Доналд Трамп против свих - који су га изневјерили

На свом првом митингу од како је напустио Белу кућу, председник Доналд Трамп је у суботу увече критиковао имиграциону политику Бајденове администрације.

Свијет 27.06.2021 | 08:14
Доналд Трамп против свих - који су га изневјерили

Трамп је позвао присталице да помогну републиканцима да поврате већину у оба дома Конгреса.

Трамп је држао говоре на неким републиканским скуповима од када је изгубио изборе од демократе Џоа Бајдена, али митинг у Охају - држави у којој је однео победу на изборима 2020 - означава повратак масовним скуповима који су били кључни за очување подршке његове базе.

Трамп је напустио положај после напада својих присталица на Капитол 6. јануара, који се одиграо убрзо после говора у коме је поновио неистините тврдње да су избори били покрадени. Два пута је "преживео" суђење за опозив у Сенату и и даље има велики утицај на Републиканску партију, делимично због тога што је оставио отвореном могућност да се поново кандидује на изборима 2024.

Обраћајући се хиљадама ентузијастичних присталица, Трамп је изнео свој редовни списак жалби - уз критике на рачун америчких избора, а посебно се фокусирао на све већи број имиграната који улазе у САД преко јужне границе.

"Вратићемо Представнички дом, вратићемо Сенат и вратићемо Америку, и то ускоро", поручио је.

Танка већина демократа у оба дома Конгреса биће доведена у питање на конгресним изборима 2022, а ако је историја показатељ, републиканци имају добре шансе да освоје нова места на тим изборима.

Трампов повратак великим скуповима је почетак јавних наступа на којима бивши председник напада републиканце за које сматра да су га изневерили. У Охају је водио кампању за бившег саветника Беле куће, Макса Милера, који је на страначким изборима противкандидат конгресмену Ентонију Гонзалесу, једном од десет републиканаца у Представничком дому који су гласали за опозив Трампа на основу оптужнице да је подстакао напад својих присталица на Капитол 6. јануара, у којем је погинуло петоро људи, међу којима и један полицајац.

Трамп је обећао да ће водити кампању против свих десеторо. Такође је подржао противкандидата сенаторке Лисе Мурковски, једине од седморо републиканаца у Сенату која је гласала за његову смену у јануару, и која се 2022. такмичи за нови мандат.

Скуп у Велингтону, око 65 километара од Кливленда, је први од три заказана јавна појављивања председника, који ће 30. јуна са гувернером Тексаса Грегом Аботом посетити америчко-мексичку границу а 3. јула одржава митинг у Сарасоти на Флориди.

Присталице кажу да се надају да ће Трамп искористити такве скупове да помогне да се странка уједини и подржи кандидате за Конгрес који су истомишљеници.

"Наставак оваквих скупова је изузетно важан", рекла је Џесика Дикен, 30-годишња домаћица из Охаја, додајући да Трамп може да буде "глас за конзервативнији покрет овде у Охају и широм земље."

Трамп за то време наставља да се свађа са другим истакнутим републиканцима. Критиковао је бившег председника Мајка Пенса, за кога нетачно тврди да је могао да заустави Конгрес у потврди Бајденове победе 6. јануара, као и лидера сенатске мањине Мича Меконал, зато што је Трампа назвао "практично и морално" одговорним за насиље тог дана.

Пенс је своје понашање бранио у говору у библиотеци Роналда Регана у четвртак. "Улог је много већи од наших политичких каријера у овом тренутку", рекао је Пенс. "Ако изгубимо веру у Устав, нећемо само губити изборе - изгубићемо своју земљу."

Трампове понављане лажне тврдње о изборној превари убедиле су неке републиканске бираче. Око 53% републиканаца верује да је Трамп победио на изборима 2020, и за његов пораз криве илегалне гласове, а четевртина укупне јавности се слаже да је Трамп заправо победио - показала је анкета коју су спровели Ројтерс и Ипсос.

(Глас Америке)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Пландемија

27.06.2021 07:19

Имао је он 80% подрску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имао је

27.06.2021 09:10

Али Срба 80%, који су дрзављани Босне или Србије. Само сто се не пика, јер нису Амери. На залост тих оде овај у историју гдје му је и мјесто.

Name

Ре

27.06.2021 17:10

И имаће опет 80% јер и Америма иде из дупета у главу. Сигурно долази Трамп на трон и то много брже него што се мисли.

Name

Скептик

27.06.2021 07:21

Свако нормалан подржава Трампа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЦ - СРБАЦ

27.06.2021 07:23

ГОП ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

27.06.2021 08:30

Подршка Трампу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХИТ ЛЕР Бореновиц

27.06.2021 09:35

А мозда и није. Мозда је медиаактвитет и то ове медијске куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијеци се

27.06.2021 19:07

Несрецо.

Name

Ево га,

27.06.2021 10:22

Други Слоба, нек се угледа на њега и разорице УСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тотал

27.06.2021 11:20

Ако је добар Сесељу, нема бољег! Твампе Свбине!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казанова

27.06.2021 17:17

Трамп Величина, Живио Трамп!! Живјела Америка живјела,Демократија,Живио и Чика Беyден кога су подметнули Лопови да небо Америка ишла.напред у Демократскимм Изборима?????.

ОДГОВОРИТЕ