Предсједника Хаитија убила група бивших војника

Међу наоружаним командосима који су убили хаићанског предсједника Ховенела Моисеа било је 26 Колумбијаца и двојица Американаца с Хаитија, саопштиле су власти, док се наставља потрага за главним организаторима убиства..

Свијет 09.07.2021 | 07:52
Предсједника Хаитија убила група бивших војника

Према службеном саопштењу, педесеттрогодишњег Моисеа је у сриједу рано ујутро у његову дому убила група страних, увјежбаних убица што је изазвало метеж у тој сиромашној држави у којој владају политичке подјеле, глад и раширено насиље.

Колумбијски министар обране Диего Молано рекао је да први резултати истраге показују да су Колумбијци осумњичени за учествовање у убиству пензионисани чланови оружаних снага његове земље те је обећао помоћ у истрази на Хаитију.

Полиција је особе за које се сумња да су починиле убиство у сриједу пратила до куће у близини мјеста злочина у Петионвиллеу, сјеверном предграђу главнога града Порт-ау-Принцеа. Након пуцњаве која је трајала до касно у ноћ ухапшен је одређени број осумњичених.

Шеф полиције Леон Цхарлес у четвртак касно навече новинарима је показао низ колумбијских пасоша, јуришних пушака, мачета, wалкие-талкиеја и осталога. “Странци су дошли у нашу земљу убити предсједника”, рекао је Цхарлес и додао да је ријеч о 26 Колумбијаца и двојици Американаца с Хаитија.

Ухапшено је 15 Колумбијаца и двојица Американаца.

Директор колумбијске полиције Јорге Луис Варгас рекао је да је с Хаитија примио захтјев о информацијама о шесторици осумњичених, од којих су двојица наводно убијена у пуцњави. Остала су четворица ухапшена.

У сриједу је проглашено ванредно стање.

(ХИНА)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мрква

09.07.2021 06:36

Није проблем КО га је убио, већ не знамо КО је НАРЕДИО убиство?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцкy

09.07.2021 08:57

Проблем је и једно и друго. Не паламуди дзабе.