Сиромашне земље би могле изгубити 1,4 билиона долара

Сиромашне државе би ове године могле да изгубе 1,4 билиона долара због колапса у туризму, а узрок тога јесте неједнака дистрибуција вакцина против вируса корона.

Свијет 04.07.2021 | 12:19
Сиромашне земље би могле изгубити 1,4 билиона долара

Претпоставља се да ће глобална економија ове године остати без 2,4 билиона долара због пандемијског удара на туризам. У извјештају Конференције Уједињених нација за трговину и развој (УНЦТАД), који је објављен прошле седмице, наведено је да ће економске посљедице утицаја пандемије на туризам бити горе него што се то очекивало прије годину дана.

У извјештају је образложено како неједнака дистрибуција вакцина утиче на свјетску економију - како узрокује губитке у туризму. Претпоставља се да ће губитак ове године бити између 1,7 и 2,4 билиона долара, а због поновних рестриктивних епидемиолошких мјера у земљама попут Француске, Њемачке, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

Изгледно је да ће сиромашне државе изгубити 1,4 билиона долара због негативних посљедица по туризам, објавила је Туристичка организација УН-а. Губитак глобалне економије због удара на економију би током 2020. и 2021. могао да износи 4,8 билиона долара. Од тога би у сиромашним државама могао да буде 2,9 билиона долара.

Споменути извјештај УНЦТАД-а садржи и анализу губитака у индустријама које се ослањају на туризам, али је изостављена анализа подстицаја којима настоје да се ублаже негативне посљедице по економију. Истакнуто је да су управо сиромашне државе претрпјеле највеће губитке због негативних процеса у туризму. Наглашено је да је још далеко завршетак кризе у туризму те да је изгледно да ће 2024. достићи ниво какав је имао 2019.

Предвиђа се да ће се у сиромашним земљама број туристичких посјета смањити за 75 посто и то због малог броја вакцинисаних, док ће се у богатијим државама, у којима је већи број вакцинисаних, број туристичких посјета смањити за 37 посто.

Упозорено је да ће државе попут Турске, Еквадора, Јужноафричке Републике, Малдива и Свете Луције бити највише погођене. У извјештају је подвучено да ће туристички пад допринијети повећању незапослености неквалификованих радника у цијелом свијету за пет посто. Упитним сматрају од 100 до 120 милиона радних мјеста у туризму, а углавном се то односи на младе, жене и неформалне раднике, преноси ЦНН.

(Клиx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ноле

04.07.2021 13:34

Какве везе имају вакцине и туристицка сезона.Пусти људе нека додју без обзира на вакцине,тестове и остале глупости.Па коме се иде,он це ици,коме се не иде нека сједи куци,али вакцине апсолутно немају везе с туризмом...

ОДГОВОРИТЕ