пише Даилy Маил. 

Свијет 09.07.2021 | 18:13
Разјарена руља ухватила убице предсједника Хаитија

Полиција је саопштила како је 26 Колумбијаца и двојица америчких држављана било укључено у напад на предсједника Јовенела Моисеа у раним јутарњим сатима у сриједу, али нису објављени њихови мотиви за злочин.

Међу ухапшенима су Јамес Солагес (35) и Јосепх Винцент, обојица амерички држављани рођени на Хаитију, које се на снимцима види с још 17 осумњичених. Остали нападачи су или у бијегу или убијени.

Снимак приказује како двојицу осумњичених Колумбијаца завезане вуку улицама. Један од мушкараца био је без мајице и обливен крвљу док их свјетина прати и виче.

Привремени премијер Цлауде Јосепх, који би требао бити замијењен ове седмице, прогласио је 'ванредно стање' и преузео власт у земљи, што оспорава човјек којег је Моисе именовао својим насљедником, главни званичник за корона вирус у земљи, Ариел Хенрy.

Уз та превирања, карипска држава нема јасан правни оквир за преузимање власти у оваквим случајевима након што је шеф правосуђа, који је према уставу требао преузети власт, умро раније ове године од Цовида-19.

Моисе, који је оптужен за увођење диктатуре у земљи, учврстио је своју власт и земљу водио чврстом руком, што значи да ће онај ко испуни вакуум настао његовим убојством, имати велику моћ.

Подсјетимо, у сриједу у 1 сат ујутро, атентатори су упали у приватну резиденцију 53-годишњег предсједника у брдима изнад главног града, и изрешетали га с више метака.

Његова супруга, прва дама Мартине (47), тешко је рањена и хитно пребачена у болницу у Миамију, док је њихова одрасла кћи Јормалие, која је такођер била у кући у вријеме напада, остала неозлијеђена и успјела је побјећи.

(Јутарњи лист)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Странац

09.07.2021 18:09

Јел ово лажна вијест,или сиротиња свугдје воли диктатора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

10.07.2021 01:56

Ма у сваком проблему мора бити бар један американац

ОДГОВОРИТЕ