Проблем није мржња него политика којом се пљачка народ

Дорис Пацк, њемачка конзервативна политичарка која је годинама у Европском парламенту водила одбор за Југоисточну Европу, изврсна познаватељка прилика у Босни и Херцеговини и региону, казала је за мостарски "Дневни лист" да политичари у Босни и Херцеговини генерално кажу да се залажу за њен улазак у Европску унију, али не док су они на власти.

Република Српска 26.06.2021 | 12:01
Проблем није мржња него политика којом се пљачка народ

"Кажу да су за улазак БиХ у ЕУ, али устрајно блокирају сваки напредак и испуњење свих услова које је поставила ЕУ. Владавина закона и борба против организованог криминала и корупције, нажалост, нису на њиховом дневном реду".

Одговарајући на питање како се такве структуре годинама жилаво одржавају на власти, Дорис Пацк је рекла да су:

"Бх.политичари пронашли савршену формулу за владање годинама а то је одржавање националне нетрпељивости. Они који се представљају као врховни поглавари три конститутивна народа у БиХ чине све како би увјерили свој народ да му пријете друга два народа. Они се не могу сложити када је у питању интерес грађана. Такође је јасно да БиХ јако пати под Дејтонским уставом који јача улог националистилчких жеља и чини Федерацију нерационалном са превише разина управе".

За познату њемачку и европску политичарку "корупција је највећи проблем БиХ данас".

Пацк каже да "многи водећи политичари у БиХ воде организоване групе које користе корупцију како би себи присвојили јавни новац. Међународна заједница је свјесна тога и зато сада највише напора улаже у борбу против корпуције...Оно што Међународна заједница има као средство за уцјене домаћих политичара су међународни зајмови који су им потребни за одржавање социјалног мира, јер су девастирали економију."

Дорис Пацк је казала да "проблем БиХ није мржња међу народима јер су људи у многим случајевима показали да могу добро ссрађивати и да су спремни  помоћи  једни другима без обзира на разлике. Проблем је у томе што политички челници користе своју националну припадност како би манипулисали народом и како би остали на власти. Такви политичари непрестано стварају ситуације које ће код неких постакли страх неких народа од других и створити илузију мржње међу народима".

(Агенције)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Патријота

26.06.2021 10:20

Нека драги Бог поживи странце.да није њих јадна нам мајка од ових наших "патријота"лазних

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

26.06.2021 12:19

Ови знају висе о нама управо зато сто ми не видимо од националистицки лидера

Name

Ре Патријота

26.06.2021 15:40

Да има корупције на овим просторима тачно је, и биће је док ико живи овдје. Зато што је то менталитет овог поднебља. За то је крива и ова господја као и њена држава на челу ЕУ инститирајуци да ови народи морају зивети заједно а подупируци растурање бивше Yуге и цијепање Србије и осамостаљење њихових љубимаца сиптара. Све док МЗ инсистира на уједињеној БиХ од тога нема ниста, јер овдје види и цорав и глуп да је немогуће. Овдје што буду чвршће везе измедју народа прије ће бити поновног рата.

Name

Ре

26.06.2021 15:42

Странци савршено све знају. Али нажалост то све подржавају. За мене су кривљи од наших а не могу бити санкционисани

Name

ја

26.06.2021 10:24

Додик ,Цовиц и Изедбегови су који коце будуцност БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво!

26.06.2021 10:34

Свака част! Жена зна свој посао. Људи тамо имају времена да се баве и нама јер сунсређено друштво. Ми се у властитој држави бавимо глупостима а камоли неким другим важнијим стварима... Зато нам треба неко са стране. Руси су дно дна и они отпадају у првој рунди...Турци би и могли али опет због примитувизма неких, отпадају. Онда остаје Заоад и Њемачка те Аустрија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

26.06.2021 11:01

Добро је зена све рекла. Слазем се у потпуности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

26.06.2021 11:09

Последња реценица овог текста је потпуно тацна и она је кљуц свих проблема у овој земљи.Кад не знају како це красти и мутити онда окрени по националној угрозености,а знају да це се народ налозити на такве прице.Ми треба да се запитамо јесмо ли уопсте нормални и кога ми слусамо и дрзимо на власти све ове године.Ово вази за сва три народа у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

26.06.2021 11:21

Откуд се ти створ да нам паметујеш, то ми говоримо одкад си се ти први пут појавила. Акција госпођо ви сте нас заробили својом визијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам

26.06.2021 11:23

Схватио ко пљацка народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

26.06.2021 11:49

Све то они знају, али пуштају. Ако овај нови, високи сад не учини нешто, онда је потоп. Бриачи су слагали по ко зна који пута, увинек иста прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каисер

26.06.2021 11:53

Нема се ста додати.. Све потписујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

26.06.2021 11:58

Овде нема договора унутар три народа,а камоли да се уђе у ЕУ.То, на крају,и одговара ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

26.06.2021 12:30

Да се не боје странаца и закона....снсд би комад хљеба узимао из куце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

26.06.2021 12:41

Ово сто смо ми просли задњи 30 година не до Бог никоме.Није довољно само ову тројицу наси водја избрисати из политике, него треба корените промјене на изборима направити.Изабрати цестите људе да стану овакој политики у крај.30 год ми је просло у не поврат и туги, зар требају нам и дјеца све то проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем је

26.06.2021 13:19

Политика управљања и генерисања мрзње. Смрт медиаактивитету слобода народу. Нерадни и нередни политицари нису спас, ни светски ни домаци попут Саровица и Бореновица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.06.2021 14:10

Тако је. БиХ има три лопова и фашиста који пљачкају свој народ у држави. Један је у Сарајеву, други је у Бакинцима, а трећи је у Мостару. Смрт фашизму слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

превара

26.06.2021 14:57

Одакле се сад ова појави? Још само недостаје Олбрајтова. Изгледа и овој понестало пара па прича шупљонку.

ОДГОВОРИТЕ