Ове вакцине штите од вируса корона доживотно?!

Ново истраживање које је у понедјељак објављено у часопису “Нејчр” сугерише да је могуће да вакцине против ковида-19 које су направили “Фајзер” и “Модерна” пружају доживотну заштиту од те болести, преноси Неw Yорк Тимес.

Свијет 28.06.2021 | 19:42
Ове вакцине штите од вируса корона доживотно?!

Научници су открили да су особе које су примиле обје дозе било којег од тих вакцина, развиле снажан и стабилан имунолошки одговор на ковид. Уз то, показало се да су антитијела која производе учинковита у борби против двије варијанте корона вируса САРС-ЦоВ-2.

То значи да би вакцинисани могли имати дуготрајан имунитет, вишегодишњи па чак и доживотни, те да се неће морати поново вакцинисати, чак ни у случају да корона вирус додатно мутира у нове варијанте.

– Издржљиви имунитет коју стварају ове вакцине је добар знак – рекао је др. Али Елебеди, имунолог са Универзитета Вашингтон у Сент Луису, те водећи аутор овог истраживања.

У истраживању учинковитости “Фајзерове” и “Модернине” вакцине против ковида-19 судјеловала је 41 особа, од којих је осам претходно било заражено ковидом.

Научници су у склопу истраживања проучавали лимфне чворове, жлијезде које производе меморијске лимфоците Б, ћелије имунолошког система које памте пријетње с којима се човјек сусреће.

Захваљујући тим ћелијама, људски имунитет може брже дистрибуисати антитијела за поновну борбу с том истом пријетњом. Такође, ако антитијела понестане, меморијски лимфоцити Б могу произвести још. Меморијски лимфоцити Б крвотоком могу циркулисати годинама, па чак и деценијама.

Након што се неко вакцинише против ковида-19 или га преболи, у лимфним чворовима се формира герминативни центар, мјесто гдје се зрели лимфоцити Б узгајају, диференцирају и мијењају гене својих антитијела током нормалне реакције организма на инфекцију.

Научници су из лимфних чворова учесника истраживања пет пута узимали узорке – три, четири, пет, седам и 15 седмица након примања прве дозе вакцине.

Истраживање је показало да су герминативни центри код учесника истраживања били доста активни и четири мјесеца након примања вакцине те да број меморијских лимфоцита Б који су запамтили ковид-19 није пао. Герминативни центри су код већине најактивнији током двије седмице након имунизације, а потом им продуктивност падне.

– Чињеница да су реаговали и четири мјесеца након вакцинације је заиста јако добар знак – рекао је Елебеди.

Иако су у истраживању судјеловале особе које су примиле “Фајзерову” вакцину, Елебеди је рекао да би се исти закључци могли примијенити и на Модернину вакцину јер је направљена помоћу исте технологије, технологије гласничке РНК (мРНК).

Студија није обухватила вакцину “Џонсон и Џонсон”, а Елебеди је рекао да сумња да би имунолошки одговор био толико јак, јер је ова вакцина направљена помоћу другачије технологије.

(Агенције)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Скептик

28.06.2021 18:39

Бајке Андесенове или браће Грим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

29.06.2021 03:02

Браво, навлакуша , да се раја настави бости

Name

Добој

30.06.2021 08:12

Наравно да стите дозивотно, али не казу колико траје тај зивот послије вакцинисања ?????????

Name

БЛ

28.06.2021 18:42

Руску вакцину неце нико вакцинисало се само 14%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

28.06.2021 19:21

После вакцина има свима да руже цвјетају и да живе као у рају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

28.06.2021 20:34

Тачно је да штите доживотно. Само нису рекли колико ће дуго живјети они који их приме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.06.2021 21:16

До краја живота.

Name

Др.

28.06.2021 22:33

Хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха

Name

Хе Хе

28.06.2021 20:54

Док се газде фармацеутске мафије возају јахтама , уживајући у свим врстама перверзија, ви народе се вакцинишите. После вакцинације слиједи нова пандемија, и тако у недоглед, упалило је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамиз

28.06.2021 22:15

Ови Стварно мисле да смо ми Овце??!? Ма му им је Бем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

28.06.2021 23:54

Ја брацо криминала. Сада реклама јер сто амер направи мора ваљати а све остало је за ниста. Они су једино успјесни да праве несрецу по цитавом свијету и у томе им нема премца банда безобразна.Увјек смисле нову подвалу маму им хостаплерску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

28.06.2021 23:58

ОЦЕЛ НАМ УСКОРО МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ И ДЗЕВАД ГАЛИЈАСЕВИЦ ПОСЛАТИ ЦИСТЕРНЕ ИЗ РУСИЈЕ ДА ПОПРСЦУ УЛИЦЕ У БАЊА ЛУЦИ И УНИСТЕ КОРОНУ КАО НЕКАД . УХ , НЕСТО МЕ БОЛИ МОЗАК , А ВАС ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЛ МАЦАК

29.06.2021 04:32

На жалост по оне сто су вакцинисани из прве руке лаж нема заштите у том смислу да не можете да се заразите , заштита колико сам ја примјетио на породичном примјеру постоји у том облику да скоро и не осјетите да сте заражени . Скоро нас је задесио ЦОВИД нас 20-ак из фамилије скоро све нас у исто вријеме. Лицнк мој је избор био да се не вакцинисем , иако су моји ближи око мене сви скоро вакцинисани ,поодавно са фајзер. Укратко од вакцинисаних само деда изашао негативан, сви остали позитивни дакле фајзер не штити од тога да не мозес да се заразиш. Али сви вакцинисани су прошли кроз ЦОВИД да се нису ни накашљали понеко се жалио на јак бол у глави и на бол у грлу. Родјак 29 год није вакцинисан једва остао жив. Његова жена само темп прва два дана. Моја маленкост нисам вакцинисан један дан јак бол у глави и исти тај дан бол у грлу. Закључак који сам ја извукао из породичног примјера је следеци ако сте вакцинисани нећете имати никакав проблем кад се заразите са ЦОВИДОМ нећете то ни осјетити и већ након два дана ако поново урадите тест , вас тест на ЦОВИД биће негативан. Код нас који нисмо вакцинисани и ако немамо никакве симптоме ако радимо тест , тест ће нам дуже вријеме показивати да смо позитивни па неких минимално 5 дана. (Причам о ПЦР тесту ) и само тежи симптоми болести узроковане цороном јавице се особама које нису вакцинисане. Сад ко жели да се вакцинисе напријед. Али онда кажите да се вакцинисете ради себе а немојте да причате како то радите из разлога сто желите инекога старијег да спасите, јер и ако сте вакцинисани нисте имуни на ЦОВИД. Имацете га а да нећете то ни знати болиће вас можда мало глава, или грло или ништа од наведеног. Бицете позитивни бицете преносници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

29.06.2021 06:54

А коме да га пренесемо ако би сви ( или вецина) били вакцинисани?...Е тада би нестало и вируса, овако док сваког убиједимо никад краја...

Name

Ре ЕЛ МАЦАК

29.06.2021 07:20

Нико никада није рекао да вакцина стити против заразе, вец да ради управо то сто сте сами рекли - помазе васем тијелу да се лако избори са вирусом. Ја сам поборник вакцинације генерално, али сматрам да људи који се вакцинису ради других не треба то ни да раде. У питању је васе тијело, васе здравље и зивот, и ви сте једина особа о којој требате размисљати када доносите одлуку о вакцинацији. Ја своје родитеље ститим тако сто сам им понудио информације о томе ста су вакцине, како раде, и какви су ризици. Они су сами донијели одлуку да се вакцинису, и тако сви треба да размисљају. Осим насе дјеце, не постоје људи који треба да нам буду преци од нас самих. Не говорим ово из себицности вец зато сто другима моземо помоци само ако смо прво помогли сами себи. Сулудо је вакцинисати се ради неког другог, или јос горе ради путовања или слицне глупости.

Name

Црни Груја

29.06.2021 07:47

А ти вјерујеш тестовима. Баш си наиван.

Name

хахаха

29.06.2021 08:27

развиле низ поремецаја имунитета и неуролоских поремецаја...о дугороцним посљедицама цемо тек цути за пар година....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

29.06.2021 08:30

сацекацемо ми студије које це се објавити 2030 о вакцинацији са мрна технологијом и посљедицама истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

29.06.2021 08:48

дозивотна застита а истраживање у току 4 мјесеца.... ја сам имуна на глобалистицке глупости фармако мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

30.06.2021 07:53

Имуни систем штити здравље, а те вакцине су за оне који вјерују да им помажу, па онда кад дођу "нуспојаве" ти се питају шта би ?

ОДГОВОРИТЕ