Измјеном закона до правичног остварења пензије

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, Перица Бундало, као предлагач Нацрта закона о измјени Закона о пензијском и инвалидском осигурању током данашње скупштинске дискусије навео је да Закон о ПИО није у сагласности  са најмање пет чланова Устава Републике Српске, да је контрадикторан, те крши основне правне и демократске принципе, а посебно људска права.

Република Српска 06.07.2021 | 17:34
Измјеном закона до правичног остварења пензије

Образлажући закон, Бундало је навео примјер Бањалучанина који је стекао право на старосну пензију, али је преминуо два дана након тога и због нерадног викенда није успио поднијети захтјев за пензију, те његова удовица скоро три године безуспјешно покушава да оствари право на породичну пензију. 

„Ово говори да су чланови породице лица која остварују услове за породичну старосну пензију стављени у дискриминаторски положај у односу на оне који остварују услове на породичну инвалидску пензију“, каже Бундало. 

Он додаје да је повријеђено и право на имовину, јер је старосна пензија стечено право на средства која је осигураник током радног вијека улагао у Фонд ПИО, те никако није јасно зашто су лица која остају иза умрлог онемогућена да остваре право које је стечено, а због чињенице смрти није остварено. 

„Члан члан 69. важећег Закона о пензијском и инвалидском осигурању је контрадикторан, те по том основу настају проблеми у пракси. Члан 69. како предлажем у Нацрту је јасан и прецизан, отклања недоречености и изједначава наведене двије категорије корисника породичних пензија “, истиче Бундало, додајући да овај члан треба бити недвосмислено прецизиран.  

„Измјеном овог члана исправила би се неправда и неједнакост пред законом. Зато предлажем да нова одредба спорног члана гласи да право на породичну пензију имају чланови породице умрлог осигураника који је на дан смрти испуњавао услове за инвалидску или старосну пензију“, каже Бундало, позивајући колеге из посланичких клупа да подрже овај приједлог. 

(БН) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

НР

06.07.2021 16:14

Борите се ви за приходе и обавезе фонда. А права има и превише за пензије. И то још и борце додали пензионом фонду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ,НР......

06.07.2021 16:48

Борци Р.Српске ,имају дупли стаз проведен у рату ,прве линије који није ПЛАЦЕН ! Знаци и то је дискриминација ,јер ко је радио цитаво вријеме рата има нормалан стаз ,а борци само на папиру отисавси раније у пензију .Знаци ,борцима треба признати дупли стаз и да буде плацен ! Јел ,сад јасно ,теби и осталима ,који борце немогу смислити оцима .Молим ,да се објави ,да народ зна ста добисе борци од Р.Српске .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато и јесте

06.07.2021 17:42

Дупли, боље дупло не платити....

Name

Борац

06.07.2021 18:58

Браво за коментар! Борцима није уплаћен ни дан ратног стажа и не рачуна се у ефективни стаж! Дезертери су скројили Закон по својој мјери!

Name

Ре

06.07.2021 19:04

То и јесте поента.Бацили су вас на нашу грбачу вас борце.У Фонд његова средства која смо уплаћивали.Нека и вама уплате и онда изволите.Овако отимате од наше уплате.Бе жите више ви и борци досадни сте, сада се нешта сјетили.Нико вас не види нити за шта пита..пола вас и нема.

Name

Ре Ре

07.07.2021 07:13

Ти покуша да напишеш нешто паметно, па испаде нешто сасвим супротно.

Name

Xxл

06.07.2021 17:22

Ово је праведно,остварење као породична пензија,са умањењем,ако би оставилац остварио право на пензију.Сасвим добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Задња година

06.07.2021 17:44

А зашто плате из задње године рада не улазе обрачун висине пензије, иако је за тај период вршена уплата доприноса на плату, те тако улази у стаж осигурања? Углавном у задњој години свакоме плата била највећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

06.07.2021 17:53

Законодавна власт у интересу мафије свих врста а против права обицног градјанина.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молер

06.07.2021 18:30

Огроман број људи је оштећен због не плаћања обавеза према фонду,па појединачне уплате касне и по годину и висе,а понекад не буду и никако изморене јер је фирма у међувремену угашена, прије свега мислим на приватне фирме.У оваквим случајевима погрешка управа односно министарство финанција би морало преузети обавезе измирења према фонду пио да се раднику уплати Недостајући стаж, јер нису на вријеме подузимали мјере према таквим субјектима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за,Страсно .....

06.07.2021 19:26

него ,престрасно ,наиме борци су имали ГАРАНЦИЈУ Владе Р.Српске ,за борацке пензије ,које су укинуте од те исте Владе ,уз помоц министра Дјокица и Цургуза ,знаци ,борци су добровољно исли у пензију за коју је дала ГАРАНЦИЈУ Влада Р.Спске ,која је та права понистила ,па сада имамо ситуацију да се дупли стаз бораца води фиктивно и није ПЛАЦЕН као основица за пензију ,али ,зато имамо борацки додатак који је мизеран ! То је ,свесно урадјено ,да се опљацкају предузеца приватизацијом и борци удаље са радних мјеста ,а били су их зељни ,да забораве ратна десавања ,да се осјецају корисни и у МИРУ ! Молим ,да се објави ,да Градјани Р.Српске знају за борце ,коју су створили и како продјосе !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Допуните

07.07.2021 07:57

Господо Посланици,требате знати да има неколико људи у РС који заслузују националну пензију а никад се нису бавили политиком.То господо Посланици требате одмах усвојити јер се тако нада Друствена заједница уозбиљује пред свима.

ОДГОВОРИТЕ