Цариници оштетили буџет БиХ за пола милиона марака

Тужилаштво БиХ саопштило је да је подигло оптужницу против четири лица која се терете за више кривичних дјела повезаних са кријумчарењем акцизних производа у БиХ, чиме су оштетили буџет БиХ за више од пола милиона КМ.

Босна и Херцеговина 05.07.2021 | 10:00
Цариници оштетили буџет БиХ за пола милиона марака

Тужилац Посебног одјељења за организовани, привредини криминал и корупцију подигао је оптужницу против Милете Илића (36) рођеног у Лопарама, настањеног у Бијељини, Зорана Јовановић (48), рођеног у Градачцу, настањеног у Шамцу, Шпире Суботића (63), рођеног у Брези, запосленог у Управи за индиректно опорезивање (УИО) као царински службеник у царинској испостави Шамац, те Ахмеда Беширевића (38), рођеног у Брчком, запосленог као царински службеник царинске испоставе Шамац.

Илић и Јовановић терете се да су приступили организованој групи људи, међу којима су и страни држављани из више земаља, са предузећима са сједиштем у Београду, те постали дио организоване мреже препродавача и посредника за кријумчарење и продају акцизних дуванских производа (дуван за водену лулу и ароме за наргиле).

Иако свјесни да немају потребна одобрења нити акцизне маркице за производе, оптужени су вршили кријумчарење великих количина дуванским прерађевина, у количинама од неколико тона, са подручја Србије у БиХ, гдје су дуванске прерађевине незаконито стављали у промет, наведно је у саопштењу.

У оптужници се наводи да је Илић фалсификовао документацију потребну за увоз, док је Јовановић превозио робу, те ангажовао возаче, као и организовао царинске службенике царинске испоставе Шамац, који су за примање дара или другог облика користи вршили пропуштање возила без царинског прегледа.

Након тога су производи незаконито стављани у промет, без плаћених акциза и одговарајућих акцизних маркица, чиме је нанесена штета буџету БиХ у износу од 608.503 КМ.

Оптужени се терете да су починили кривична дјела организовање групе људи или удружења за растурање неоцарињене робе, недозвољен промет акцизних производа, давање дара и других облика користи, примање дара и других облика користи и злоупотреба службеног положаја или овлаштења.

Наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем 22 свједока и стручног вјештака, као и прилагањем и извођењем више десетина материјалних доказа, наведено је у саопштењу.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

РВИ

05.07.2021 08:10

А миле и његова секта су покрали десетине милијарди км, и ником ниста. Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

05.07.2021 08:30

И ја бих да сам цариник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

05.07.2021 08:46

А колико оштете, сваким прелазом, узимају кеш од људи, огромне количине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

05.07.2021 08:51

Ево Ја имам разумевања за царинике ,мала им плате да дај још ,да допуне кућни буџет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

05.07.2021 10:49

Све ти знаш

Name

Дјокс

05.07.2021 09:10

Ма није могуце, ја просто не могу да вјерујем да је то тако..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.07.2021 09:28

Све три народа заступљена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

05.07.2021 09:30

Кад већ једном планирате хапсити оне што нас пљачкају 25 година и опљачкали су десетине милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спедитер

05.07.2021 15:35

Овај Миле није могао превести ни гарнитуру преко прелаза а не ово за ста се терети. Од свог тог дувана они су једини и попусили оптузницу. Дајте мало ста има Дзакула и Ковацевиц. Сто ниједне афере нема у РЦ Мостар? Како Прело узива у пензији. Ја разумијем ове људе кад казу лопови итд, али ако би знали колика су примања слузбеника мислим да би им било много јасније. Све је исто само се зртвују мали играци ради као неких резултата дрзаве, а сами олис и криминалац је у њиховим фотељама. Па погледајте само сатове и визни парк и примања у Царини и све јасно ко дан. Ако је вец правда нека буде за све једнака. И ови гастррбајтери глуме неку господу а цим оду из БИХ не смију да се јаве. Брука смо и све ово треба мјењати док не буде касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бунги

05.07.2021 20:27

Зар "поштени" цариници да нешто украду.??? Не људи, то не може бити истина.?????

ОДГОВОРИТЕ