Због делта соја у августу могућ нови талас у БиХ

“Ако узмемо у обзир да је британски сој када је дошао, требало му је два мјесеца да направи талас, за овај су предвиђања да треба мало краће, тако да се предвиђа негдје средином августа, ако крене значи заражавање уз придржавање мјера, да ћемо ми већ за мјесец и по дана имати нови талас вируса корона”, истакла је др Бајрамовић. 

Босна и Херцеговина 05.07.2021 | 22:57
Због делта соја у августу могућ нови талас у БиХ

Делта сој вируса стигао је у БиХ. Након што је прошле седмице потврђено присуство делта варијанте корона вируса код туриста у Међугорју, са Ветеринарског факултета у Сарајеву је за Н1 потврђено да су два узорка из западне Херцеговине позитивна на присуство делта соја. Доводе се у везу с путовањима на Маллорцу.

Од алфе, бете, преко гаме до делте. Као и остатак свијета ни БиХ ту није изузетак. Делта сој, за који WХО предвиђа да ће постати доминантан у цијелом свијету, повезао је Мајорку, Уједињено Краљество и Ирску са БиХ.

“Оба секвенционирана узорка најсличнија су узроцима који се депонују у базу података а поријеклом су из Ирске, УК и Мајорке. Примијетит ћете да је и један и други боравио на Мајорци и итекако је директна веза са путовањима људи”, навео је Теуфик Голетић, шеф Лабораторије Ветеринарског факултета УНСА.

То су тек два, али није искључено да постоје и други чији резултати секвенционирања се тек очекују.

“Ми смо у току протекле седмице вршили секвенционирања и очекујемо резултате. Потребан је додатни ниво пажње када говоримо о опрезу према наведеном соју јер све информације које су нам дошле и од стране WХО али и других земаља говоре у прилог томе да се овај сој изузетно брзо шири”, казао је Бранислав Зељковић из Института за здравље РС.

Ријад Коњхоџић, специјалиста генетске медицине и молекуларне дијагностике рекао је да је то важно епидемиолошки.

“Дакле, ми можемо рећи сада са тим и тим датумом је дошао први, колико је требало времена да он постане доминантан и онда у некој ретропсективној студији можемо рећи да ли је у нашим искуствима било промјена у клиничким сликама, у лажно негативним, код морталитета итд”, мишљења је Коњхоџић.

Аниса Бајрамовић, епидемиолог, навела је да је већ за мјесец могућ нови талас. 

“Ако узмемо у обзир да је британски сој када је дошао, требало му је два мјесеца да направи талас, за овај су предвиђања да треба мало краће, тако да се предвиђа негдје средином августа, ако крене значи заражавање уз придржавање мјера, да ћемо ми већ за мјесец и по дана имати нови талас вируса корона”, истакла је др Бајрамовић. 

Због брзине ширења делта соја, потребно је убрзати процес имунизације, што у наредном периоду, с обзиром на бројне најављене испоруке не би требало представљати проблем.

“Ми иако тренутно имамо добру и позитивну епидемиолошку ситуацију се не смијемо опустити и требамо наставити и даље одржавати ове мјере јер најбољи начин спријечавања делта варијанте јесу мјере заштите, односно цијепљење”, казао је Синиша Скочибушић, в.д. Завода за јавно здравство ФБиХ.

Харис Вранић, министар здравства КС, истакнуо је да се све поставља хипотетички.

“Ви не можете никада предвидјети нити рећи да сте у потпуности 100 посто спремни за неки нови талас, ако ће он у једном кратком периоду довести до огромног броја обољелих који не може поднијети ниједан здравствени систем, па вјероватно не би могао поднијети ни сарајевски здравствени систем, али ја се надам да то тог сценарија неће доћи”, навео је Вранић.

Чак ни вакцинисани са обје дозе, не значи да сте заштићени од инфекције делта сојем, кажу стручњаци, али напомињу да, у том случају, за сада нису регистровани тежи облици.

(Н1)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

СРП

05.07.2021 21:57

Због Делта соја це у цитавом свијету поцети цетврти талас, то је вец изпрограмирано. Они само запрасе кад им одговара. Нсфам се да це зе објавити овај коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

06.07.2021 09:30

Под хитно опозвати дипломе цланова оркестрираних кризних стабова и поднијети против њих кривицне пријаве за унапријед застрасивање народа. То је противзаконито! Успут рецено, нису висе ни интересантни. Бабе по брдима им се од поцетка смију ???

Name

Србо

06.07.2021 01:54

Дали је био вакцинисан а ако није ко му је дозволио улазак у државу и да шири вирус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

06.07.2021 03:58

У неколико дана исти наратив са свих страна, оркестриране изјаве тзв епидемиолога цијелог Балкана. Наивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

06.07.2021 04:49

То сте испрограмирал све како треба бит и ста треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алукард

06.07.2021 06:17

Не знамо шта је тачно корона али знамо кад стиже нови талас. И знамо како људима одузети скоро све грађанске слободе. Ови кризни штабови постадоше најгори могући окупатори. Не тако давно за ове претјеране мјере би се устанци дизали !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како може

06.07.2021 07:00

Како свака врста вируса која се појави било где свуда по свету исто успјева и хара. Ако знамо све могуће разлике, климатске, географске, разлчитост људи и њихови навика, обочаја као и отпорности. Немогуће је да било шта подједнако успјева у сваком дјелу свијета па и овај виеус. Али овај вирус изгледа пре него стигне зна се да може да опстане. Овде осим виеуса ковид 19 има много опаснији вирус који га прати. Пишем овако јер многи мисле овако а коментар да ако вам се недопадне па онда можда и нwбуде објављен.!!!

ОДГОВОРИТЕ