Невидљива скулптура продата за 18.000 долара- уметници завршили на суду?!

Светом је одјекнула вест да се прва „невидљива скулптура“ на свету, продала за 18.000 америчких долара. Том Милер уметник перформанса са Флориде, тужио је италијанског уметника који је продао ову необичну скулптуру, наводећи да је први дошао на ову идеју.

Занимљивости 06.07.2021 | 15:46
Невидљива скулптура продата за 18.000 долара- уметници завршили на суду?!

Иако се сумњало у сам интегритет уметничког дела, уметник са Флориде бори се за потпуно супротно. Он тврди да је у питању његов идејни концепт, и да је на ову идеју дошао пре италијанског уметника Салватореа Гарауа.

Deo galerije u kojoj je bila izložena
Део галерије у којој је била изложена "невидљива" скулптура

Том Милер, уметник перформанса из Гејсвила, наводи да је 2016. године своју невидљиву скулптуру представио јавности на Тргу свог градића.Своје уметничко дело назвао је „ништа".

„Када сам видео рад италијанског уметника помислио сам да је то мој рад, помислио сам да ми је украо идеју и да ми припада део зараде. Контактирао сам га, али ме је он одбио, па сам ангажовао адвоката", истакао је Том Милер.

Trg na Floridi na kome je bila izložena
Трг на Флориди на коме је била изложена "невидљива" скулптура

Како је навео адвокат Ричард Фабијани, евидентно је да невидљиво уметничко дело прирада Тому Милеру, а да је Салваторе само искористио ту идеју и продао уметничко дело.Због тога је важно препознати правог уметника који заслужује сва права и бенефиције за свој рад.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар