Приједор: Мирни протест због напада на Видовдан

Због инцидента који се десио на Видовдан 28.јуна у порти цркве Светих Апостола Петра и Павла у приједорском насељу Петрово када су тројица бошњачких мјештана физички насрнула на групу православних вјерника због извођења српских ојкача, бројни мјештани овог насеља одржали су мирне протесте изражавајући незадовољство због цијелог случаја.

Република Српска 04.07.2021 | 12:32
Приједор: Мирни протест због напада на Видовдан

Мјештани  насеља Петрово код Приједора  одржали су још један мирни протест, желећи да тако изразе незадовољство због физичког напада на Данијела Карасија, који се на Видовдан одиграо у порти локалног храма, као и изостанка праве реакције и осуде напада. Сам Карасиј каже да је огорчен и због квалификације цијелог случаја.



„Све то окарактерисано од стране полиције као да се десило негдје на путу, а не овдје пред црквом. Све је квалификовано као физички напад, те да нема основе у националној нетрпељивости. Што се тиче извршиоца што је још горе, он је хоџин унук. По том питању нико од мјештана и људи који представљају село није се огласио“, каже Карасиј.

Додаје да ће  физичка бол проћи, али да је далеко гора она душевна јер није могао ни да замисли да се овакво нешто може десити у његовом мјесту.

Окупљени кажу да су забринути за своју безбједност, и жале што је изостала адекватна рекација друштва на напад.

„Не смијемо подржавати насиље нити насилника. Не желимо да позивамо на насиље већ да укажемо да се овакво нешто не смије да дешава и зато смо се окупили да изразимо незадовољство. Позивамо све надлежене да учине све што је у њиховој моћи да се овакво нешто спријечи и да се насилници казне што прије, да то буде примјер свима, да се слични инциденти не би поновили“, каже Ђорђе Шебез, парох Гомјеничко-петровски.

Старији мјештани Петрова кажу да је напад једна од најтежих провокација која се десила, те да оваквих напада раније није било. Надају се да ће виновник овог немилог догађаја најоштрије бити кажњен .

„Такву провокацију урадити на Видовдан, то је једна од најтежих провокација. Не могу замислити шта би се десило да неко од наших људи оде пред џамију и тако нешто уради. Мислим да би и УН знао за то“, наглашава Илија Милуновић, мјештанин Петрова.

Подсјећамо, на Видовдан 28.јуна ове године тројица младића бошњака вербално су, а потом и физички насрнула на групу православних мјештана који су били окупљени у порти цркве Светих апостола Петра и Павла у Петрову. Најдебљи крај извукао је Данијел Карасиј који је са осталим члановима Изворне групе „Бројаница“ пјевао српске ојкаче, а коме је извијесни Џихад Терзић задао више удараца затвореном песницом у главу.

Из Полицијске управе Приједор у писаном саопштењу навели су да су полицијски службеници предузели све потребне мјере и радње у циљу утврђивања околности пријављеног физичког напада. Истичу да је о свему обавјештен тужилац Окружног јавног Тужилаштва Приједор који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу „тјелесна повреда“. 

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Е сад...

04.07.2021 11:08

...цитава ситуација која се десила је наравно тузна. Али питам се, ако је тај младиц ходзин унук а уз то се зове Дзихад - е то ми вец мало мирисе на неку врсту радикализације. Требало би овај слуцај темељно испитати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

04.07.2021 13:26

А ко ће испитати? Читава полиција се бацила на радаре( што покретне што непокретне), пресретаче, моторе, хеликоптере, и гања бизнис, односно паре од казни...

Name

Нострадамус

04.07.2021 13:55

Ста има ту да се испитује зна се да је БиХ Турска,а Миле Бај-Ага

Name

Цек, цек

04.07.2021 16:23

Зар није био један, откуд сад тројица нападаца

Name

ДДД

04.07.2021 11:26

Неце да нас пусте на миру бозе сацувај недају обилезит прзник страдања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2021 11:37

Срам их било.ницим то нисмо заслужили.

Name

Марко

04.07.2021 11:37

Страшно!!! То Срби никада не би урадили муслиманима, они су задојени мржњом... Шиптари хапсе Србина што је двије мирне реченице рекао и суде му, а наша полиција овако нешто карактерише као физички напад. Срби дођите памети, не додворавајте се другим нацијама, себи смо најбитнији!!! Не престајте са протестима док се ствари не поставе на своје мјесто. Сутра ће вам тако дјецу тући само зато што су Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2021 12:35

Ја као полу Хрват полу Србин сам слицно дозивио у Рс...само због презимена..

Name

ре

04.07.2021 17:16

Ако је бог тако хтио ста ми ту моземо

Name

Са

04.07.2021 11:41

Е моји Срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

04.07.2021 12:34

Да је неко испребијао Бошњака, док је пјевао илахије и касиде, испред Џамије, већ данас би Амерички конгрес засједао, а овако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сто

04.07.2021 14:49

Хм казу муп РС а колико је босњака у том мупу запослено и имају веца права него полицајци који су уцестовали у стварању РС и дали своју крв за темеље. Постављам питање ко је дозволио оволики број босњака у полицији РС, кад добро знамо да у муп-у федерације нема ни 3 посто србске националности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир

05.07.2021 08:30

У Мупу треба бити 40% Босњака и Хрвата, толико их је било по попису из 1991. на територију данасњег РС-а.

Name

Милорад Прлинац

05.07.2021 01:04

Брате знаш како се то ради, правац кући и нађеш пса и завршиш посао, ја бих то тако урадио!

ОДГОВОРИТЕ