Да ли ће Мексико легализовати закон о марихуани?

Одавно је планирана легализација поседовања марихуане у Мексику. Но мало изборне кампање, мало лобирања, и политичке елите до данас отежу доношење таквог закона. Сада се умешао Врховни суд.

Свијет 05.07.2021 | 23:02
Да ли ће Мексико легализовати закон о марихуани?

Борба да се грађанима допусти узгој и уживање марихуане у Мексику прерасла је у вечито обарање руку прогресивних и конзервативних снага. То се дешава у земљи која крвари у сукобима нарко-картела са државом, новинарима и критичарима.

У понедељак се укључио и Врховни суд Мексика који је прегласавањем – осам напрема три – прогласио забрању конзумирања марихуане противуставном. Суд је наложио конгресу да легализује канабис.

„Чак ни у Немачкој или Великој Британији највиши судови нису заузели тако јасан став, рекавши да конзумирање марихуане спада у право на слободан развој личности“, каже за ДW Лиза Санчез, директорка организације „Уједињени Мексико против криминала“, која поздравља одлуку суда.

Но и код ње стрепња сустиже наду. Санчез се жали на „некомпетентност посланика“. „Политичари још нису разумели тему или не желе да је разумеју, још увек су на снази бројни табуи."

Овог пролећа су лобисти из привреде и војске практично стопирали готов закон о легализацији. Влада шаље противречне сигнале.

На основу одлуке суда, грађани сада могу поднети захтев за лиценцу Државној комисији за заштиту од здравствених ризика и та лиценца им мора бити одобрена, што је до сада била реткост. Но надаље ће владати неизвесност. Јер, кривични законик и даље предвиђа казне за производњу, трговину или поседовање више од пет грама марихуане.

У Мексику се избори одржавају 6. јуна. Земљу је запљуснуо талас насиља. 88 политичарки и политичара су већ убијени. У Мексику је посебно опасна кандидатура за градоначелника.

„Део политичке елите је конзервативан, укључујући и председника“, каже Зара Снап, оснивачица Истраживачког института за политику према дрогама и мир. „Они се боје легализације и не верују у њене предности. За нас, који смо гласали за Покрет националне обнове надајући се прогресивној агенди, ово је мало разочаравајуће“, каже Снап за ДW.

Поменута странка има већину у парламенту, те Андреса Мануела Лопеза Обрадора на функцији председника државе.

Подељено је и јавно мњење. Према анкети коју је у априлу објавио лист Ел Финанциеро, први пут тесна већина од 52 одсто подржава легализацију канабиса. Но такве анкете из године у годину показују промене расположења грађана.

Активисти који се залажу за легализацију марихуане ишли су пред судове, и у последњих неколико година издејствовали пресуде које терају законодавца да дела. Према судским одлукама, закон о легализацији морао је бити готов до овог априла. Али, у јуну су у Мексику били регионални и парламентарни избори, и ниједна партија није на овој теми хтела да прокоцка гласове.

„Председник Лопез Обрадор је јавно признао да је његов кабинет посвађан око ове теме и да је зато прикочен законодавни процес“, каже Лиза Санчез.

„Законски предлог из Сената знатно је промењен амандманима у Доњем дому парламента, након интервенције из више министарстава“, додаје Зара Снап. Првобитни предлог је, каже, био социјалнији јер је предвиђао лиценце за производњу канабиса за индигено становништво и сеоске заједнице, као и свакоме за личну употребу. Из Доњег дома је пак изашао предлог закона који фаворизује комерцијалне произвођаче.

Лопез Обрадор и утицајне снаге безбедности такође су против легализације.

„Они користе кривично дело поседовања дроге као превенцију злочина“, каже Санчез. Према њеним речима, није реткост да полиција осумњиченим криминалцима, против којих нема доказе, подметне марихуану како би их послала у затвор.

После одлуке Врховног суда на потезу је опет Конгрес. „Ово је велика шанса за Мексико", каже Снап, шанса да се промени парадигма у односу према дрогама. Она се нада да је то шанса и да се заустави крвопролиће.

Више од 275.000 Мексиканаца је умрло насилном смрћу од почетка рата против дроге пре петнаест година.

Снап прижељкује подршку из Сједињених Држава. Иако је тамо 19 федералних држава већ легализовало марихуану, из Вашингтона ни под администрацијом Џоа Бајдена нема охрабрења Мексику да учини исто.

„Легализација марихуане није чаробни штапић“, додаје Зара Снап. Али, каже, озакоњење ове супстанце побољшало би животне услове најсиромашнијег света у Мексику, оних који данас пате јер су криминализовани због поседовања или узгоја канабиса.

(ДW)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цуј

06.07.2021 04:13

Код нас нема потребе јер су политицари највеци дилери.

ОДГОВОРИТЕ