Вакцина "Синофарм" штити од ламбда соја вируса корона

Кинеска Синофарм вакцина против короне, којом је вакцинисан највећи број људи у Србији, штити од свих мутација вируса па и од најновијег ламбда соја, рекла је др Ана Глигић.

Србија 07.07.2021 | 16:30
Вакцина "Синофарм" штити од ламбда соја вируса корона

Синофарм вакцина показала се као најбоља заштита без обзира на мутације короне зато што је цјепиво направљено на класичан начин, од целог протеина вируса. Након примања овог цјепива стварају се антитијела на протеинске компоненте вируса, што практично значи да антитијела неутралишу вирус и на тај начин штите људски организам када дође у додир с короном. Предност ове вакцине јесте што након цијепљења долази до стварања имунитета на цијели вирус, али и његове мутације – објашњава др Глигић.

Она истиче да разлог за забринутост немају ни људи који су примили друге вакцине попут Фајзер, Спутњик или АстраЗенеке, које су прављене по другим методама, али са истим циљем да се обезбједи заштита од короне.

– Све вакцине против короне су имуногене и све су добре, једина разлика што не знамо како ове рађене по новим методама, попут Фајзера, реагују на дуге стазе и то ће бити могуће утврдити за двије, три године. Код Синофарм цјепива неутралишућа антитела достижу максимум треће и четврте недјеље након ревакцинације, потом имају мањи пад и на том нивоу се задржавају – додала је др Глигић.

Ламбда сој корона вируса појавио се у децембру у Перуу и до сада се проширио у 27 земаља. Свјетска здравствена организација ставила га је под присмотру након што је изолован у Великој Британији, која је имала грдне проблеме с индијским, односно делта сојем.

Према ријечима молекуларног биолога Пабла Цукајама са универзитета у Лими, ламбда сој је заразнији у односу на остале сојеве корона вируса, али није примећемо да даје теже симптоме болести.

– Почетком децембра имали смо 200 људи који су били заражени ламбда сојем, до краја марта њиме је била инфицирана половина позитивних на вирус у Лими. Међутим ламбда сој није стао на томе, већ је наставио даље и за врло кратко вријеме је постао доминантан, односно присутан је код 80 одсто заражених широм земље – рекао је Цукајама.

Он је истакао да је овај сој од осталих другачији по специфичности протеина у шиљу вируса, којим се лакше качи на људску ћелију, због чега је и дошло до заражавања већег броја људи.

Научници су примијетили да приликом сваке мутације вируса корона долази до одређених промјена када су у питању симптоми заражених пацијената. За разлику од индијског, односто делта соја, који више подсјећа на јаку прехладу, а не на корону, при чему болесници не губе чуло мисриса и укуса, ламбда има симптоме карактеристичне за оргинални, алфа сој, што је у контрасту са делта сојем.

(Српскаинфо)

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

???

07.07.2021 14:37

Баш лијепо што нас штити та вакцина од свих слиједећих пошасти, али питам се како ће појединици који се вакцинишу овом "учинковитом" вакцином ући у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.07.2021 15:01

Вакцинисемо ли се због здравља или уласка у ЕУ? По својој зељи, вакцинисана сам бас том вакцином. У августу идем на 20-ак дана у Француску, наравно, са негативним налазом ПЦР теста.

Name

Ре

07.07.2021 16:14

Не Верујем, Кинезима, Русима и свим земљама гдје нема демократије

Name

провјерено

07.07.2021 19:53

Киинеска ируска стити дозивотно

Name

санирање стете

07.07.2021 14:51

То се зове санирање стете. Ето сад је одједном кинеска вакицна најефикаснија. За руску, које нема, стета се санира тако сто се прица како је позељно сто дузе сацекати са ревакцинацијом јер јој је тад дејство јаце и дузе траје. Ускоро це да казу да је јос боље ако се прими само један Спутњик В.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојим се

07.07.2021 18:52

да це нам због нестасица вакцина, подтурати вакцине које имају, нпр. под синофарм, или спутњик В, подтурати астразенеку, јер скоро нико и не гледа коју му вакцину дају. То би заиста било страшно. А има ли одговорности сто се на ревакцинацију чека мимо прописаних рокова (три недеље од вакцинације). Ако се рокови продузавају, народ це почетијош више одустајати од вакцинације, јер то постаје неозбиљно.

Name

ДОКТОР

07.07.2021 15:36

Ма ви сте будале праве. Чуј ламбда сој????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Печурка

07.07.2021 16:39

Вала баш! ?????

Name

Која спрдња...

07.07.2021 17:05

Докле год људи игноришу авионе и хемијско запрасивање из тих истих авиона, дотле ће бити разноразних сојева Ламбада ..делта сој...итд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрд

07.07.2021 21:26

Заламбадало те!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

08.07.2021 06:22

Боже опет гђу из нафталина извлаче, убјеђена у Рокфелерову медицину она баш зна шта пелцер покрива ма покрива све будуће и прошле пландемије

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

08.07.2021 06:25

Боље да сте проф.др Крешимира Павелића интервјуисали да каже истину о корони и вакцинама. Глобалистичка секта одмах покушава да га деградила дали му отказ што то не пишете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

08.07.2021 07:38

Узми баба од сваког произвођача по једну, па нек ти они онда плате трошково лијечења.

ОДГОВОРИТЕ