Српску у јулу очекују два топлотна таласа

Јул ће у Српској бити доста стабилан, са четири продора свјежијег ваздуха са запада, који ће дати пљусковите и спорадичне падавине, тако да се суша може наставити у појединим предјелима, израженије на сјеверу и југу.

Република Српска 03.07.2021 | 08:46
Српску у јулу очекују два топлотна таласа

Очекују се температуре изнад просјека, са два израженија топлотна таласа и високим максималним температурама, прогноза је Хидрометеоролошког завода РС.

Првих дана јула температура ће бити од 25/26 до 29/30 степени, а затим ће од 7. јула у већини крајева прећи праг од 30, на сјеверу и југу и до 35 степени. Након тога, температура ће расти сваким даном, и до 13. ће достићи врло високе вриједности.

– Практично, од 7. ћемо рачунати други топлотни талас овога љета. Температура ће бити око 35 степени од 10. јула, а на сјеверу ће расти и до 39/40 степени, када се могу јавити и неки рекорди у температури. Због нестабилности и пљускова који се очекују 14. и 15, температура ће мало пасти, али и даље ће бити врло висока, љетна. Ново загријавање до врућих 40/42 степена очекује се 16. јула – наводи се у документу Мјесечни изгледи времена – јул 2021.

На почетку друге половине мјесеца и око 20. јула очекују се поремећаји уз нестабилности и грмљавинске процес.

Након тога, поново слиједи вруће вријеме и високе љетне температуре, а могућ је трећи топлотни талас који би потрајао до 29. јула. У том периоду температуре ће бити од 35 до 37 степени.

Према мјесечним прогнозама, предвиђа се да падавине у јулу буду испод нормале, посебно на сјеверу, а изражено на југу. Дефицит падавина би био најмањи у планинском појасу на истоку.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

прогноза

03.07.2021 13:40

До јесени ћемо бити угрожени од великих врућина али не и од короне а с доласком јесени обрнуто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

03.07.2021 22:16

Од јуна до септембра тропске врућине а од септембра до јуна посебно се требамо пазити од вируса који опасно мутира нажалост па најбоље онда да не "излазимо" нигдје и да се "убијемо" сами.?

ОДГОВОРИТЕ