Српски патријарх Порфирије стигао на Газиместан

Српски патријарх Порфирије стигао је на Газиместан, где ће, на Видовдан, први пут служити опело косовским јунацима.

Србија 28.06.2021 | 14:13
Српски патријарх Порфирије стигао на Газиместан

Обраћајући се непосредно пре почетка опела, код Споменика Косовским јунацима, патријарх Порфирије, који је на Газиместан дошао у пратњи више архијереја, међу којима су владика Теодосије и митрополит Јоаникије, рекао је да циљ косовског завета није да икога елиминише, већ да упути "координате љубави", преноси Косев.

Патријарх је претходно у манастиру Грачаница поручио да сваки пут када долазимо на Косово и Метохију дубински знамо да смо се вратили у свој дом.

"Сваки пут када дођемо на ову земљу дубински знамо да смо се вратили у своју очевину. О томе сведочи ова света Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, толико светиња сведочи о томе да је ово дом", рекао је патријарх током литургије служене поводом Видовдана.

Патријарх Порфирије је истакао да и Албанце видимо као своју браћу и да је сигуран да се можемо итекако не само разумети, него и живети заједно, расти и градити.

На Газиместану се налази већи број посетилаца, који још пристижу, како аутобусима и комбијима, тако и приватним возилима.

Како преноси Косев, међу њима су возила са регистрацијама из више места из Србије, Црне Горе и других држава у региону, као и са косовским таблицама.

И ове, као и сваке године, Газиместан обезбеђује косовска полиција, која на улажу претреса ранчеве и торбе.

Косова прес преноси да су чланови косовске полиције на улазу у Газиместан запленили мајице појединих српских младића, које су сматрали провокативним и на које гледају, како се наводи, као на "подстицање на мржњу".

Како наводи Коха диторе, косовска полиција, снаге КФОР-а и припадници УНМИК-а "воде рачуна о њиховој безбедности и поштовању реда на Газиместану".

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Митар

28.06.2021 12:50

Како смо само наиван народ то је страсно

ОДГОВОРИТЕ