Суд одбио тужбу: Дозвољено јавно у медијима лагати?

Бањалучки Окружни суд одбио је жалбу Владимира Ковачевића, новинара БН телевизије и портала Герила инфо, на пресуду Основног суда у Бањој Луци којом је одбијена његова тужба против АТВ-а и главног уредника тог медија.

Република Српска 05.07.2021 | 20:19
Суд одбио тужбу: Дозвољено јавно у медијима лагати?

Окружни суд је, занимљиво, потврдио оно што пише у пресуди Основног суда а то је да нису тачни наводи изнесени на порталу АТВ да је Ковачевић добио 80000 долара од УСАИД-а.

Очигледан примјер клевете, у ствари и није клевета. Тако би се у најкраћем могла објаснити одлука Окружног суда. Суд је потврдио да су на рачун Владимира Ковачевића изнесене неистине. Међутим, тврдње, ничим доказане, да је новинар БН ТВ наклоњен опозицији и да је добио 80.000 долара од УСАИД-а сматрају мишљењем, односно, слободом изражавања, а не клеветом.

''Право на слободу изражавања је примјењиво не само на информације или идеје које су примљене позитивно или се сматрају неувредљивим или изазазваним незнањем већ и на оне које вријеђају, шокирају или узнемиравају појединца, државу или неки сегмент становништва јер су то захтјеви плурализма, толерантности и широкоумља без којих нема ни демократског друштва“, образложење је Вијећа Окружног суда у Бањалуци у саставу Нермана Садиковић, Петра Бијелић и Садета Велаџић.

Вијеће, дакле, сматра да је у духу плурализма, толерантности и демократског друштва изношење нетачних и недоказивих навода. Суд изгледа на основу своје одлуке жели да каже да је дозвољено јавно, у медијима, лагати о томе да је неко примио одређен новац, све док то представља „нечије изнесено мишљење”.

Ја се бојим да то неће остати само на овом случају, већ да ће у будућности и у неким другим случајевима судови покушати да оправдају  евентуалне нападе на новинаре и све оне који говоре против криминала, корупције и нелегалних потеза власти и то је највећа бојазан за демократију у Српској''- каже за БН ТВ Дејан Лучка из Центра за људска права Бањалука.

Ако је судити према одлуци Окружног суда с правом се поставља питање - уводи ли се на овај начин апослутна могућност етикетирања кроз изражавање мишљење? Новинар БН ТВ Владимир Ковачевић каже да је у овом случају неколико апсурда. Посебно је шокантна једна чињеница.

''Само бих истакао један детаљ са суђења када сам ја покушао да поставим неколико питања уреднику АТВ-а,  судија је рекао да су гледаоци ти који ће да одлуче да ли је нешто истина или не, то је фрапантна изјава. То не смије бити тако. Ми се морамо борити против тога, јер гледаоцима мора бити пласирана истинита информација, а не да их препустимо томе да они одлучују шта је истина, а шта не од оног што се плаира у медијима '' – каже новинар БН ТВ Владимир Ковачевић.

Новинари сматрају да суд практично говори да се неистина уз таргетирање може изрећи, чак и у ситуацији у којој постоји пријетња по живот лица на које се лаж односи.

''Мислим да су колеге са АТВ-а требале учинити све да не дође до овог судског спора кад су већ објавили такву информацију да су требали признати грешку нагодити се са својим бившим колегом који је радио на тој истој телевизији и понудити му вансудску нагодбу . Умјесто тога они и даље истрајавају на нечему на основу чега су се огријешили о новинарски кодекс. Ово што је урадио суд је срамно и не треба чудити што сваки четврти грађанин сматра да је оправдано напсати новинара када то очигледно сматра и сваки други судија у бањалучким  судовима'' – каже новинар и уредник портала Цапитал.ба Синиша Вукелић.

Судови примјењују идентичне законе и судије које суде по њима, не смију да праве разлике међу грађанима – кажу у Центру за људска права.  Међутим, очигледно је да судови другачије одлучују у истим или сличним случајевима. У идентичном предмету против РТРС-а, суд је пресудио у корист Владимира Ковачевића, у поступку у коме је утврђено да је идентичан текст који је објављен клевета.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јустице

05.07.2021 18:49

И јос један у низу доказа да је правосудје ове земље ниста друго него спрдацина. Дакле, број информација о оваквом и слицним крсењима основних људских права у овој земљи , који су испливали из сјенке, је вец толики да се не мозе стакрити и сматрати спорадицним. Питање је само о којем поразном броју се ради и када це се конацно стати на пут корумпираним тузиоцима и судијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

05.07.2021 19:13

Шта некима у образ стане да не повјерујеш! А још судије! Шпрдња од државе.

Name

Стана

05.07.2021 19:24

АТВ-е је моје дијате оклеветао да је убица и ником ниста! Нема дрзаве, нема закона, мафија ради ста хоце!

Name

ре

05.07.2021 20:19

дозвољено је јавно и медијима лагати

Name

Да али

06.07.2021 15:45

Зар није дозвољено јавно лагање и блацење само главном баји и његовим сателитима

Name

ЛАКТАШИ

05.07.2021 19:05

СУДИЈЕ У ТОМ КПНКРЕЗНОМ СЛУЧАЈУ РАДЕ НЕЗАКОНИТО И ТРЕБА УСТРОЈИТИ СИСТЕМ ДА И ТЕ ЛОПУЖЕ И БАНДИТИ МОРАЈУ ОДГОВАРАТИ ЗА НЕЗАКОНИТО ПОСТУПАЊЕ. ОВА ЛУДОСТ УЗ ОВАКВЕ КВАРНЕ КАДРОВЕ ИМА САМО У БИХ. БОГ ЋЕ ИХ АЛИ И ЊИХОВЕ НАЈБЛИЖЕ ИПАК КАЗНИТИ КАЗНИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П 47

05.07.2021 19:23

Ако је тако дозвољена слобода мисљења ја мислим да је овај судија купио своју диплому

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

05.07.2021 19:24

Сваки нормалан човјек у овом случају пита се да ли су то уопште судије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деса

06.07.2021 07:35

Ја сам мислила да су судије нај сколиванији људи а оно могу радити И са 4 разреда мозак ТУ И нетреба како газда казе дали ти нељуди могу да спавају БЈЕДНИЦИ

Name

Звјездан

05.07.2021 19:35

Ста се цудис за медије кад велики водја слазе цим проговори

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моје мишљење

06.07.2021 05:46

Судије Окружног суда Бања Лука Нермана Садиковић, Петра Бијелић и Садета Велаџић примили су 80.000 УСД од АТВ да донесу овакву пресуду! То је само моје мишљење а читаоци сами нек процијене шта је истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

06.07.2021 06:51

Ове судије плаца снсд. Ако ме тузе позвацу се на слободу мисљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција ...

06.07.2021 06:57

Да је Додик тузио био би у праву а они када некога блате то је слобода говора, корумпирана мафија ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

У пеавосуднум институцијама

06.07.2021 12:36

Нароцито!

ОДГОВОРИТЕ