Западни Балкан зона без роминга – шта се мијења?

Регион Западног Балкана, изузев Хрватске, од 1. јула је зона без роаминга, а грађани ће плаћати позиве, СМС поруке и интернет саобраћај по цијени својих матичних оператера, ако се буду налазили на подручју Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Сјеверне Македоније или Србије.

Регион 02.07.2021 | 15:52
Западни Балкан зона без роминга – шта се мијења?

Нови систем наплате – “роминг као код куће” – значи да ће корисник роминг услуге у региону Западног Балкана користити у складу са условима и цијенама из тарифног пакета који користи у својој матичној мрежи”, саопштили су из Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност (ЕКИП) Црне Горе.

Као илустрацију ЕКИП наводи да корисник из Црне Горе, када се налази у роамингу у региону Западног Балкана и када позива телефонске бројеве из тог региона, плаћа исте цијене као када позиве обавља из своје домаће мреже. Сви долазни позиви које корисник роаминга прима док је у региону Западног Балкана, без обзира на то из које мреже позив потиче, су бесплатни, пише РСЕ.

Такође, ако код куће корисник у тарифном пакету има неограничену количину позива према другим мрежама у Црној Гори, имаће је на располагању и приликом роминга у региону Западног Балкана.

Нова правила важе за сва три мобилна оператора у Црној Гори – Телеком, Теленор и М-тел.

Из ЕКИП-а појашњавају да право на роминг по домаћим цијенама корисник има током боравка у било којој држави Западног Балкана све док свој мобилни телефон користи више код куће него у иностранству.

То се сматра “политиком фер кориштења” услуга роминга, па у циљу спречавања злоупотреба, оператор може провјерити вријеме и потрошњу корисника у ромингу током најмање задња четири узастопна мјесеца, наводи ЕКИП.

“То значи да кориснику у случају такозваних отворених пакета, који имају неограничену или велику количину података укључених у мјесечну претплату, можда неће бити доступна цјелокупна количина података у роамингу по цијенама из тарифног пакета”, рекли су из ЕКИП-а.

Оператор има право да примијени ограничење количине података само ако у овој години корисник плаћа мање од 3,85 еура по гигабајту потрошених интернет података, у наредној години мање од три, а у 2023. години мање од 2,25 евра по гигабајту.

Као примјер, наводе корисника који има тарифни пакет са неограниченим бројем телефонских позива, СМС порука и десет гигабајта услуге преноса података. Тај пакет кошта 30,25 еура, односно 2,5 еура по гигабајту за услугу пријеноса података.

“Када путује у регион Западног Балкана, тај корисник ће на располагању имати неограничене позиве и СМС поруке, и најмање 6,5 гигабајта података, јер оператор може примијенити ограничење за пренос података”, наводи ЕКИП.

Додатна накнада за пренос података у роамингу, у овој години може да буде највише 7,7 еура по гигабајту. То ће се наредних година прогресивно смањивати, а о свакој евентуалној врсти ограничења, оператор мора да унапријед обавијестити корисника.

Политика фер кориштења, како је саопштено, није препуштена вољи оператора, већ је одређују регулатори и они су идентични онима који важе у Европској унији.

Бивши члан одбора АРКЕП-а Схqиприм Пула казао је да од 1. јула сви оператери мобилне телефоније у региону могу да представе на тржишту двије врсте пакета, један који могу да користе домаћи корисници, и други је роминг пакет који се може користити у државама потписницама овог споразума.

Како је додао, оператори су у обавези да информишу кориснике о садржају тих пакета.

У Телекому Србије кажу да, ако сте њихов корисни, а зовете на примјер из Црне Горе Косово или БиХ, тарифира вам се као да зовете локално. Исто је и за интернет, колико имате у пакету, толико можете да користите диљем Западног Балкана, а онда уплатите тарифне додатке.

У званичном одговору Телекома за РСЕ се наводи: “Примјена споразума о укидању роминга за земље Западног Балкана, која у потпуности почиње од 1. јула 2021, корисницима ће омогућити да погодности које имају у Србији користе и у Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Сјеверној Македонији”.

“На основу споразума, корисници који буду боравили у тим земљама имаће на располагању бесплатан национални саобраћај који већ имају у тарифама и/или додацима које иначе користе у Србији”, истиче се.

“У тај саобраћај се убрајају национални минути, СМС и интернет. Приликом потрошње бесплатног саобраћаја у оквиру тарифе и/или додатка, додатна накнада им неће бити наплаћена, а када то потроше, наплата саобраћаја ће бити једнака цијенама у домаћем саобраћају”, прецизира се у одговору Телекома.

Сваки позив или послана СМС порука у ромингу упућена према кориснику било које мреже унутар земаља Западног Балкана обрачунава се као позив/СМС порука према мобилним мрежама у БиХ у националном саобраћају.

Долазни позиви ће бити бесплатни, односно неће се тарифирати чак ни ако особа која зове има другог оператера.

Кориштење интернета у роамингу регулирано је по тарифним опцијама, односно пакетима које корисници имају. Информације о количини података за тарифе доступне су на wеб страницама оператера.

Споразум о роамингу држава Западног Балкана потписан је у априлу 2019, након чега су од јула те године цијене телефонских позива смањење за око 27 посто, а њиме је предвиђено и потпуно укидање роминга од јула 2021. године.

(РСЕ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Касно

02.07.2021 15:59

Кога то занима висе поред Вибера и Wхатсуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре касно

02.07.2021 17:04

Не могу веровати да данас кад су цијене мобилне телефоније реално повољне, неко позива Вибером (мислим на саобраћај у оквиру исте мреже). Из принципа се не јављам на Вибер позиве, због лоше везе... Евентуално за слање фотографија. То је та основце, а не за озбиљне људе.

Name

Ре

02.07.2021 17:14

А откуд ти Вибер у Македонији гратис?

Name

Брано

03.07.2021 06:52

Засто уопсте постоје ограницења? Ако се овим отвара трзисте и повецава конкуренција дозволите са цовјек.из БИХ има уговор са оператером из Црне Горе ако је повољнији. Да ли се то и даље оператери боје конкурнције? Отворено трзисте је спас за потросаце јер оператери губе монопол и немогу пљацкати свој народ

ОДГОВОРИТЕ