Шта Орбанова подршка доноси Србији на путу ка ЕУ

Може ли Виктор Орбан, најгласнији заговорник пријема Србије у Европску унију и уједно "најболнија рана" и најнемирније дијете Брисела, који се готово при сваком помињању Мађарске у Бриселу налази на мети критика, Србију прогурати кроз европска врата или ће бити само додатни баласт на путу којим се инако превише споро креће?

Србија 08.07.2021 | 20:51
Шта Орбанова подршка доноси Србији на путу ка ЕУ

Активности премијера Мађарска када је у питању процес проширења ЕУ усмјерене су на пружање најчвршће могуће подршке Србији на европском путу. Једна од тачака кампање представљања ставова Будимпеште о будућности Европске уније, коју је њихова влада води у европским и регионаланим медијима, тиче се управо Србије, објавио је Блиц. 

– Србија мора, као чланица, да буде примљена у ЕУ – наводи се у огласу који носи потпис Виктора Орбана.

Он је током посјете Београду рекао да би проширење ЕУ требало да се убрза и поручио да ће, ако се не преузму активности које воде проширењу, Унија тапкати у мјесту и на крају се распасти.

На заједничкој конференцији за медије са предсједником Александром Вучићем истакао је да су земље централне Европе учлањењем у ЕУ донеле нову енергију те да сматра да Србија то исто може да донесе.

– За двије, три године ће сви говорити да уколико Унија жели да се развија потребан јој је овај регион на челу са Србијом – рекао је Орбан одговарајући на критике из ЕУ на његове ставове о проширењу и подршку коју пружа Србији на европском путу.

Подсјећајући да је он први у ЕУ казао да миграције нису добре и да их треба спречити и то чак и затварањем граница, Орбан је казао да су га тада критиковали, али да су послије неког времена почели и други то да раде. Према његовим ријечима, исти је случај и са пружањем подршке Србији. У Бриселу стопирање проширења, како каже Орбан, “елегантно зову засићеношћу проширењем”.

– Европска историја нас учи да треба да пазимо са тим да не причамо прерано, али истина је и да ако се на вријеме не изнесу чињенице на којима се заснивају одлуке, онда те одлуке неће бити реализоване. Дјело је важније од ријечи, али ако не знам да формулишем шта хоћу да урадим, онда неће доћи ни до реализације – казао је Орбан.

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио се Орбану на пордшци и истакао да су људи у Србији су поносни због чињенице да имају такве пријатеље каква је Мађарска.

– Мало је таквих пријатеља, влада и људи – подвукао је он.

Вучић је истакао је да су односи између две земље данас најбољи у историји, а министру спољних послова и спољне трговине Мађарске Петеру Сијарту уручио Орден српске заставе првог степена због недвосмисленог и јасног залагања да се Србија прикључи ЕУ.

Са друге стране, стручњаци сматрају за подршка мађарског премијера чланству Србије у ЕУ “не може да допринесе много”.

Сузана Грубјешић, потпредседница Центра за спољну политику истакла је да Мађарска не одлучује о темпу европских интерграција.

– Није Мађарска та која ће одлучивати о убрзању европских интеграција, али нечијим ушима прија да добијете подршку од било кога – рекла је Грубјешић за Н1 и додала да је чињеница да ниједна земља кандидат са Западног Балкана не може да рачуна на подршку неких моћних европских престоница.

Говорећи о Орбановом прогласу од седам тачака за будућност ЕУ, у ком је и изразио подршку пријему Србије у чланство, Грубјешић каже да је необичан начин на који га је мађарски премијер представио – објављивањем огласа у новинама.

Дејан Бурсаћ из Института за политичке студије каже да мађарски премијер “вјероватно покушава да се постави као неко ко води причу око даљег проширења Европске уније”.

Додао је да избори, који ће у Мађарској на прољеће сљедеће године, и да ће то бити “први неизвјесни избори послије дужег времена”.

– То је велики подстицај Орбану да своју реторику мало заоштри, и тако мобилише гласаче – рекао је Бурсаћ.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Орбан

08.07.2021 19:02

Гледа интерес свој и да свали мигранте на Србију да они цувају границу Еу. Ето то је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

09.07.2021 05:32

Највеци фасиста у Европи,доказано. Јест и насо пријатеља,тај це га усрецит.

Name

цx

08.07.2021 21:54

Она народна са дна каце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

08.07.2021 22:52

Па изолацију, шта друго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР

09.07.2021 05:10

Нема од тога ниста само досао на кафу. Еу ниста не помазе. Зато не треба улазак еу. Србија најбоље сама идемо даље бице врецен Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

09.07.2021 05:22

Јасно су рекли и да признате Косово и Метохију никада нећете ући у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

09.07.2021 07:41

Шта ће помоћ и њега ће избацит

ОДГОВОРИТЕ