"Приједлог буџета институција БиХ је мегаломански"

"Приједлог буџета институција БиХ за 2021.годину је безобразан и непримјерен економској ситуацију у којој се налазимо. Иако је у претходним годинама остало неутрошено 98 милиона КМ, буџет опет повећавају за 31.100.000 КМ да би запослили 700 нових људи или боље рећи партијских активиста" , каже предсједник ДНС Ненад Нешић који је и посланик у Представничком дому ПС БиХ.

Република Српска 04.07.2021 | 10:54
"Приједлог буџета институција БиХ је мегаломански"

Нешић подсјећа да је и прошле године буџет институција БиХ повећан за 30 милиона КМ и то под плаштом санирања економских посљедица пандемије.

''Привреда, здравство и социјална питања су надлежности ентитета, а не нивоа БиХ који се понаша да смо богати као Швајцарска док су нам ентитетски буџети истовремено презадужени и носе стварни терет посљедица пандемије. Бивша СФРЈ је имала мању администрацију од ове на нивоу БиХ и са новим запошљавањем 687 људи број запослених у институцијама БиХ достиће рекордних 23.529 запослених. Очито су у паници због избора идуће године па запошљавањем администрације настоје купити и гласове'', истиче Нешић.

Лидер ДНС-а додаје да је у ПС БиХ тренутно запослено 230 људи, од чега је више од 170 у администрацији, али да је буџетом за 2021. планирано запошљавање још 15 људи!

''Питање је да ли иједан парламент европских држава има толику администрацију, али Парламент који је за три године имао 22 сједнице и усвојио 5 тривијалних закона запошљава још 15 људи! При томе се у Закону у буџету каже да Савјет министара својом одлуком може одобрити и додатна запошљавања мимо ових 687!'', објашњава предсједник ДНС Ненад Нешић.

Једина добра страна буџета, каже он, јесте да нису планирана нова средства да би УИО купила зграду Милета Радишића за 100 милиона КМ, те да УИО за ову намјену има на располагању 37 милиона КМ!

''То ипак не значи да та средства неће намирити из буџетске резерве. У оваквој кризи и тешкој економској ситуацију, у вријеме када нема довољно вакцина, када смо најсиромашнија европска земља, 16 институција има повећање буџета за 23 милиона КМ и то на име 'издатака за материјале и услуге'. Понашају се у маниру 'Село годи, а баба се чешља!', што је недопустиво и једино исправно је оборити овакав мегаломански буџет!'', закључује Нешић.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Политицаре

04.07.2021 09:40

У радно стабло, услед ИСО/ОСИ Л10 који је успстављен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјесење

04.07.2021 11:54

Смањите ентитетску администрацију, маните се декларација и супље прице

ОДГОВОРИТЕ