Мађарска донирала вакцине БиХ: "Ово је највећа донација"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и премијер Федерације Бих /ФБиХ/ Фадил Новалић дочекали су данас на Међународном аеродрому Сарајеву министра спољних послова и трговине Мађарске Петера Сијарта који је БиХ уручио донацију од 200.000 вакцина "синофарм".

Босна и Херцеговина 05.07.2021 | 09:47
Мађарска донирала вакцине БиХ: "Ово је највећа донација"

"Ово је до сада највећа појединачна донација вакцина и због тога се у име Савјета министара и грађана БиХ најискреније захваљујем Влади Мађарске и господину Сијарту лично", рекао је Тегелтија новинарима.

Он је појаснио да је данашња донација резултат његових и Новалићевих напора да обезбиједе куповину вакцина од Мађарске по тржишним цијенама, али да је овај пројекат, на обострано задовољство, резултирао донацијом.

Према његовим ријечима, до сада је у БиХ, са овом јутрошњом испоруком, стигло 928.000 вакцина против вируса корона.

"То је количина која је довољна да се вакцинишу приоритетне групе грађана у БиХ. Са новим испорукама вакцина које су планиране у другом кварталу, БиХ ће бити спремна да приступи масовној имунизацији грађана", рекао је Теглтија.

Он је истакао да је већ договорено да до краја јула у БиХ буде достављено 1.128.000 доза вакцина, а унутар тога за трећи квартал биће испоруке из система "Ковакс" и ЕУ механизма, а ту ће бити урачунате и вакцина које су набавиле Влада Федерације БиХ /500.000 доза из Кине/ и Влада Републике Српске, која је уплатила вакцине у Русији и Кини.

"Евидентно је да ће БиХ у другом кварталу имати најмање два милиона додатних доза вакцина. У сриједу стиже сљедећа испорука `фајзера` кроз ЕУ механизам, а треба да стигне и `астра зенека`, тако да ћемо до краја ове седмице имати испоруке од милион доза вакцина, са два милиона доза које ћемо имати у другом кварталу то је три милиона доза, што је отприлике довољно за вакцинацију око 50 одсто грађана БиХ, рачунајући и оне који се вакцинишу у Србији", навео је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је апеловао на надлежне институције и грађане БиХ да се припреме за што већи одзив за масовну имунизацију, с обзиром на процјене да би на јесен могао да стигне нови вал вируса корона.

Он је додао да БиХ у овом тренутку има уплаћених више од 900.000 доза вакцина које нису испоручене из система "Ковакс", а на располагању је 13,5 милиона евра за ЕУ механизам.

Захваљујући се на топлом пријему, Сијарто је рекао да је протеклих годину и по дана био тежак период за све државе свијета које су се суочиле са разним потешкоћама, а посебно са пандемијом вируса корона.

"Два су задатка пред нама - заштита и очување живота људи, а други једино средство за очување људских живота вакцинама. Ово је Влада Мађарске препознала и веома успјешно је спровела имунизацију својих грађана, тако да је у ситуацији да помаже и другима", рекао је Сијарто.

Према његовим ријечима, ефикасна имунизација против пандемије вируса корона добра је ствар и за спречавање илегалних имиграција, тим прије јер су државе западног Балкана и Мађарска упућени једни на друге.

"То важи за привреду и економију, то важи и за заустављање илегалних миграција. Наједноставније речено, ако ствари добро иду на западном Балкану, онда је то изузетно добро и за Мађарску. Безбједност и стабилност региона, важни су и за стабилност и безбједност у Мађарској", рекао је Сијарто новинарима.

Он је БиХ пожелио успјешну борбу против епидемије вируса корона, као и ефикасну и масовну имунизацију грађана БиХ.

Сијарто је изразио задовољство и понос чињеницом да је Мађарска до сада донирала највише вакцина БиХ.

Новалић се захвалио Влади Мађарске која се несебично одазвала на апел власти БиХ и обезбиједила ову изузетно вриједну донацију.

Транспортни авион који је из Мађарске јутрос у БиХ допремио 200.000 доза "синофарма", свој пут је наставио ка Подгорици, гдје ће значајан број доза вакцина бити испоручен и за грађане Црне Горе.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гојко

05.07.2021 08:55

Будала се хвали сто је просио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гхх

05.07.2021 09:01

Бозе сацувај, на крају це скоро све бити донирано. Само да зна народ да ово није уопсте за похвалу властима, виде сви да смо сиротиња и да ако нам не донирају, пола це нас поцркати. У дрзави у којој је преко 60% донираних вакцина, комплет власти требају дати оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невакцинисан

05.07.2021 09:08

Па како вас није висе стид хвалити се донацијама а говорити да је РС стабилна а Федерација нормална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7075

05.07.2021 09:57

Истиче им рок убрзо вјероватно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

05.07.2021 10:12

Тегелтија и тајкуни ФАЈЗЕР а сиротињи ово НЕУЦИНКОВИТО кинеско сметље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШАРГАРЕПА

05.07.2021 13:00

Ето теби нека је америчко. Да је и г....но западњачко, боље и драже ти је него напредног свијета.Мсилим Руса и Кинеза. Ко има од њих бољи?

Name

Владо

05.07.2021 10:13

Истиче им рок, па да се муче око уклањањања. Без обзира на то, лијеп гест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

05.07.2021 10:13

Како те није срамота изаћи и давати било какву изјаву, имашли имало образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

05.07.2021 10:53

тестна фаза до 2023 године

ОДГОВОРИТЕ