Одлука о задужењу општине Гацко незаконита

Вукота Говедарица, члан Предсједништва СДС, је поднио Уставном суду РС иницијативу за оцјену уставности и законитости одлуке о кредитном задужењу општине Гацко у којој се тражи да се ова одлука прогласи неуставном и незаконитом и да се стави ван снаге.

Република Српска 30.06.2021 | 09:03
Одлука о задужењу општине Гацко незаконита

Он наводи да одлука о кредитном задужењу, коју је донијела Скупштина општине Гацко,  не задовољава законску норму и оквир за доношење једне такве одлуке.

„Одлука не садржи износ главнице задужења, нити је дефинисана каматна стопа као и остали трошкови задужења. Такође није познат рок доспијећа и услови отплате кредита. Предметна одлука не каже конкретно о каквој врсти и намјени кредита се ради. Чак нема тачно дефинисан износ главнице кредитног задужења, као и осталих елемената које закон децидно прописује да једна таква одлука мора да садржи“, појашњава Говедарица.

Он истиче да у овом случају у више наврата није испоштован Закон о задужењу дугу и гаранцијама.

„Није испоштован ни члан 62 став 4 којим је прописано да обавјештење о сједници скупштине локалне самоуправе на којој се разматра задужење или гаранција локалне заједнице мора бити објављено у најмање једном дневном листу доступном на територији одређене локалне заједнице и да све то мора бити објављено на њеној званичној интернет презентацији најмање седам дана прије доношења одлуке.

Клуб СНСД је одлуку о кредитном задужењу уврстио у дневни ред на самој сједници у виду допуне дневног реда па самим тим она није била објављена на начин како то закон каже“, казао је Говедарица, додајући да ова одлука не садржи ни елементе који су прописани чланом 62 став 2 истог закона.

Он је најавио да ће следеће седмице поднијети ургенцију и тражити од Уставног суда да овај предмет буде један од приоритета како би до почетка септембра имали одлуку о стране овог суда.

Говедарица каже да је и Министарству управе и локалне самоуправе поднио захтјев за надзор над законитошћу одлуке о кредитном задужењу општине Гацко у  којем се на основу члана 99 Закона о локалној самоуправи тражи да Влада РС обустави извршење одлуке о кредитном задужењу до коначне одлуке Уставног суда РС.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Боки

30.06.2021 07:16

Па у којој год опстини се донесе одлука о кредитном задузењу,следеца реценица је ‘ Клуб СНСД је одлуку о кредитном задужењу донио... ‘ Па зна ли тај снсд било ста урадити осим узимате кредите и потросити у непознатом правцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

30.06.2021 08:30

Не везано за Гацко али мене интересује једна друга ствар. Како у све и једном граду/општини Р Српске без обзира ко је на власти позиција или опозиција су глупи, лопови, корупционари, а њихови опозиционари поштени, паметни и шта ти ја знам. Је ли то стварно до нас да увијек изаберемо ове негативне а оставимо по страни позитивне. Него, можда је ипак само борба за власт и фотељу а ви сте отприлике сви ту. Негативни у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАШИ

30.06.2021 08:55

ТУ МОРАЈУ ИЋИ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ УКЉУЧУЈУЋИ И ОДГОВОРНЕ У МИНИСТАРСТВУ ФИНАНСИЈА КОЈИ МОРАЈУ РАДИТИ НАДЗОР НАД ЗАДУЖЕЊМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОБЕЛИX

30.06.2021 09:27

А сва ранија задужења,као законита?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

01.07.2021 04:17

У току је плаштевина,пусти сад кредите,важно је да сада не морамо бити на радним мјестима.Велика зафалност секти!!!!

ОДГОВОРИТЕ