Док се власт хвали суфицитом, народ Српске у дефициту

У Републици Српској свакодневно расту цијене основних животних намирница, мијења се цијена горива, а кућни буџет угрожавају и непланирани трошкови. Све би то било лакше поднијети да су плате и пензије веће, што би се одразило и на куповну моћ грађана. 

Република Српска 09.07.2021 | 12:47
Док се власт хвали суфицитом, народ Српске у дефициту

Најнижа плата у РС донедавно је износила 520КМ. Влада Српске у мају ове године донијела је одлуку да се минималац повећа за 20 марака. Осим што је за грађане та разлика недовољна за пристојан живот, недовољна је и да се испрати стални раст цијена услуга и производа.

У незавиднијој позицији од радника су пензионери чији се живот, кажу, своди на пуко преживљавање. 

„Моја пензија је 224КМ.  Све је скупо, ја не знам како народ уопште живи. Људи састављају крај са крајем, нарочито људи који имају кредите, врло је тешко. Са оваквом влашћу не видим излаз. Ја очекујем да ће доћи до неких промјена, да ће коначно схватити да је нужно побољшати стандард пезионера, бораца и социјалних категорија“, истичу анкетирани грађани. 

О животном стандарду грађана говори и податак да они са просјечном нето платом која је у мају износила 981КМ могу покрити тек пола потрошачке корпе која је у том периоду коштала 1. 931КМ. Удар на кућни буџет представљају непланирани трошкови. Неочекивани одласци код љекара, поправке унутар домаћинства или кварови на аутомобилима стварају главобољу код великог броја грађана. Многи се жале и на стихијски раст цијена основних животних намирница. 

 „Рецимо март кад смо посматрали у области масноћа, јаја, месних прерађевина, у области житарица, односно брашно, со, дошло је до помјерања тих цијена за пар процената, неки су ишли и до 20%“, навела је Божана Радошевић из Савеза синдиката РС. 

„Један од производа попут уља је повећан за 50%, што је заиста велики удар на наше мале буџете. Ако узмемо у обзир да је просјечна синдикална корпа близу 2.000КМ, не можемо а да се не запитамо како једна породица која ради за најнижу цијену рада уопште може да преживљава, јер од тих 2.000КМ, 30% отпада на режијске трошкове док 40% отпада на трошкове за прехрану“, истиче предсједник Удружења за заштиту потрошача „Реакција“ Душан Срдић. 

Посљедњих дана расте и цијена сирове нафте брент која је износила 613 америчних долара по тони или 77 долара по барелу. Све ће се то одразити и на малопродајне цијене на бензинским пумпама у РС. У наредним данима доћи ће до поскупљења и бензина и дизела од 4 до 6 фенинга. 

„Пратимо Федерацију која је у прошлом периоду промијенила цијене. Примјетно је у Србији, Хрватској, Црној Гори такође да је дошло до повећања малопродајних цијена. Дакле у овом моменту смо најјефтинији, међутим нажалост због динамика која се намеће из разлога улазних цијена дистрибутери практично морају да повећавају своје малопродајне цијене“, истиче предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС Драган Тришић.  

 Иако је у РС дошло до повећања најниже плате, иако су више новца добили и радници у просвјети, здравству, полицији, уз стална поскупљења ствара се само привид бољег животног стандарда.

Већ након првог одласка у продавницу, на бензинску станицу, тржницу грађани срећу реалност и сами се увјере колико робе и услуга могу да плате. Свакако не много више него годину или двије раније.   

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Б.Лука

09.07.2021 11:06

Врши ли ико овдје контролу цјена,Ил су и ти поткупљени?Ово је угњетавање и колективно уништавање народа.... До кад Бурле,Вишковићу,Бисерка до кад ће те нас гулити... Нема више све сте нам узели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

09.07.2021 11:27

Битно је да добро зиви пејина унука и да има будзет 12 милиона сто износи 48 хиљада пензија по 300 марака то народ воли сто мајкицка баба има 7000 хиљада у председниству а за остале није битно не креоају по појатама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будва

09.07.2021 11:39

Само се кука и кука а никад се боље није зивјело. Додуше помаже и велико исељавање јер ми што остајемо више зарадимо. Тако је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Будву

09.07.2021 14:49

Еее тугеее и јада !!! Од покраденог оста љага а све мора бизи врацено кадтад какооо дослооо тако и отислоооо!!! Зспамзи за нсук!!како се опљацкала дрзава и народ у рату и после рат!!!! Иде у цитанке за будуце генерацијеееее неродјеним за задузеним за бахацење не за плате не за пензије не за социјалне категотије него за бахацење полит тајкунскр елитеееее поникле у рату и посратно!! Имовински картони све говореее о свак9ме и идемооо напред! Будвооо кад тад врацање и плуд Одговорност!!! Плус љага довијека!! Нема даљеее!!!

Name

Ре Будва

09.07.2021 17:19

Истина је да политицари и криминалци никада нису зивјели боље, то си потпуно у праву. Остали народ зиви горе него икада. Мозда су половином прослог вијека људи имали мање пара, али су такодје имали и дрзаву која се вртоглаво развијала. Ми данас имамо биједан стандард и дрзаву која пропада у суноврат, сваким даном све дубље. Али битно је да је теби добро, то је Балканска карактеристика, док се ти "сналазис" други могу помријети од глади... тузно.

Name

Будимо реални

09.07.2021 12:24

Ко нама свима брани да се бавимо трговином и да ударимо марзе колике хоцемо ако моземо продати. Ја сам на становишту да цијене дивљају јер су сви осјетили да народ има новца. Процитајте колико се луксузних станова продало у БЛ, Добоју и Бијељини а да не прицам о насима из РС који по БГ и НС купују станове ко чарапе... Знаци, народ има паре и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

09.07.2021 13:56

Да, "буди реалан", народ нема пара већ појединци имају паре,који не купују један ауто или стан већ више, па станове изнамљују а са аутима се бахате. Ја на једног цовјека за којег се зна да има паре знам још бар 50 људи који крпе крај са крајем. Цијене иду горе јер је то све берзанска роба и једини начин да се то испрати је са повећањем плата. Плата минималац 1000КМ па ко не може платити радника кључ у браву а радник ће се снаћи, друга фирма, властити бизнис или најчешће иностранство.

Name

Ооо реалноо

09.07.2021 14:59

Зна се дебелооо ко купује тамо становеееее!!!!! Радници пензионери доцијалне категорије тј народ нееее самооо партијаси и њихови подобни кумови родбина малени пионириии стасалиии свиии умрезени па се вјенцавају развјенцавају хатцеееее имовину прљави капитал се ваља по свијету !! Реалноо види се из авионаа али заробљене институције од криминално политицкотајкунске хоботницее од рата до данас! Предратни никоговици подстанатииии голациии без моралаааа

Name

греендестинy ре: будимо реални

10.07.2021 02:42

Ти станови се граде и купују прљавим новцем, прије свега кешом од продаје наркотика.

Name

Алиииии

09.07.2021 14:39

Власт је отудјена од народаа!!истинаа!! Они су у Великом Суцифитууу!!! Прије бављења политиком капитал им је скоциоооо небу под облакее!! А пре гологузани без имовине без знања итд итд!!! Најуноснија привредна грана политикаа али само код њих је њихов суцифит а народ опљацкан растјеран гладан болестyн у нестајањуу!!Зло и горе од рата!!

ОДГОВОРИТЕ