Поново отежан извоз робе из БиХ у ЕУ

Бх. пољопривредници поново се налазе у проблему везано за пласман производа у Европску унију, због изузетно спорих контрола на граничним пријелазима са Хрватском, сазнаје Клиx.ба.

Босна и Херцеговина 03.07.2021 | 15:56
Поново отежан извоз робе из БиХ у ЕУ

Вишесатна чекања на граничним пријелазима Републике Хрватске поново стварају проблеме бх. пољопривредницима који протеклих дана своје јагоде на тржиште Европске уније нису могли пласирати у реалном времену.

Наиме, како су за Клиx.ба казали из Привредне коморе Тузланског кантона, Државни инспекторат Хрватске поново је на граничним пријелазима вратио рад фитосанитарних инспектора у периоду од понедјељка до петка од 7 до 15 сати, што није довољно за преглед свих камиона. Због тога је, како наводе, пропао овогодишњи извоз бх. јагоде на европско тржиште.

"Ми смо имали случај да нам је један камион с јагодом који је био намијењен за извоз у Аустрију на граници провео два и по дана, а након доласка на одредиште купци су рекли да им више не шаљемо такав производ јер није оног квалитета какав би требао заиста бити", казао је за Клиx.ба Суад Селимовић, предсједник Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију Привредне коморе Тузланског кантона, истакнувши да је вриједност једног натовареног камиона 40 хиљада еура.

Исти проблем био је и прошле године

Исти проблем између БиХ и Хрватске постојао је и прошле године у јеку пољопривредне љетне сезоне, али је он након притисака надлежних из наше земље веома брзо ријешен.

Међутим, то се, како наводи Селимовић, односило само на 2020. с обзиром на то да Хрватска није удовољила захтјеву трајног увођења сезонског радног времена од половине маја до краја октобра, када је посебно заступљен извоз свјежих бх. производа.

"Фитосанитарни инспектори у току радног времена на два гранична пријелаза не могу прегледати све камионе који долазе. Слободно можемо рећи да је ово једна царинска баријера и уништавање бх. домаће производње од Хрватске јер нам ограничавају брзину проласка наших утоварених камиона са свјежим производима, који након два дана нису за употребу", упозорава Селимовић.

Он наводи да наши извозници траже продужење радног времена фитосанитарних инспектора од 7 до 19 сати, као и рад суботом који би био четири сата краћи. Такођер, желе и отварање граничног пријелаза Орашје за извоз биљних производа, а који је постојао до 2019. године.

Дневно ће ићи до 80 камиона

Први извозни камиони свјежих краставца корнишона из БиХ крећу у понедјељак, док су за сриједу планирани камиони шљиве. Према одлуци Хрватске, за извоз бх. производа намијењени су само гранични пријелази Бијача и Градишка који према ставу извозника додатно отежавају њихов пласман производа.

"Са регије сјевероисточне БиХ нама је најбољи гранични пријелаз Орашје, али је он укинут те наши извозници морају ићи на Градишку. Такођер, жалосно је и то да извозници корнишона из Крајине морају ићи 200 километара до Градишке, што је потпуно неисплативо", наводи Селимовић, истакнувши да се у јеку извозне сезоне на граници дневно очекује до 30 камиона са корнишонима и 50 са свјежом шљивом.

Иначе, представници Привредне коморе ТК, Групације произвођача корнишона, Маркетиншке асоцијације бх. шљиве и Државне комисије за извоз и царине ове суботе су у Тешњу одржали заједнички састанак у циљу рјешавања овог проблема. Уколико до тога не би дошло, наши извозници најваљују блокаду увоза хрватских роба у БиХ.

Битно је казати и да извоз домаћих производа на тржиште ЕУ отежавају и бх. власти, с обзиром на то да на посљедњој сједници Државни парламент није усвојио закон о царинским прекршајима, који би омогућио увођење електронског слања документације роба које су намијењене за извоз.

Према предвиђеном моделу, Селимовић каже да би извозник четири сата прије доласка камиона на гранични пријелаз електронским путем надлежној граничној служби прослиједио неопходну документацију, чиме би се скратило чекање на улазак робе у Европску унију.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган МД

03.07.2021 14:09

Био сам резервисао смјештај на Пељешцу, али након ових збивања у ових задњих петнаест дана и шиканирања грађана БиХ од стране Хрватске у сваком погледу, одлучио сам се за Црну гору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

03.07.2021 14:47

хрвати мало мало па побудале

ОДГОВОРИТЕ
Name

т

03.07.2021 15:20

Само престати куповати њихове производе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

03.07.2021 15:24

Тразите оставку клосарца. Он не ради свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.07.2021 15:33

Једноставно је, успорити и њихов увоз у БиХ, од њих се увози вода Јана, зар ми у БиХ немамо питке воде, зар немамо ријека и извора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејтон

04.07.2021 01:22

Реципрочно узвратит ОДМАХ......!!!!! Ма му им је Бем цросани...!!!!

ОДГОВОРИТЕ