Како „Поште“ стимулишу: “Идите у пензију, запослићемо вам члана породице”

Управа „Пошта Српске“ одлучила је да стимулише одлазак у пензију радника који испуњавају услове за то, тако што ће им запослити неког од млађих чланова уже породице, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 09.07.2021 | 08:46
Како „Поште“ стимулишу: “Идите у пензију, запослићемо вам члана породице”

Револуционарну идеју саопштио је извршни директор „Пошта“ Миленко Вучета након што је Инвестиционо-развојна банка (ИРБ), као већински акционар, на недавно одржаној сједници Скупштине акционара, оштро критиковала политику управе предузећа да свакодневно запошљава нове раднике.

У одбрану управе први је стао Вучета који је истакао проблем боловања и старосне структуре радника у предузећу.

„Показатељи говоре  да је колектив  у ’Поштама Српске’ стар, с обзиром на то да велики број радника има више од 55 година. Имајући то у виду, управа је одлучила да  стимулише одлазак у пензију радника који испуњавају услове, а имају три или више година до пензије, с тим да се том раднику запосли у предузећу неко од  млађих чланова уже породице који испуњава услове“, рекао је Вучета.

Он је израчунао да би предузеће тим добило подмлађивање колектива, смањење издатака за бруто плате, „јер није исти  обрачун бруто плате за старијег и за млађег радника“, као и повећање квалитета извршења услуге запошљавањем млађе радне снаге.

О законитости оваквог запошљавања, ипак, није говорио.

„Поште“ лани запослиле 142 радника

Иначе, представница ИРБ-а Дијана Обрадовић је на Скупштини акционара критиковала управу због податка да је укупан број радника повећан за 32, док је заправо запослено нових 142 радника.

„Банка скреће пажњу да овдје није ријеч о запошљавању само нових 32 извршиоца, будући да су мимо њих запослена и лица на мјеста радника којима је престао радни однос по различитим основама, тако да је укупан број новопримљених радника 142. На овај начин све мјере преузете у ранијем периоду на снижавању трошкова радне снаге су потпуно изгубиле значај“, навела је представница ИРБ-а Дијана Обрадовић.

Посебно је нагласила наставак тренда повећања трошкова радне снаге који су и до сада представљали један од највећих проблема у раду предузећа. Истакла је да је друштво лани уведено у негативну зону пословања, да је ликвидност погоршана те да „Поште“ чак нису имале новца ни да плате порезе и доприносе на плате за октобар и новембар 2020. године.

„ИРБ није задовољна наставком тренда раста трошкова радне снаге који достижу 66 одсто свих трошкова, као и уласком у негативну зону пословања, како из основне дјелатности, тако и укупно. Банка уважава тешкоће у пословању које утичу на рад друштва, али сматра да постоји значајан простор за унапређење пословања, превасходно уз квалитетно управљање људским ресурсима и расходима“, закључила је Обрадовић.

Директор „Пошта“ Миладин Радовић се правдао да су „Поште“ у једној седмици имале 323 радника на боловању, због чега су присиљени примати нове раднике како би се процес рада могао наставити.

Да оправдање директора, ипак, и нема упориште у чињеницама, показује анализа Транспаренцy Интернатионала према којој „Поште Српске“ имају око 130 запослених више него „БХ Пошта“ која има готово 30 милиона веће приходе.

Од 2015. године број запослених радника у „Поштама Српске“ повећао се за 208, издвајања за плате повећала су се за 6,8 милиона марака а ово јавно предузеће које је те 2015. имало добит од пола милиона у 2020. години исказало је губитак од 1,8 милиона КМ. Иако се баве истим послом „Поште Српске“ имају и знатно веће износе сумњивих и спорних потраживања од БХ Пошта.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Дзони

09.07.2021 06:51

То је Снсд вец давно патентирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре "Дзони" РАСПУЦХИН

09.07.2021 08:33

Тачно , то је већ давно патентирано и примјењује се годинама а то што се тек сада о томе прича јавно , то је други проблем. И не да је патентирано него је и усавршено примјеном "ротације" и замјене за радна мјеста у случају да неком не одговара понуђено мјесто. Па тако неко из поште запосли "дјетенце" у , нпр. општину а "дјетенце" општинара оде у пошту. И то тако траје скоро двије деценије. А можда и више? једино се ми : борци , РВИ , породице погинулих , "ротирамо" сами око себе а има нас маса способнијих и поштенијих од режимлија.

Name

Дадо

09.07.2021 06:56

Хахахаха хахахаха хахахаха, која фора!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

толпи

09.07.2021 06:59

у РСу више не мораш бити ни паметан ни школован, радно место се наслеђује с кољена на кољено.и ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

09.07.2021 07:02

Да је тако само у Поштама. Иста је ствар и у општини,у грунту,у катастру,у разним агенцијама и толико тога се ,,натићило" да нам спаса нема,али преживјећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

09.07.2021 09:11

Како ћеш преживјети кад ти спаса нема???Хмммм!

Name

Стефан Велики

09.07.2021 07:03

Овај Миленко Вучета је кадар Демоса и вири из г....ице Недељка Чубриловића. Обогатио се злоупотребама положаја и митом а главни задатак му је запошљавање сумњивих ескорт дама које препоручи странацки шеф. Лопурда велика али такве Чубиловић и преферира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бане

09.07.2021 07:05

Па исто то раде и друге фирме у Републици. У РиТЕ Угљевик је то традиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватна дрзава

09.07.2021 07:52

У правосудју па надаље у свим институцијама....

Name

Из прве руке /Бања Лука

09.07.2021 07:51

Па морају људи(поштари и радници у пошти 78102 Бања Лука)да узимају боловање кад не могу издржати физичку и психичку тортуру који врше њихови надређени.Зашто "радници" у канцеларијама не узимају боливање?Зато што им је боље на послу него код куће.Ето зашто. Да ли ви схватате да се само запошљавају људи по канцеларијама,а тамо гдје треба радник њега нема. Ако има неки поштен инспектор рада (ако постоји такав) нека прошета мало до поште 2 у Бањалуци и до велепрехране,до оног ругла од ткз. Брзе поште па да види како стручњаци "раде" и шта раде.Запошљавају се нерадници а не радници.То је огромна разлика Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

09.07.2021 08:26

Да ли то онда значи да су и "Поште Српске" "породична" фирма и да ће само запошљавати нове раднике из породица "старих" радника, то нигдје на свијету нема, није то приватна фирма, па да власник фирме, сам као појединца, тј.власник може примати када хоће и кога хоће у радни однос, све је ово код нас,изгледа, одавно однио ђаво !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

09.07.2021 08:40

Само лопова највецег у постама ďиректора РЈ Зворник нико не нозе отјерати у пензију јер он је од посте направио установу за збрињавање социјалних слуцајева који су вевином његова фамилија а све СНСД подрзава то.А идеја је оргинална и доста да фосили раде по салтерима јер је велики обим посла и све је електронски,а матори не могу да прате процес рада.Сам број радника сто се повецава је постала потреба о тај Вуцета се висе питq од Радовица јер директно је под утицајем црвених и дог год је тих маторих фосила нема напретка постама од врха па до радних јединица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голуб писмоноса!

09.07.2021 09:32

Пошту контролисе "црвена секта"! Ови из УС су само ту тек тако, директор Радовиц је само на папиру. Црвена секта запосљава своје кадрове. Са улице су довели и поставили своје доуснике ботове који не знају писмо да адресирају, а камо ли да направе несто корисно како за предузеце тако и за дрзаву. Е сада.. има у пистама кадрова са реномирани и струцним искуством, није да нема. Али.. ти кадрови су макнути од одлуцивања и поред тога на њихов беспрекоран професионални рад. Висе се цени лик са 8 разреда јер је члан црвене секте него упосленик високо образовног кадра! Назалост! Променом власти неопходно сав систем асимилирати! Толико се тога наталожило да је питање дана када це систем пасти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјешење

09.07.2021 10:08

Довести приватника да им подјели отказе и здраво-живио,па да видим оћел 15 кафа пити сваки дан

Name

ГадгетРС

09.07.2021 09:38

Откад то они раде, има већ пар година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

09.07.2021 13:36

Тим ухљебима је довољно да се један цлан запосли и до краје зивота сви на будзету није ово ни Д од дрзаве ово је приватна прција од профитера и дезертера зали бозе засто је јадан народ ратовао.