На грађанима је избор: Да ли ће се борити за бољи живот или приклонити вербалним сукобима?

На једној страни - сиромаштво, одлазак становништва, мале плате, низак животни стандард, поскупљења. На другој – три народа, политичари које су изабрали и међусобни вербални сукоби по свим националним питањима. 

Република Српска 26.06.2021 | 20:00
На грађанима је избор: Да ли ће се борити за бољи живот или приклонити вербалним сукобима?

На грађанима БиХ је да изаберу – да ли ће се борити за бољи живот или приклонити свађама, које, бар у јавности, свјесно воде политички лидери у БиХ. Бар за сада, грађани склонији политичкој активности. 

„Грађани су свјесни да се од економије живи, али су исто тако свјесни и тако увјерење влада међу њима да овдје појединци доносе стратешке одлуке, да овдје не одлучује систем и институције и закони, већ лидери политичких партија.“, каже новинар и уредник портала „Цапитал“ Синиша Вукелић.

Политичари у БиХ су такве позиције и те како свјесни. Наметањем „врућих“ тема, попут приче о мирном раздруживању, ратним дејствима или обећањима да ће и код нас ускоро „тећи мед и млијеко“ лако мобилишу грађане. 

„Имамо грађанина који је добар поданик, и он више воли ту врсту политике која носи јако пуно емотивног набоја, лупање шаком од сто, а има врло мало рационалног. Наш грађанин је у основи тако „образован“ од стране политичара, да ћути, трпи и пати.“, истиче политички аналитичар Тања Топић.

Додатан проблем, представља чињеница да, кад год се појави неки економски проблем у БиХ, попут нових задужења, санкција, или у последњих годину дана – недостатка вакцине против ковида-19, грађанима се представља да је за све крива друга страна и њихови политичари. 

„Грађанин подсвјесно бира да клика на оне теме које му сервирају националну причу, него на оно што се њега лично тиче. Вјероватно су и питкије те теме и лакше се поистовјетити са њима него када читате о БДП-у, инфлацији, стопи раста“, сматра представник Центра за људска права из Бањалуке Драган Тодоровић.

Да политичари констатно убиру ловорике међу грађанима, у значајној мјери допринијели су и медији. Аналитичари су сагласни да већина медијских кућа, почевши од јавних сервиса, највећи дио свог извјештавања посвећује носиоцима политичких функција. На тај начин, проблеми попут корупције, криминала или животних тема, грађанима остају недоступни.

„Људи једноставно само игноришу такве информације и вијести, јер је овдје постало уобичајено да је све корупција, све криминал. А ако је све афера, онда ништа није афера. И политичари ја вјерујем да су тога дијелом и свјесни и да једноставно чекају да грађани потпуно оглуве и постану имуни на такве приче и онда они пласирају само националне теме.“, категоричан је новинар Синиша Вукелић. 

- Прихватање искључиво националних тема значи да је друштво у БиХ политички и демократски незрело, сматра комуниколог Младен Бубоњић.

„Још увијек је народу важнија конститутивност, још увијек је народу важнији референдуми о отцепљењу, да ли ће се Република Српска угасити, да ли ће се Република Српска отцијепити, да ли ће БиХ бити јединствена земља, да ли је заштићен витални национални интерес народа, него како зарадити паре. Или како платити рачуне, како се квалитетно образовати, како наћи добар посао и како квалитетно живјети.“, каже Бубоњић.

Грађани у БИХ још увијек нису свјесни да политичари треба да буду у њиховој служби и да им полажу рачуне, а не обрнуто, наглашавају стручњаци.

(БН)  
 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Пило

26.06.2021 18:07

Краду изборе,у томе је проблем. Без промјене изборног закона нема промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

26.06.2021 18:09

Какво село такав поп.Какав народ такав владар.То је увијек тако било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

26.06.2021 18:12

Медији носе огромну кривицу за лоше стање. Највише државни, којима сви грађани плаћају претплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

26.06.2021 18:46

Какав економски развој .плате од 1500 еврича...то не треба Треба задржати Доду и СНСД јер нас они штите од бошњака ако они оду бошњаци че нас уништитиВидите шта нам раде .запошљавају срба 'е у федераации намјерно да ослабе нашу економску мочУ Сарајеву ради 2000 срба с Пала Лукавице.....то свјесно раде само да ми омрзнемо нашу лијепу прелијепу и просперитетну РС....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Водопад

26.06.2021 19:31

Браво за Вукелића и Тању. Овај народ заиста треба пробудити. Зато је неопходно што више оваквих истинских чланака који ће колико толико отворити очи овом успаваном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

26.06.2021 20:16

Добро ако смо ми толико глупи зашто нам не помогну ови што су оволико паметни а нису политичари. Мислим кад нас могу завести политичари на свој млин зашто то не би могли и ови паметњаковићу. Реците нам јавно за кога и шта сте ви. Шта трабуњате само на нас а ви се лижете с њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

26.06.2021 20:50

Види се да си секташ србуј па макар и сламу јео.

Name

W

27.06.2021 05:23

Теби очито нико неможе помоћи.

Name

4д за хаха

27.06.2021 08:04

Који сектаси ,цовеце 21 век је, истина је да сто онај први реце крадја избора,ало па опозиција са босњацима је преузела цик,друго пријатељу ето ја цу први пута гласати за Додика,пара имам прицам пет језика,новац улазем у одбрану РСа маркентиски мислим,је ли теби задовољство да написес ботови бн објави и сви сретни,бн је највеци неоријатељ Српског народа знате да не објављују неке коментаре а мозе све против РСа,давно сам рекао овај глупи владо глисиц је лицни конфликт са Додиком сада претворио у сукоб са РСом,питајте у Аустрији у С Мокрањац како га зову Вехид е то бн никада неце признати ,е у инат издајницима бн гласацу за снсд ,а увек сам гкасао за сдс који је саровиц унистио због драска комицара,јбг лова је саровицев циљ увек био па лезао је,не сто бн казе био на рехабилитацији ,био у затвору и тацка

Name

ДОКТОР

26.06.2021 20:53

Ништа на градјанима није. Сви ви пребацујете лопту народу, као народ је крив за власт. Е па није, криви су људи који су корумпирани, једно причају када су избори, а послије само удри по сиротињи. Зато, не окривљујте народ више. Донесите закон који ће САНКЦИОНИСАТИ оне које не испуне своја ПРЕДИЗБОРНА ОБЕЋАЊА и проблем ријешен једном за свагда!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одг теби

27.06.2021 10:55

Истина жива, али од тог закона нема ништа, али буквално ништа.

Name

Ре

26.06.2021 20:56

Само Снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бирач

26.06.2021 20:57

Реално црвена секта влада већ 20 година.. Увијек сам на изборе излазио јер сам апстиненцију гледао као "поклањање" гласа оним за које мислим да не раде у интересу народа. А онда су дошли задњи локални избори, побједа опозиције, еуфорија... 7 мјесеци касније не видим напредак, напротив, ситуација конфузна, без конкретних резултата, само сликање и сликање. Дефинитивно постајем апстинент, тај дан ћу радије преспавати, него дати глас неком ко након пар мјесеци погази своју ријеч, покаже право лице и сујету, не доживљавајући никога, чак им отворено окреће леђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аса

27.06.2021 05:50

Ко да размишља како треба је ли ови што су покуповали факултете. Политичари су одраз народа из којег се бирају нису криви нити за једну ствар све је до народа а народ је у 90% јако глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниска свијест

27.06.2021 09:16

Паметан ко је , он одавде оде главом без обзира, какво србовање и патриотизам. Најсиромаснији смо, ока отворити од биједе не моземо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

27.06.2021 16:29

Само је излаз хапсити криминалце ,сто је самозвана власт црна тројка Ронхил,Изетбеговиц,Цовиц а народ или постено или прдекана ко зели мир рад ред нека узива у слободи ,ко зели криминал,национализам прдекана 10 Година и висе свако нека бира

ОДГОВОРИТЕ