Да падне Савјет министара, било би одлично за грађане

Највећи приоритет за сваког човјека у Босни и Херцеговини треба да буде да боље живи, јер ако будемо боље живјели неће бити политичких, етничких и социјаних проблема у држави, рекао је за БХРТ предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 06.07.2021 | 07:52
Да падне Савјет министара, било би одлично за грађане

“Референдум у Републици Српској који се најављује сваких годину, двије, три и онда људи кажу није ово лоше, ово је заштита Републике Српске, а ово око економије ће доћи… Не кажем да ове теме треба занемарити, али људи треба да схвате шта је за њих приоритет. Највећи могући приоритет за сваког човјека је да боље живи, да његово дијете има посао…Репубилика Српска пропада, није ништа много боље у Федерацији, али у РС је катастрофално и ми морамо грађане увјерити да промјене приоритет и да кажу да је ова тема најважнија, од ње се живи”, рекао је Шаровић за емисију “БХТ1 уживо”.

Шаровић сматра да ће се тешко доћи до имплементације Изборног закона уколико услов за то буде пресуда Сејдић-Финци, те да је опозиција предложила да се члан Предсједништва из Републике Српске бира непосредно.

“То покушавамо 15 година, па нисмо успјели, а немамо много времена. Неколико је на столу варијенти, ми смо предложили да је за нас прихватљив асимептричан приступ, што значи да се непосредно бира један члан Предсједништва из РС, без одреднице из ког народа он долази. Федерација нека изабере избор посредни у Парламенту и то је модел који би могао функционисати”, казао је Шаровић.

На питање да ли је у БиХ увијек потребан неко “са стране” да би се покренула битна питања, Шаровић истиче да је без утицаја страних земаља тешко доћи до било каквих значајних одлука.

“Због тога се појављују и представници ЕУ, а у задње вријеме све више представници САД-а и то је тешко признати, али очито да је то модел, уз њихов приступ, како доћи до парламентарног рјешења. Посебног код ових у парламентарној већини, јер ће се они без притиска тешко око било чега договорити”, нагласио је Шаровић.

Предсједник СДС-а је мишљења да је актуелни Савјет министара најгори у историји, те да нису учинили до сада ништа што је значајно за БиХ.

“Сазив министара 2015.-2019. године је за три копља бољи од актуелног сазива којег ја оцјењујем, без да трепнем, најгорим у историји. Домети су му мали, неки немају ни капацитет да раде, не функционишу као једно тијело и не могу да изњедре ништа што можемо оцијенити као значајан напредак”, нагласио је Шаровић, те додао да тешко предвидјети пад савјета министара.

“Не знам шта ће се дешавати, шта ће урадити СДА који је најављивао да ће дати негативну оцјену и ускратити повјерење овом Савјету министара, без обзира што су они дио те власти. Не могу рећи пашће Савјет минситара, али да треба да падне, то је сигурно, јер би то било одлично за грађане БиХ”, рекао је Шаровић.

(БХРТ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Никола

06.07.2021 06:21

Не можемо зарад бољег живота жртвовати Републику Српску и прихватити унитарну БиХ. Имали смо социјални и економски мир и у СФРЈ па смо видјели како се завршило. Треба гледати даље у будућност. Ако једна генерација треба да се мало жртвује како бисмо сачували оно што нам једино гарантује слободу (не само за нас него и за будуће генерације) онда ћемо истрпити још мало. А за промјену власти постоје избори па онда тамо тражите прилику за то ви који се бавите политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зртвовацете је

06.07.2021 10:42

Управо ви сто добро зивите, сто сте је опљацкали.

Name

А

06.07.2021 06:44

Да се ти увалиш било би још боље, наравно, теби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

06.07.2021 17:05

Не дао Бог да падне Савјет министара, јер сам тебе као министра носио 5 година на грбачи, а ништа ниси урадио. Само је Црнадак стално био у авиону и обилазио цијели свијет.

ОДГОВОРИТЕ