Засједа Савјет безбједности: БиХ једна од тема

Савјет безбједности УН започео је вечерас састанке у оквиру трећег дијела засједања у Њујорку током којег ће једна од тачака бити и ситуација у БиХ.

Босна и Херцеговина 29.06.2021 | 21:56
Засједа Савјет безбједности: БиХ једна од тема

Чланови Савјета започели су трећи дио у 21.00 час, а БиХ је пета тачка дневног реда.

У оквиру трећег дијела засједања, чланови су до сада говорили о ситуацији на Блиском истоку, а у току је расправа о стању у Демократској Републици Конго.

Савјет је раније данас одржао састанке о кибернетичкој безбједности и борби против тероризма.

Расправа о БиХ је посљедња тачка на дневном реду, а очекује се да ће чланицама Савјета безбједности биће предочено писмо Валентина Инцка да је дао оставку, те о одлуци Управног одбора Савјета за спровођење миран нови високи представник Кристијан Шмит.

Могуће је да Русија затражи да Савјет безбједности да свој став о овоме, али да би се таква одлука донијела, потребан је консензус сталних чланица овог тијела.

Осим Русије, то су Сједињене Америчке Државе, Кина, Француска и Велика Британија.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска прихватити новог високог представника у БиХ само уколико он буде именован одлуком Савјета безбједности УН, те да Република Српска нема намјеру да сарађује са лицима која имају сумњиве мандате.

Додик је уочи сједнице Савјета безбједности УН, у оквиру би требало да буду одржани састанак и консултације о БиХ, рекао да је именовање Кристијана Шмита за високог представника “накарадна ситуација” и Српска ће се по овом питању понашати у складу са ставом Народне скупштине.

– Ми ћемо прихватити именовање само ако је то одлука Савјета безбједности УН. Ако не буде, ја ћу вјероватно имати прилику у оквиру Предсједништва да му кажем да је он за нас неизабран и да он за нас нема значај високог представника. Ако дође на тај начин, нико не треба да сумња да му нећу рећи да Република Српска нема намјеру да сарађује са лицима који имају сумњиве мандате – рекао је Додик данас новинарима у Београду.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

XXЛ

29.06.2021 21:12

Хајде Додо не булазни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.06.2021 21:44

Па твој је сумњив мандат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста ови у Конгу

29.06.2021 23:15

Закували, не мере никако.

ОДГОВОРИТЕ