Стигао Индијски сој - Шири се много брже од осталих

Босна и Херцеговина ће се, готово сигурно, врло брзо суочити са делта варијантом САРС-ЦоВ-2 вируса, такозваним индијским сојем, који се далеко брже преноси у односу на остале познате сојеве короне.

Република Српска 02.07.2021 | 22:34
Стигао Индијски сој - Шири се много брже од осталих

То је јасно поготово што су данас забиљежени први случајеви у БиХ.

На ово упозоравају епидемиолози, додавши да још нема доказа да је делта варијанта опаснија од изворног соја, у смислу изазивања теже клиничке слике и веће смртности.

– Међутим, чињеница да се много брже шири је, заправо, чини опаснијом, јер ће број новозаражених и новообољелих вјероватно бити већи. То ће поново оптеретити здравствене капацитете и зауставити враћање живота у “нормалне” токове – истиче за Српскаинфо епидемиолог др Жељко Лер.

Додаје да је тренутна епидемиолошка ситуација у погледу ковида 19 несигурна, с обзиром на знатан пад броја новозаражених и новообољелих с једне, али и стално присутство вируса у популацији, с друге стране.

– Вирус се и даље одржава кроз низ спорадичних или рјеђе групних заражавања, односно оболијевања, што представља сталну пријетњу за поновно разбуктавање новог таласа. То се дешава у условима значајног попуштања спровођења хигијенско-профилактичких и противепидемијских мјера, те минималног вакциналног обухвата у БиХ – објашњава др Лер.

Према његовим ријечима, СЗО је делта сој прогласила “варијантом забринутости”, имајући у виду значајно бржу преносивост.

– Ријеч је о преко 50 одсто бржем преносу у односу на познате варијанте, те чињеници да се, за релативно кратко вријеме, овај сој проширио у више од 80 земаља свијета. Прогнозира се да ће за мјесец-два постати доминантна варијанта у Европи. Са готово потпуном сигурношћу се може прогнозирати да ће се и БиХ, у веома скорој будућности, суочити с делта варијантом. Томе ће погодовати љетна туристичка сезона, са већим бројем путовања. Једини начин да смањимо ризик и да у великој мјери избегнемо нови епидемијски талас изазван овим сојем јесте да током љета вакцинишемо најмање 70 одсто становништва – истиче др Лер. <див дата-гоогле-qуерy-ид="ЦПТзyЈЦеxфЕЦФYбXдwодЈц0ЈеА">

Поручује да је још далеко свјетло на крају тунела, односно тренутак када ћемо са сигурношћу моћи рећи да је корона иза нас.

– Основни услов за то је да у што краћем временском периоду вакцинишемо поменути проценат становништва у старосним групама предвиђеним за вакцинацију. До тада је неопходно спровођење раније прописаних мјера, првенствено у случајевима окупљања великог броја особа, нарочито ако су већином невакцинисане, како на отвореном, тако и у затвореним просторима. У свим тим ситуацијама се мора ограничити број присутних, те продужити мјера ношења заштитних маски и одржавања физичке дистанце – упозорава др Лер.

Др Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра РС, каже да епидемиолошка ситуација јесте боља, али да љекаре брине то што је САРС-ЦоВ-2 вирус који изазива ковид 19 склон мутацијама.

– У овом тренутку је доминантан индијски сој, који је направио велике проблеме у Индији. Забринуло нас је и то што је сада и у Великој Британији индијски сој постао доминантнији, па је дошло до пораста броја заражених. Имамо информације да је присутан и у нашем региону, Словенији, Хрватској, Мађарској.

Индијски сој се брже шири вјероватно зато што има бољу способност да се везује за циљне ћелије. Још не знамо да ли овај сој може да избјегне антитијела која особа има и стекла их је или природно, након што је преболила ковид 19, или након вакцинације. То је још један разлог више зашто и даље треба да се  чувамо – наглашава за Српскаинфо др Верхаз.

Наводи да СЗО упозорава на опасност од британског, бразилског, јужноафричког, а сад и од индијског соја.

(Српскаинфо)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Печурка

02.07.2021 20:57

Ови "врсни" стручњаци говоре у вирусима у медијима? Ако тако онда су у праву. Мора да је легла последња транша хонорара за агитацију у корист вакцинације кад су овако информисани. Вакцинисани умиру, јер сте их вакцинисали. Убиство са предумишљајем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.07.2021 05:48

Права си ти печурка

Name

Ре

03.07.2021 07:50

Вакцинација је дубоко лицна одлука и право. Ја бих да се вакцинисем, имам 50 година и здрав сам, АЛИ НЕМА ВАКЦИНА за нас! Док вакцинису приоритете од преко 65 година, ми цемо лагано умиријети!

Name

Демонкратија

04.07.2021 20:33

Ма какав индијски сој, прице за малу дјецу!

Name

Ма ја како да не

02.07.2021 21:10

Је*ите се ви докторски плаћеници заједно са свим вашим сојевима. Пушите рац*у и ви они фармако мафија која вас плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

02.07.2021 22:38

Досадни сте невиђено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

03.07.2021 00:35

Стаће се и вама у крај и вама и тим “сојевима”!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

03.07.2021 01:09

Стигле вруцине,пију се хладна пива,лизу се сладоледи,упалице грла цурење носа,климе упаљене и ето позитивних тестова и Индијца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.07.2021 02:37

Лер, убаци мало у брзину јер само лупас глупости на леру. Нико вам висе не вјерује. Мјењате сојеве као царапе. Не знам само којом то технологијом тако ефикасно изолујете сојеве у бих а серум за смијски ујед немате. Пустите нас једном да поцркамо као људи. Боље од короне него од васих "сигурних" вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахахаха

03.07.2021 04:03

Ахахахаххххаааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

03.07.2021 05:20

Убрзали сте сој ...сејете панику јер народ неце да се вакцинисе ,поготово млади...па сад иде ова варијанта са крајним циљем да се вакцинисе цела планета......будала то би сконтао ста раде моцници зла ....семе им се замело висе......само побуна народа их мозе да спреци ...пустили су да на свим манифестацијам буде на десетине хиљада људи ...ако је тај делта тако опасан сто онда сад нисте увели мере него цекате да се обрне пар милијарди на олимпијским играма...туризам итд...... и вец знате да од септембра стизе делта.....тад це се поцети праситии авионима....нема их дуго по небу да сарају .....зато нема вируса.....доказ да није од Бога него да пусте они и знају све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Анонимус

03.07.2021 07:56

Одлучите се већ једном или нећете да се вакцинисете или нема вакцина,не данас једно сутра друго а овамо се оптужују сви И свако како нема вакцина.

Name

Мрква

03.07.2021 05:22

ИНДИЈСКИ сој је ПОСЉЕДИЦА ВАКЦИНАЦИЈЕ !!! Вакцина итекако мозе убрзати развој НОВИХ СОЈЕВА вируса !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2021 07:50

Имас интелигенцију једне мркве!

Name

Мирослав

03.07.2021 07:01

Највјероватније да је сљедећи сој вируса бити Руски сој. И он ће бити жешћи од Индијског соја вируса. Британски, ЈужноАфрићки, Бразилски су излапили. Нису више у моди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

04.07.2021 08:34

А ти си бот на квадрат и ситна дуса.Кон ти је партнер мислим пословни.

Name

Ха ха

03.07.2021 07:40

Чиста пропаганда луд цовјек мозе ово повјероват и онај коме је мозак испран

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

03.07.2021 08:51

Боље би вам било да затворите лабараторију из које ово срање излази..Лијепо наглас реците људи ово није вирус ово је из епрувете па по лако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

03.07.2021 11:05

Фармацеутска мафија удрузена са лоповима и политицарима,,у циљу смањења популације.Марс сви у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

03.07.2021 20:19

Нека крупна пљацка је на видику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

04.07.2021 01:47

Хахахаха Хахахаха Хахахаха Какав је Сојјјјјјјјј а зајебане игреееее ??????????

ОДГОВОРИТЕ