Фијаско пронаталитетних мјера: Потрошено 940 милиона, а смањена права корисника

Иако су за мјере пронаталитетне политике у Републици Српској за четири године повећана финансијска средства и издвојено скоро 940 милиона марака, права корисника истовремено су смањена.

Република Српска 26.06.2021 | 09:00
Фијаско пронаталитетних мјера: Потрошено 940 милиона, а смањена права корисника

„За реализацију мјера пронаталитетног карактера од 2016. до 2020. године је издвојено око 940 милиона КМ, од чега је око 80 одсто финансирано из средстава прикупљених у систему обавезних доприноса“, истакнуто је у извјештају ревизора.

Како је ревизор нагласио, увођење пронаталитетних мјера од стране институција Републике Српске је најчешће било резултат адхок приступа без адекватних анализа и евалуација.

Повећана финансијска издавања, а смањена права корисника

У Извјештају је наведено да посматрани период од четири године карактерише повећање броја пронаталитетних мјера, али да су исто тако повећана издвајања финансијских средстава за њихову реалиазцију уз истовремено смањење броја корисника права.

„Провођење мјера које имају пронаталитетни карактер прате одређени ризици институционалне, правне, финансијске и административне природе“, упозорио је ревизор.

Такође су забиљежили да се функционисање надлежних институција у области популационе и пронаталитетне политике у пракси значајно разликује од оног дефинисаног правним оквиром Републике Српске, а комуникација и координација између надлежних институција није на задовољавајућем нивоу.

„У стратешком оквиру за вођење пронаталитетне политике Реублике Српске постоји дисконтинуитет јер нацрти стратегија за унапређење и развој подршке породицама, након разматрања на сједницама Владе РС, нису усвојени“, истакнуто је у Извјештају.

Нису дефинисани сврха, ни циљеви који се њима желе постићи

У Републици Српској је тренутно у примјени 30 мјера које имају директан или индиректан пронаталитетни карактер из различитих области, али према анализама ревизора оне нису систематизоване ни у једном званичном акту РС, нити су јасно дефинисани сврха и циљеви који се желе њима постићи, као ни индикатори за праћење њихове успјешности.

Наглашено је да су остваривање појединих права дефинисаних тим мјерама пратили бројни проблеми у примјени, најчешће институционалне и финансијске природе.

„Надлежне институције у претходном периоду нису дале адекватан значај провођењу пронаталитетних мјера нефинансијског карактера, па су мјере едукативне и промотивне природе биле ограниченог обима, трајања и утицаја. Анализа успјешности мјера није вршена на адекватан начин од стране надлежних институција“, стоји у Извјештају.

Испитиване надлежности бројних институција

Додали су да је информисање Народне скупштине и Владе РС о демографској ситуацији било спорадично, док је извјештавање о успјешности мјера изостало.

Ревизори замјерају надлежним институцијама РС што дефинисање, измјена и провођење мјера није било у функцији унапређивања, познавања, разумијевања, прихватања и повјерења у пронаталитене мјере од стране потенцијалних корисника.

Проведена ревизија је у овом конкретном случају обухватила испитивање надлежности Владе РС, Министарства породице, омладине и спорта, Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства просвјете и културе, Министарства рада и борачко инвалидске заштите, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства финансија, Пореске управе, Инвестиционо-развојне банке, Јавног фонда за дјечију заштиту, Фонда здравственог осигурања, Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Агенције за аграрна плаћања и Савјета за демографску политику Републике Српске.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Да да

26.06.2021 07:10

Ова секта ме подсјеца кад навали најезда глодара не оставе ниста иза себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр

26.06.2021 07:13

Бисерка је задузена за пронаталитетне мјере. Видљив је њен допринос, висе це млади из РС радјати дјецу у земљама ЕУ, него сто це у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.06.2021 10:08

Дића и њена кума су фино трошиле те паре док им је Миле дао , али кад је Биса дошла више се незна ништа о тим парама...

Name

мрга

26.06.2021 07:28

Мјере нису укључивале запошљавање људи, подстицање на сам брак и прво дијете, па тек онда даље. Нема потпуно бесплатне вјештачке оплодње, нема бесплатног ничега за људе са 3+ дјеце, нема плаћања радника који жели остати и плаћати порез, јер порез се увијек мора враћати кроз плату и кроз беспријекорне услуге система, и то тако да то грађанин осјети на сваком кораку. Пошто тога свега нема, људи иду тамо гдје тога има. У правој демократији, држава не плаши народ, него га слуша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мрга

26.06.2021 16:12

Углавном си у праву. Само не разумијем засто би људи који имају висе дјеце требали имати било ста бесплатно? Потребно је повецати запосленост и плате, и обезбједити бар минимум друственог уредјења, и људи би сигурно радјали висе дјеце. У уредјеном друству не постоји ни један разлог да родитељи, колико год дјеце имали, добијају било ста бесплатно. То је потпуно сулудо, засто би порески обвезници издрзавали тудју дјецу? Радис постено, зарадис плату, и издрзавас своју дјецу сам. Имас их онолико колико мозес да финансирас... колико је узасно то сто људи све мање радјају, толико је једнако узасно тразити од дрзаве да ти плати само зато сто си направио дијете.

Name

Демографски слом

26.06.2021 08:10

У 2020 години је 8494 зивородјених у РС а умрло 17 000.Када додамо исљавање цитавих породица закљуцак је да у толики демографски слом висе нигдје у свијети не постоји.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фијаско је друго име

26.06.2021 08:35

Снсд-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

26.06.2021 09:40

Када љечи доктор Вишковић?????? а суфлира доктор Додик?????? Има их још!!!!!!

Name

Србац

26.06.2021 08:48

Једна сасвим нормална вијест у ово вријеме. Било би чудо да су нешто добро урадили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста бре висе

26.06.2021 09:28

Људи неце да имају пуно дјеце и то је то. 1 … 2 маx и то је то. Нема висе од уха до уха па 9 комада. ново је доба. Ста висе блебецете и кукате да се мало радја. Радја се таман колико треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

26.06.2021 09:28

Ови ста год ухвате упропасте,све полу писмеји министри

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иџо Тахмишчија

26.06.2021 09:44

Као и у случају осталих издвајања, и ова су оправдала своју сврху. А сврха, умовом случају, није повећање наталитета већ пљачка. Стотине милиона се издваја и да то не попљачка црвена секта са сеоским ђилкошем, олошем, ратним профитером, лажовом и лоповом Милорадом Додиком ? Ма дајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

некад

26.06.2021 10:06

Ја сам некада , када је фонд за Социјалну политику "кабинета предсједника" долазила и тражила помоћ јер сам самохрана мајка , водила га је нека Гајић Дијана и она ми је на телефон рекла није никакав проблем имамо 10 милиона само напишите захтјев... а кад сам дошла добила сам 1500 КМ, ...неки су ми рекли да је на почетку то било више 2500 КМ, после су то нешто преслагали ...свашта се прича , да је 300000 КМ коштао стан те која је водила тај фонд...ко то контролише питај бога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Кочић

26.06.2021 13:05

Забранити продају Презерватива,давати бесплатно на рецепт Виагре,Камагре и друга средства за потенцију.Пустити бар три бесплатна порно канала,И ослободити ПДВ све Сеxy Схопове.

ОДГОВОРИТЕ