Лидери опозиције с Палмером: Без закључака

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић, рекао је данас након састанка у резиденцији америчког амбасадора у БиХ да опозицији из Републике Српске је прихватљив непосредан начин бирања чланова Предсједништва, али подржали би асиметричан приступ, то јесте непосредан приступ у Републици Српској, а посредан у Федерацији.

Босна и Херцеговина 04.07.2021 | 15:47
Лидери опозиције с Палмером: Без закључака

Завршен је радни ручак лидера и представника опозиционих странака са званичницима САД и ЕУ, Метјом Палмером и Ангелином Ајхорст.

Састанку су присуствовали предсједници СББ-а Фахрудин Радончић, ПДП-а Бранислав Бореновић, СДП-а БиХ Нермин Никшић, СДС-а Мирко Шаровић и НиП-а Елмедин Конаковић. Такође, састанку је у име Наше странке присуствовала Сабина Ћудић.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић, рекао је данас након састанка у резиденцији америчког амбасадора у БиХ да опозицији из Републике Српске је прихватљив непосредан начин бирања чланова Предсједништва, али подржали би асиметричан приступ, то јесте непосредан приступ у Републици Српској, а посредан у Федерацији.

“За нас указује да је могуће када је у питању члан Предсјдништва, с тим да би се избрисала одредница око националне припадности у Уставу БиХ. По нама модел асиметричан има највише шансе за успјех”, рекао је Шаровић.

Међутим, уколико нема измјена Изборног закона, каже, који би био транспарентан и у којем би се увеле неке новине, онда је то узалудан посао.

- Видимо да се краде на изборима и да управо они који су крали сада креирају нова рјешења за имплементацију пресуде "Сејдић-Финци" - додао је Шаровић.

Нермин Никшић, лидер СДП-а, је подсјетио да је лидер СДА Бакир Изетбеговић данас нешто раније рекао како прихвата све оно што опозиција прихвати и договори.

- Ја се бојим да му не би баш одговарало да прихвати све оно што би ми жељели да буде у БиХ. У овом тренутку прича је око индиректног или директног избора чланова Предсједништва. Ми у СДП-у БиХ спремни смо да говоримо о оба рјешења, али не прихватамо асиметрично рјешење - рекао је Никшић.

На састанку је, како је навео, било говора и о домовима народа, њихове законодавне улоге.

- Акцентирали смо потребу за фер и поштеним изборима, јер сматрамо да су досадашњи избори сваки пут били до бројача, а не до гласача - рекао је Никшић.

Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић рекао је како није у реду да ХДЗ и СДА од 1990. године вежу заставе, а да се онда одговорност за промјене и измјене Изборног закона пребацују на опозицију.

- Веома је добра вијест да су Вашингтон и Брисел веома расположени да помогну БиХ. Мислим да у име цијеле опозиције данас могу рећи да смо ми ту заиста добронамјерни асистенти који желе да искористе овај тајминг да БиХ добије поштен Изборни закон, и у смислу међунационалних односа, и што је веома важно, да ти избори буду и веома поштени.

Тврди да није до опозиције, чији су представници, додаје, показали висок ниво толеранције и инвентивности да БиХ добије поштенији и праведнији изборни закон.

На новинарско питање хоће ли опозиција бити међу двије трећине руку за Изборни закон, Радончић је казао како је Изетбеговић "познат по нереалним очекивањима".

- Ми не можемо гласати, макар што се СББ-а тиче, нити о чему док то не видимо то рјешење. Даље, овдје нема рјешења, и то су нас данас увјеравали представници међународне заједнице, којима смо веома захвални, у којима неће учествовати и опозиција. Што се нас тиче, а мислим да то мишљење дијеле и лидери из других опозиционих странака, нема дизања руку на вересију - поручио је Радончић.

Сабина Ћудић из Наше странке оцијенила је шокантним количну политичке незрелости коју су данас демонстрирали Изетбеговић и Човић, пребацујући одговорност на опозицију.

- Опозиција ће врло радо, како из РС, тако и из ФБиХ, преузети ту одговорност, али мислим да се приједлози које ми ставимо на сто неће допасти прије свега господину Човићу, али ни господину Изетбеговићу. Ми нећемо подлећи том притиску. Нашој странци нису прихватљива рјешења која додатно компликују систем и урушавају могућност и договора и деблокаде процеса у БиХ - навела је Ћудић.

Предсједник Народа и правде Елмедин Конаковић оцјењује да је данашњи састанак био продуктиван, те поновио став својих претходника да се њихов приједлог не би свидио Човићу и Изетбеговићу.

- Дешава се оно што се дешавало и у Мостару, покушавају нама фактурисати неке своје договоре. Данас је с оне тамо стране била фарса, а ово је био конкретан и продуктиван састанак. Они очигледно имају неки папир који ми не видимо. Вријеме је и да нам међународна заједница више помогне, па можда да нам да нешто што и нисмо заслужили - додао је Конаковић.

(БН/агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Доле багра

04.07.2021 14:06

Срушите багру,да народ прогледа.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????

04.07.2021 16:11

Каква политика кад вам неко од други дрзава прави ред како њима одговара мислите ако добијете неку помоц даје безплатна сви сте исти

Name

Није до народа

04.07.2021 16:30

Све је у рукама странаца. Ако се измјенама Изборног закаона не омогући приказ стварне воље грађана (скенирање и остали видови контроле гласања,тј. праведни избори), онда се такво стање може и треба приписати ИСКЉУЧИВО странцима. Онда је то њихова воља да се "изборима" задрже садашњи политичари који БиХ воде у пропаст.

Name

Добој

04.07.2021 16:38

Не пита се ни народ, ни власт ни опозиција...питају се амери и енглези. Опозиција мора организовати илегалу, покрет отпора, ово висе овако не иде.

Name

сељобер

04.07.2021 16:54

Опозиција код шефа.Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

04.07.2021 16:57

Вријеме да се лоповима стане у крај лијепа је ово земља и стета за њу.

ОДГОВОРИТЕ