"Очекује нас нова пандемија, такву још нисмо видјели"

Ворен Бафет, амерички милијардер и инвестициони гуру, објавио је у недавном интервјуу за ЦНБЦ да долази још једна пандемија, можда гора од пандемије ковида 19.

Свијет 09.07.2021 | 14:19
"Очекује нас нова пандемија, такву још нисмо видјели"

Уверен је да, упркос томе што је пандемија савладана, свет није спреман за успешну превенцију.

У поменутом интервјуу Бафет је изразио забринутост да свет није спреман да се носи с ванредним стањем. Још га више брину економске последице ковида 19, која је највише погодила мале фирме.

"Милиони малих предузећа су ужасно погођени", рекао је, преноси СЕЕбиз.

Милијардер открио зашто богатство не оставља деци

С друге стране, велике компаније послују прилично добро, што значи да је економски утицај врло неуједначен, додао је Бафет.

У марту прошле године пандемија је затворила многа врата у привреди. Хиљаде малих предузећа присиљено је затворити врата. У међувремену су трговци и велике интернет продавнице преузели своје купце. Година 2020. донела је највећи пад америчког БДП-а од 1946. године.

"Још није готово", рекао је Бафет.

Углавном га брине непредвидивост, али иако је ситуација, посебно на почетку пандемије, била врло неизвесна, за већину људи и компанија испало је боље него што се у почетку очекивало.

Ворен Бафет има савет како да удвостручите своју вредност: "Један лак начин"

Добар је пример аутомобилска индустрија која има рекордну добит. Чарли Мангер, потпредседник Беркшир Хатавеја и дугогодишњи Бафетов пословни партнер, рекао је да је аутомобилски сектор створио успех који не би имао без пандемије. Због затварања фабрика и последичног глобалног недостатка полупроводника, произвођачи аутомобила и трговци остварили су рекордну добит приликом поновног отварања, јер су продавали аутомобиле и пре него што су стигли до продавница.

Славни милијардер признао је у интервјуу да је и сам проживљавао тренутке финансијске неизвесности јер није знао шта ће се догодити с ваздухопловним компанијама у власништву БНСФ Раилwаy-а и НетЈет-а.

Рекао је да је највећа лекција коју је научио из ове пандемије ковида 19 колико је свет лоше припремљен за хитне случајеве. Бафет је уверен да следећа, нова пандемија већ долази, али - како је рекао за ЦНБЦ - компанија није спремна носити се с њом.

Једноставна идеја тешка 100 милијарди $: Ворен Бафет жали што се он тога није сетио

"Сви знамо да постоји нуклеарна, хемијска, биолошка и сајбер претња и да друштво још није спремно носити се с њом", рекао је Бафет. Следи пандемија какву још нисмо видели, закључује.

(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Лаик

09.07.2021 12:59

Ја му вјерујем све, од ријечи до ријечи. Од оваквих и не можеш очекивати ништа добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.југа

09.07.2021 13:32

Овај хоце да узме јос коју милијарду мало су му оне сто је вец милијардер идиот.

Name

Анђео

09.07.2021 13:28

Јаста само да се пусти у погон ??‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агенда

09.07.2021 16:46

Који смутљивци Боже олакшај, а њих понизи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

10.07.2021 06:00

Реце доктор Менгеле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо јово

10.07.2021 22:45

Даце Бог да поцне поцне од твојих најмилијих.

ОДГОВОРИТЕ