Нијемци најавили увођење ЦОВИД потврде за улазак

Цертификат служи да се избјегне потреба за карантином и даљњим тестирањима током путовања између 27 земаља чланица ЕУ и четири придружене европске земље – Ирске, Норвешке, Швајцарске и Лихтенштајна.

Свијет 01.07.2021 | 14:19
Нијемци најавили увођење ЦОВИД потврде за улазак

Цовид-потврде данас ступају на снагу на нивоу цијеле Европске уније, у вријеме љетних одмора у Европи, али заразнија делта варијанта корона вируса већ пријети смањивању њихове употребе.

Документ ЕУ, односно QР код доступан у дигиталном облику на паметним телефонима или у папирнатом облику, показује је ли путник вакцинисан једном од вакцина које је одобрила Европска унија ("БиоНТецх/Пфизер", "АстраЗенеца", "Модерна" или "Јохнсон & Јохнсон"), је ли преболио Цовид-19 или има негативан тест на корона вирус.

Цертификат служи да се избјегне потреба за карантином и даљњим тестирањима током путовања између 27 земаља чланица ЕУ и четири придружене европске земље – Ирске, Норвешке, Швицарске и Лихтенштајна.

Одлука Њемачке разбјеснила Брисел 

Европски повјереник за правосуђе Дидиер Реyндерс рекао је да очекује да ће све чланице ЕУ бити повезане од четвртка. Једино ће Ирска, чији је здравствени систем претрпио кибернетички напад у мају, каснити с увођењем.

До сриједе је већ 21 чланица ЕУ прихватила цертификат, укључујући водеће туристичке дестинације – Француску, Шпанију, Италију, Грчку и Хрватску.

- Препоручујемо свим земљама чланицама да користе тај алат не само за слободно кретање (…), већ и за сваку могућу националну употребу те у друге сврхе: за одласке на концерте, фестивале, у позоришта, ресторане - рекао је Реyндерс.

Но, нагли пораст делта варијанте, која је први пут откривена у Индији, а сада се шири у бившој чланици ЕУ Британији, могао би покренути одредбу “емергенцy браке” (ручна кочница) којом се суспендује прихватање цертификата.

Њемачка је већ најавила забрану уласка путницима из Португалије, гдје је делта варијанта постала доминантна. Изузети су само њемачки држављани и становници који при повратку у Њемачку морају бити двије седмице у карантину.

Одлука Берлина разбјеснила је Брисел, а Реyндерс је рекао да се “требају избјегавати забране путовања” унутар ЕУ те је истакао да се Њемачка прво требала консултовати са партнерима.

Делта варијанта

Запањујући пораст броја случајева заразе делта варијантом у Британији, која, како преноси "Хаyат", има двоседмичну стопу зараза више од седам пута већу од оне у ЕУ – изазива дубоку забринутост на континенту.

На самиту ЕУ прошле седмице њемачка канцеларка Ангела Меркел критизирала је земље на југу ЕУ, које вапе за туристима, што су допуштале улазак Британцима са минималним Цовид-провјерама.

Португал, Шпанија и Малта нагло су ове седмице повећали ограничења за путнике из Британије и траже потпуно вакцинисање за улазак.

Осим цертификата ЕУ, Брисел позива све државе чланице да допусте улазак само потпуно вакцинисаним путницима изван блока или онима с хитним разлозима.

Но, то је тек препорука која се, за разлику од цертификата, може игнорисати. 

Чак ни цертификат ЕУ можда неће бити оно чему се сви надају.

- Нема сумње да би туристичка индустрија могла добити подстрек на вријеме за љетну сезону - објавио је "Цапитал Ецономицс".

Но, предвиђа да ће цертификат ЕУ “имати врло мали утјецај на европски туризам ове године”, примјећујући да “већина одраслих није потпуно вакцинисана и да су људи и владе због делта варијанте све опрезнији”.

(Агенције) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

хахаха

01.07.2021 12:41

какве глобалистицке глупости пландемицарење са делтом и куроном, вакцине не стите ни од цега а камо ли од пландемије вјестацки организоване

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анстајн

01.07.2021 14:14

Све знате

Name

Ако

01.07.2021 14:53

Искрено зелим да се на властитом примјеру увјерис у лази и пландемију!

Name

Јуда

01.07.2021 17:53

Да је ковид толико опасан ови сто имају паре и сто су бјезали од рата би се у мисију рупу сакрли.сви политицари без маски ходају и тјерају народ на несто сто је на добровољној основи.мати ми имала корону и упалу пкуца.лијецење кистало 1000 КМ .фонд само витамин Ц покрива. Антибиотици,пробиотици,и за згрусавање крви.Д Димер сваких 5 дана и одосе паре за огрјев.А у болници сви скупа и позитивни и негативни. Фармација ово увелицава за 50%.има болест то стоји.а како се прениси то крију.