Умро глумац Андреја Маричић у 62. години живота

Српски глумац Андреја Маричић преминуо је у 62. години, након краће и тешке болести. Домаћа публика Маричића памти по улози у култном филму ''Љубавни живот Будимира Трајковића''.

Забава 01.07.2021 | 10:34
Умро глумац Андреја Маричић у 62. години живота

Андреја Маричић је рођен у Београду 15. априла 1959. године. Глуму је дипломирао на Факултету драмских уметности у Београду 1982. године у класи професора Мирослава Дедића, на класи са Соњом Савић, Жарком Лаушевићем, Зораном Цвијановићем, Булетом Гонцићем, Сузаном Петричевић. Запослен у Народном позоришту од 1986. године.

На Академији лепих уметности у Београду радио као асистент професора Петра Зеца на одсеку глума, а затим као професор глуме на одсеку соло певања. Предавао је глуму у средњој балетској школи једну полусезону када је остварио и пар улога у неким балетским пројектима које је режирала Катарина Стојков.

Радио је у продуцентској кући Фикс Фокус као редитељ и монтажер од 1998. године, наводи се у његовој биографији на сајту Народног позоришта.

Прву запажену улогу одиграо је у култном филму "Љубавни живот Будимира Трајковића" у којем је тумачио лик Звонка Михајловића, који је био најбољи пријатељ главног јунака.

Значајније позоришне улоге остварио је у представама: "Како засмејати господара" у режији Виде Огњеновић, "Конак" - Мира Траиловић, "Како могу да те чујем док тече вода" - Бора Григоровић, "Слепи Миш" – Пламен Карталов, "Опасне везе" - Стевана Бодроже..

Као позоришни редитељ режирао је низ пригодних и мањих представа везаних за разне духовне прославе и представу „Реч“ Балканског експерименталног театра чији је и оснивач. Такође је један од оснивача КПГТ - а под руководством Љубише Ристића и позоришта „Пивара“ под руководством Борке Павићевић, као и низа мањих позоришних алтернативних група везаних за одређене пројекте.

Од значајнијих награда треба поменути награду „Најбољи млади глумац“ у Јагодини 1986. године за улогу Маце у представи „Како засмејати господара“, затим, као редитељ филма, награду за најбољу монтажу филма „Добродошли у Народно позориште“ 1997. године на Фестивалу краткометражног и документарног филма у Београду и похвалу Народног позоришта за улогу Данијела у драми „После милион година“.

Андреја Маричић био је ожењен редитељком опере Народног позоришта Иваном Драгутиновић, има три ћерке Милицу, Теодору и Александру.

Колеге се на друштвеним мрежама опраштају од преминулог глумца, а међу првима му је опроштајну поруку посветила колегиница Анастасија Ања Мандић.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар