Власт у БиХ се тешко одриче полицијске пратње

Иако већ годинама најављују усвајање нове одлуке о одређивању особа, објеката и вриједносних пошиљака који се штите, којом би се знатно смањио број штићених особа у БиХ и оствариле милионске уштеде, до данас тај посао није завршен, односно Министарство безбједности БиХ на дневни ред Савјета министара БиХ не ставља тај акт иако га је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ припремила и прослиједила прије неколико година.

Република Српска 03.07.2021 | 16:09
Власт у БиХ се тешко одриче полицијске пратње

Тренутно Дирекција 24 часа штити и прати двадесетак особа, и то три члана Предсједништва БиХ, шест чланова колегијума оба дома парламента БиХ, затим предсједавајућег Савјета министара БиХ и свих девет министара те предсједника Суда БиХ и главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Новом одлуком, која је већ израђена и по свему судећи купи прашину по ладицама Министарства безбједности БиХ, право на 24-часовну заштиту имало би тек 11 функционера на нивоу БиХ, док би остали имали пратњу, али само једног полицијског службеника, што би знатно смањило трошкове које Дирекција има по том основу.

У Министарству безбједности БиХ на питање докле се стигло са усвајањем нове одлуке, кратко су "Независним новинама" рекли да су они само формални предлагач тог документа, те да ту одлуку треба да изради и њима достави Дирекција за координацију полицијских тијела.

С друге стране, у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ рекли су "Независним новинама" да су они "сачинили нови Приједлог одлуке о одређивању особа, објеката и вриједносних пошиљака који се штите и упутства, те исте упутили у даљу процедуру надлежним тијелима".

На конкретно постављена питања о томе шта се мијења, колико би се новца уштедјело новом одлуком и ко би све изгубио право на заштиту нису нам жељели одговорити.

Иначе, усвајање нове одлуке Дирекција за координацију полицијских тијела планирала је још у 2019. години, међутим до данас то није урађено, на шта су неколико пута упозоравали и ревизори.

"Надлежне институције треба проактивно да приступају доношењу управних аката којима се регулише спровођење активности физичке и техничке заштите особа, објеката и вриједносних пошиљака како би предметна област била уређена важећим прописима", наводи се у ревизорском извјештају Дирекције за 2019. годину.

Према незваничним информацијама, када је ријеч о члановима Предсједништва БиХ и предсједавајућем Савјету министара БиХ, не би се промијенило практично ништа и њихова пратња била би и даље три возила, односно два полицијска и једно службено у којем се возе, док би, рецимо, министри остали без пратње возила, односно њих би само пратио један полицијски службеник који би ишао са њима у аутомобилу. Такође, новом одлуком, како незванично сазнајемо, пратња, односно број особа које штите чланове колегијума оба дома парламента БиХ, знатно би се смањила, а све то довело би до милионских уштеда у буџету БиХ.

Стручњаци са којима смо разговарали кажу да је систем који сада постоји, када је ријеч о штићеним особама, нерационалан и да га треба мијењати те да особе које имају тренутно заштиту свакако треба наставити чувати, али са далеко мањим бројем људи и возила јер ситуација данас није иста као што је била прије 15 година.

Колико је нерационално трошење новца на штићене личности, упозоравао је и некадашњи амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки, што је помало неуобичајено. Он је пред свој одлазак из БиХ као примјер бахатости и расипања новца навео баш "непотребне полицијске пратње", које на лошим путевима у БиХ занемарују прописе и друге доводе у опасност.

"То ме подстиче да се запитам - ко су ти функционери у БиХ којима се додјељује полицијска пратња и колико се новчаних средстава издваја из буџета за те намјене? Да ли данас, готово 20 година након завршетка сукоба у БиХ, заиста постоје објективни разлози за спровођење оваквих безбједносних мјера? Постоје ли бољи начини трошења новца пореских обвезника у БиХ?", запитао се још 2014. године пред свој одлазак амбасадор Јамазаки.

До данас, када је ријеч о пратњама, ништа се није промијенило.

Штићене особе 24 часа
Три члана Предсједништва БиХ

Шест чланова колегијума оба дома парламента БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ

Девет министара у Савјету министара БиХ

Предсједник Суда БиХ

Главни тужилац Тужилаштва БиХ

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Владимир

03.07.2021 15:49

Људи, докле год ауто с блинкерима није у пратњи полиције, нисте му се дужни уклонити с пута. Дакле, један ауди с блинкерима није ауто под пратњом, возите нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2021 18:48

Не лози људе безвезе. Ако се не склонис стигне ти казна.

Name

Тео

03.07.2021 23:52

Да али је зато возило с првенством пролаза на сва друга возила

Name

Ако

04.07.2021 07:17

Ре не лози ти људе, коме је икада стигла казна за несклањање блинкерилу?

Name

Колер

03.07.2021 15:50

Добро реде а боје се народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.

04.07.2021 09:10

Јадни они несмију ни у тоалет без пратње,али ипак власт је њима сласт.

Name

ВКВ Портир

03.07.2021 16:15

"Демократски изабрани". Није ми јасно чега се боје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

03.07.2021 16:53

Обезбјеђење вам је прејако. Недај БОЖЕ никоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

03.07.2021 17:39

Засто неком постеном треба пратња кога се боје народа који је их изабрао на та мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицијска пратња ???

03.07.2021 17:54

Засто се градјани не питају да ли сматрају оправданим да све те функције имају полицијску пратњу? Мозете питати градјане на референдуму ста и како зеле, измедју осталог и по овом питању. Али вас то не занима. Ви сте висе у фазону хунте и картела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ цути

03.07.2021 18:01

на такве и слицне појаве , невјероватно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабел

03.07.2021 21:17

Па морају имати полицијску пратњу , инаце би их народ све побацао у контејнере гдје им је и мјесто .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

04.07.2021 04:55

Шта ће се вукови бојати оваца?? Они воле пратњу јер су барабе, ђилкоши, лопујдре, да их село види, да дају себи значај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

04.07.2021 06:06

Чега се боје? Можда оних са Марса

ОДГОВОРИТЕ