Скројен буџет БиХ: Више пара за путовања, аутомобиле...

Приједлог буџета институција БиХ за 2021. усвојен је у првом читању у Представничком дому. Издвајање за куповину нових аутомобила, трошкови путовања, нова запошљавања, само су неке од замјерки опозиције. Оно што нас очекује, ако се буџет на крају амандманске фазе прихвати, јесте још већи државни апарат.

Босна и Херцеговина 07.07.2021 | 19:39
Скројен буџет БиХ: Више пара за путовања, аутомобиле...

Из Предсједништва БиХ је стигао у Парламентарну скупштину, у јулу када је већ одавно требао бити функционалан. Али, сам буџет мора проћи и амандманску фазу, али судећи према расположењу у Парламентарној скупштини, неће бити проблема да се он и усвоји.

Сам буџет је већи у односу на прошлогодишњи и за финансирање институција он прелази милијарду КМ. За сервисирање вањског дуга је издвојено скоро 844 милиона, а укупни расходи прелазе 1 милијарду и 870 милиона КМ. Све ставке биљеже повећање у односу на прошлу годину.

“Овај буџет је сам по себи сврха задовољења потреба само администрације”, рекао је Драган Мектић, посланик СДС-а у ПС БиХ.

Главна замјерка опозиције је набавка опреме, у преводу аутомобила. Више од три милиона планирана су средства да би се купили нови аутомобили за Управу за индиректно опорезивање, Предсједништво, Савјета министара, Регулаторну агенцију за комуникације, па и саму парламентарну скупштину.

“На ставци путни трошкови у Предсједништву БиХ, 100 посто су повећани путни трошкови, што стварно да у години када знамо колика су ограничења за путовања и када знамо како је то било у 2020, а ево у 2021. то се наставља. Шта нам то показује? Па да ће делегације које воде чланови Предсједништва са собом бити много веће него што су биле до сада”, навела је Мира Пекић, посланик ПДП-а.

И Ненад Нешић предсједник ДНС-а и посланик у ПД ПС БиХ је имао замјерке.

“Све ово говори о буџету који је нерационалан и безобразан, који не одговара актуелној ситуацију у којој се налази БиХ, а ми смо тренутно најсиромашнија држава у Европи”, навео је Нешић.

Још једна ставка смета опозицији – запошљавање. Планирано је да се запосли, између осталог, и 100 граничних полицајаца, 300 нових припадника Оружаних снага, али и 15 нових службеника у Парламентарној скупштини, гдје од 230 запослених, 170 припада самој администрацији.

“Ставка за Граничну полицију није повећана, такође ставка за Службу за послове са странцима је смањена, апсурдно. Они немају инспектора, увијек говоре да немају инспектора на терену и да људи не могу физички стићи и обрадити све захтјеве и толики прилив миграната, а онда уопШТе не предвиде средства у кадровском смислу, да се приме људи”, рекао је Јасмин Емрић, независни посланик. 

Ипак, за власт буџет задовољава потребе рада институција и сервисирање спољног дуга и у њему не виде ништа спорно.

“Ја нисам примјетила тамо превише нових запошљавања. Неки број видим да је повећан. Оно што је још важније, када пишете то, не значи да ће бити повећање током године”, рекла је Сњежана Новаковић-Бурсаћ из СНСД-а.

У институцијама БиХ запослено је 23.529 особа, али и поред тога, опозиција сматра како се запошљавају нови људи, јер су владајућим потребни гласови за наредне изборе. Новац је кажу требало преусмјерити на набавку вакцина, а не издвојити 17 милиона за борбу против корона вируса и то у ставци, буџетске резерве.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Абц

07.07.2021 20:30

То багро само расипајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сањица

08.07.2021 12:04

И ја сам заслужила нов службени ауто

Name

ре

08.07.2021 12:50

Кад би укинули све институције на нивоу БИХ и прикупљени ПДВ подијелили на све градјане БИХ, имали бисмо по особи преко 350КМ мјесецно тј. 4 цлана породица би примила 1400КМ/мјесецно само по том основу...

Name

Миле месар јр

07.07.2021 20:45

Само дерите по зилама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тегy-Бер

07.07.2021 21:27

Овај политицки куплерај би требало најбоље затворити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

07.07.2021 23:46

Содома и Гомора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Локално

08.07.2021 05:59

Било би боље да се овај парламент бави туризмом - мозда би онда БиХ и зарадила који здрави новац, а не да се бави прањем новца!

ОДГОВОРИТЕ