Суша смањује род пшенице, помоћи од власти нема

Ако потрају високе температуре сигурно се може очекивати топлотни удар за пшеницу и кукуруз, самим тим смањење квалитета и квантитет зрна, али и пораст цијена, сагласни су полопривредници из Републике Српске.

Република Српска 30.06.2021 | 19:44
Суша смањује род пшенице, помоћи од власти нема

На 35, па и до 45 степени тешко да ишта опстаје. Тако ни жито. Суша и висока температура ваздуха већ данима не попуштају, а по најавама још дуго ће и да трају. Очекује се мањи принос овогодишњих житарица, а посебно кукуруза и пшенице.

„Када је у питању пшеница, у фази је наливања зрна и млијечно воштане зриобе, ове високе температуре су изазвале тзв. топлотне ударе што ће се одразити на пад приноса вјероватно између 10 и 20% у односу на некакав пројектован принос који смо очекивали прије само 15-так дана“, рекао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредника произвођача Републике Српске.

Поља кукуруза – сува. Види се увртање листова кукуруза, што је његов заштитни механизам када му недостаје влага.

„Иза мене је њива 4 хектара гдје је кукуруз у фази да од њега слабо да ће бити каква фајда. Јер шта се догађа?! Он је у фази пораста гдје једноставно киша није пала најмање мјесец и по дана и он чува још неке залихе. Могуће је да ће нешто бити ако би пале падавине. Ако не буде кише ја мислим да смо ми са пољопривредом завршили, бар по питању кукуруза“, истиче Саво Бакајлић, предсједник удружења пољопривредника Семберије и Мајевице.

За временске неприлике које не одговарају богатим пољима усјева није крив нико, али, питају се пољопривредници у Босни и Херцеговини, ко је крив што нема алтернатих култура, система за надодњавање?! Подстицаји постоје, али су недовољни. Домаћа производња није довољно заштићена?!

„Ми смо као пољопривредници, као удружење покушали и на нивоу БиХ да направимо неку заштиту домаће производње, једноставно нисмо ушли у ту причу. И сам господун Додик нас је омануо, пољопривреднике. Говорио је да ће буџет бити опструисан у Савјету министара док се не донесе заштитна мјера за пољопривредне производе у БиХ. Ви видите да немамо ни робне резерве, ми немамо фактички ништа“, каже Бакајлић.

Док се пољопривредници боре за опстанак својих усјева, једино што остаје у овим високим температурама је јечам који је у фази жетве. Кукуруз пропада, а за пшенице остаје још мало наде.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Xx

30.06.2021 18:58

Сад и треба да угрије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

30.06.2021 19:48

Крив је Миле , зашто није било кише....

ОДГОВОРИТЕ