Саттлер дао рок до када треба да се заврши Коридор 5ц

Амбасадор Јоханн Саттлер, шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ, био је домаћин трећег састанка на високом нивоу о Коридору Вц, на којем се разговарало о тренутној ситуацији у погледу овог кључног, капиталног инфраструктурног пројекта те о будућим плановима.

Босна и Херцеговина 01.07.2021 | 19:59
Саттлер дао рок до када треба да се заврши Коридор 5ц

Фокус састанка био је на убрзању радова те унапређењу и убрзању процеса кандидовања и процедура одобравања пројеката.

Састанку су присуствовали најважнији судионици у процесу завршавања радова на Коридору Вц, укључујући предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтију, премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, премијера Републике Српске Радована Вишковића, директора Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матеја Закоњшека, надлежне министре, директоре јавних предузећа за аутопутеве, као и представнике Европске инвестицијске банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Амбасадор Европске уније Саттлер нагласио је да је Коридор Вц важан приоритет Европске уније у оквиру Економског и инвестицијског плана за Западни Балкан, додајући:

"Драго ми је да је од посљедњег састанка на високом нивоу, дошло до конкретног побољшања у виду потписивања споразума о додјели бесповратних средстава ЕУ те да штавише, радови на више дионица напредују без већих застоја, упркос кризи узрокованом Цовид-19. Такође ишчекујем да власти брзо изнађу рјешење за питања везана за отварање моста Свилај, те заобилазнице у Зеници.

Коридор Вц је инфраструктурни пројекат од великог значаја како за Босну и Херцеговину, тако и за регион и ЕУ. Из тог разлога забрињава то што процеси који воде до ефикасне исплате бесповратних средстава и зајмова и даље трају предуго. Позивам све укључене у процес да учине све што је у њиховој моћи како би осигурали да Коридор Вц буде завршен до 2028. године како је планирано.”

Европска унија је највећи донатор Коридора Вц, додијеливши преко 230 милиона еура бесповратних средстава за 13 пројеката изградње у БиХ, укључујући изградњу мостова Свилај и Градишка.

Током састанка, представници власти потврдили су опредјељење за убрзавање припрема и проведбе досадашњих улагања у Коридор Вц.

Представници Европске банке за обнову и развој и Европске инвестицијске банке истакли су своју спремност да помогну у том правцу.

Европска унија настоји потакнути дугорочни економски опоравак, подржати зелену и дигиталну транзицију те подржати регионалне интеграције и повезаност са Европском унијом.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Душан

01.07.2021 19:55

Од акциза су узели 6 милијарди за путеве требали смо имати аутопутеве уздуж и попријеко БИХ давно ал треба нахранити гамад у администрацији Кад је СДП у парламенту БИХ тражио да се акцизе уплаћују на посебан рачун први су били против СНСД И ХДЗ....СДА је била за.....(нисам СДП-еовац да се разумијемо) Што то не кажете...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

02.07.2021 00:17

Види опет снсд и хдз...па има ли ишта да те двије мафијачке странке ураде како треба? Зар је могуће...

Name

Ре

02.07.2021 14:37

Не зна се ко су већи лопови...ови из власти или странци!?

Name

Хе Хе

01.07.2021 19:57

А наше власти се бусају у прса како је то у ствари њихов успјех. На отварању дионица, Човјек би рекао да су то они из свог џепа све платили. Срећа њихова па код нас још увијек има неписмених и полуписмених да им аплаудирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

01.07.2021 20:32

Је ли на том састанку Радован нејаки иста схватио?

Name

Q

02.07.2021 04:10

Ја сам зато да странци никад не оду из БиХ уз појачана бонска овлаштења, као монарх. Само тако се може Дудук Ронхил укротити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

02.07.2021 06:13

Не вјерујем овом Сатлеру ништа. Сјетимо се само његовог претходника, шефа ЕУ у БиХ, лопујдре и битанге Вигемарка, како се борио за увођење додатних акциза, тобоже за изградњу аутопутева. Домаће и међународне лопуже, битанге и криминалци, раде заједно на пљачкању милијарди од грађана БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.07.2021 08:24

БиХ је њихова "машина за прање новца".

Name

Василије

02.07.2021 18:56

Они донирају 100 мио € а кроз разне измишљене пројекте и измишљене козултаснке услуге врате 80% новца назад. Зато овдје нема напредка. Они само перу новац и квази боре се против тога!