Биће додатних санкција политичарима повезаним са коруптивним радњама

Амерички предсједник Џозеф Бајден проширио је уредбу о блокади имовине и забрани уласка у Сједињене Америчке Државе особама које доприносе дестабилизацији ситуације на Западном Балкану.

Босна и Херцеговина 29.06.2021 | 07:37
Биће додатних санкција политичарима повезаним са коруптивним радњама

Одлука предвиђа додатне санкције појединцима који су већ на америчкој црној листи.

“Уредба је заправо иста која је и раније постојала, с тим што су овдје сада додатно наглашени критеријуми који се односе на умијешаност у корупцију, као и могућност санкционисања лица која помажу у организованом криминалу и корупцији”, појашњава Корајлић у емисији БХТ1.

Она сматра да би америчка “црна листа”, на којој се налазе бх. политичари повезани са коруптивним радњама, ускоро могла бити и проширена.

“Ми смо већ имали неколико случајева званичника у Босни и Херцеговини који су санкционисани од стране Стејт Департмента, а управо због умијешаности у корупцију. То су Никола Шпирић и Амир Зукић, међутим сада са овим допуњеним критеријумима претпостављамо да би то значило да ће се ускоро и сама листа проширити и да ће се заузети много стриктнији став према званичницима у БиХ по том питању”, истиче Корајлић.

Извршна директорица “Транспаренцy Интернатионал БиХ” поставља питање колико ове санкције имају ефекта на званичнике у Босни и Херцеговини.

“С обзиром на то да смо видјели да претходно изречене санкције нису нешто претјерано имале утицај на званичнике у БиХ. Господин Шпирић је практично доживио оживљавање своје политичке каријере и позиције у странци, док су за господина Зукића санкције изречене када се већ водио поступак против њега и када је већ заправо изгубио политичку моћ и позиције унутар странке и у институцијама”, подсјећа Корајлић.

Сједињене Америчке Државе имају могућност да блокирају имовину, међутим, како је рекла, то за наше политичаре апсолутно ништа не значи јер они нису склонили своју имовину у САД, већ у неке друге државе које су “мало више пријатељске према онима који су умијешани у корупцију и организовани криминал”.

“Због тога нису некако ни сматрали превише трагичним чињеницу да су се нашли на оваквим листама и да су према њима изречене санкције”, закључује Корајлић.

Она је оцијенила да САД-а и Европска унија проблем корупције међу политичарима третирају на потпуно различит начин.

“Европска унија има мало другачији начин функционисања и доношења одлука. За овакве механизме ви бисте морали постићи консензус унутар ЕУ која је и сама са собом у проблемима и не зна шта да ради са званичницима из држава чланица ЕУ који се на сличан начин понашају, тако да је позиција ЕУ и САД-а мало другачија по том питању”, тврди Корајлић.

Европска унија, с друге стране, требало би да заузме одлучнији став према бх. званичницима који коче процесе напретка БиХ ка ЕУ, мишљења је Корајлић.

“Ви сада имате врло благи приступ званичника ЕУ који одговорност траже на неком генералном нивоу. Евентуално ће групно кривити политичаре с којима истовремено преговарају и сједе, али до сада нисмо видјели приступ да се директна индивидуална одговорност тражи за оне који су блокирали и онемогућили усвајање кључних реформи”, сматра Корајлић и додаје:

“Ја морам подсјетити да прво ми не испуњавамо своје обавезе као држава, јер бисмо ми требали да се бавимо процесуирањем оних који су одговорни за корупцију, а не да чекамо друге државе да именују те људе и да их на неки свој начин санкционишу”, рекла је, између осталог, Ивана Корајлић.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Козара

29.06.2021 06:06

Млацење празне сламе,какве санкције,видјели смо до сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2021 06:51

Не схватас ти то. Санкције које уведу појединцу осјети обицан цовјек зати сто га бира у власт. То ти је тај круг па бирајмо и даље зато смо успјесни само у одласку на запад

Name

Дида

29.06.2021 07:14

Чујде али арлаучу ови антисрпски настројени медији и појединци слуге западних интереса. Санкције су оловка на изборима и ту сваки пут претрпе санкције манипулатори и издајници државе и народа а награду од народа добију они који развијају и бране државу и народ

Name

Бзв

29.06.2021 06:19

Ајде не прицајте висе, само ловите у мутном. Најављујете то годинама а народ се овдје распада због корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

29.06.2021 06:29

Неможе ту ништа ријешити ни Шмит који дар мар су направили бурлини новостворени тајкуни и милионери за 16 година у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.06.2021 06:30

Додику Америка и не треба, он ће побећи у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

29.06.2021 06:43

Сто је најгоре , неце он нигдје да бјези, хоце да јаси овај напацени народ док је зив!

Name

Лопи

29.06.2021 06:36

Сад це ударити санкције на тајкунске фирме.Бице занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

29.06.2021 07:47

Само неподобне а подобни бјезаце у базу Русију Кину Србију Бугарску Мадјарску за прљавим капиталом као и Милосевици и трла баба лан!опљацкани народу нестајању растјеран а политицкотајкунска криминална хоботница хараа

Name

Бадава Санкције

29.06.2021 06:47

До сада смо имали Додика и Спирица на црној листи УСА, али то им је само уцврстило систем рада..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПуХс

29.06.2021 06:57

Глупости, па Америка је легализовала корупцију и назвала је лобирање. Само траже начин да људи морају бити послушни и да се они питају за све. Срећа па постоји слободарски дио свијета без малигног утицаја САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛ

29.06.2021 07:16

Обицан цовек, не везе појас у ауту и казна одмах.Додик унистио све сто се мозе унистити Покрао све сто је оцима видјео , али најстрасније сто је урадио то је: све институције дрзаве приватизовао , поставио послуснике који су добили наредјење да краду и проценат њему доносе, унистио :МУП коме је једини циљ прекрсајним казнама од народа пунити Будзет, Тузиластво које за 20 година није ни један слуцај процесуирао ,Судство у целости приватизовао , а за не поверовати приватизовао НАРОД .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодор Мали

29.06.2021 07:16

Сада је све дзаба! Криминална приватизација је вец заврсена. Народу преостаје да клима главом и да се дрзи "закона" за ситне рибе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цути и ти

29.06.2021 07:57

Ни ријец о Сабији Изетбеговиц а зена ради шта јој се цефне. Док Насер Ориц сета по Сарајеву к’о господин сва прича вам пада у воду. Васи су добри а сви други су злоцинци и то је мантра. Господји Тадић не можете ништа али да је Српкиња могли би. Бацате прашину у очи народу и за то узимате лијепе паре иначе сте бескорисни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самостална Република Српска

29.06.2021 08:05

Слазем се у потпуности.

Name

Ре

29.06.2021 08:06

Све набројано је уреду,само си заборавио набројати јос рудоњу,спирица,тегелтије,бањца....