Полицајац који је убио Џорџа Флојда осуђен на 22,5 године затвора

Бивши полицајац Дерек Шовин одуђен је на 22 и по године затвора због убиства Афроамерикнца Џорџа Флојда у Атланти поршле године.

Свијет 25.06.2021 | 22:34
Полицајац који је убио Џорџа Флојда осуђен на 22,5 године затвора

 То убиство изазвало је вал незадовољства у САД-у и широм свијета, а протести за права Афроамериканаца изњедрили су покрет "Блацк Ливес Маттер".

Дерек Шовин, већ раније - у априлу ове године, одлуком суда у Миннсоти проглашен је кривим по све три тачке оптужнице за убиство, а данас му је одређена казна.

Шовин је проглашен кривим за ненамјерно убиство другог степена, убиство трећег степена и убиство из нехата другог степена.

Током процеса, Тужилаштво се у свом излагању фокусирало на снимак снимљен камером на тијелу полицајца како би покушали доказати да је Шовин био свјестан публике која га гледа док је кољено држао на Флојдову врату, али је наставио радити оно што је наумио како би доказао свој ауторитет, задовољио свој его и понос.

Шовин је држао кољено на Флојдовом врату девет минута и 29 секунди. Кољеном је притискао врат још три минуте и 27 секунди након што је Флојд издахнуо.

Након што је Шовину колега полицајац рекао да Флојд нема пулса, кољено је остало на врату још двије минуте и 44 секунде. Џорђж Флојд је 27 пута рекао да не може дисати и преклињао полицајца да га не убије.

Прије данашњег изрицања пресуде обратили су се тужилац, Шовинов адвокат, али и чланови породица убијег Флојда те окривљеног.

На рочишту је пуштена и изјава седмогодишње кћерке убијеног.

"Стално питам за њега", рекла је дјевојчица.

Неко на снимку питао је Гианну шта ће рећи оцу ако га буде могла поново видјети.

"Било би да ми недостајеш и да те волим", рекла је.

Брат Џорџа Флојда позвао је суд да Дерека Шовина осуди на највишу могућу казну јер "сваки дан моли за задовољење правде", пише ЦНН.

"Морао сам пресједити сваки дан суђења Дереку Шовину и гледати видео снимак Џорџа како умире сатима, увијек изнова. Цијелу годину морао сам проживљавати како је Џорџ мучен до смрти...", казао је његов брат.

И Терренце Флојд, млађи брат Џорџа Флојда, затражио је од суда максималну казну за убицу свог брата.

"У име мене и моје породице тражимо максималну казну", рекао је, док му се глас тресао.

Царолyн Паwлентy, мајка Дерека Шовина, рекла је да је њен син "добар човјек" и неко ко "увијек посветио свој живот и вријеме полицијској управи".

"Чак и у слободне дане звао би да види треба ли им помоћ", рекла је она.

(Клиx) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Абц

25.06.2021 20:49

Типични амерички дебил мало је и добио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

26.06.2021 10:39

Нек сад размишља кога це давити без дрзавног. .благослова..

Name

Боле

25.06.2021 22:40

Тај полицајац је радио свој посао за разлику од насих! Он је зауставио тог типа јер је био под утицајем наркотика и јос се опирао хапсењу,ста је требао да уради,у УС је свако наорузан! Умјесто да опросте цовјеку,они претворисе све у циркус и тзв расну дискриминацију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кило

26.06.2021 07:35

Који си ти идиот. Везаног цовјека је убио. Кретен.

Name

Е јеси глупан Боле

26.06.2021 08:31

Е да хоће и неко теби кољеном стати на тај пилећи мозак....

Name

075

26.06.2021 04:23

То а код нас убише Давида и Џенана и НИКО није нити одговарао а о хапшењима и суђењима убица е то је мисаона именица, нажалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда

26.06.2021 06:45

Оно се могло назвати било како само не "убиство из нехата"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насе правосудје

26.06.2021 07:08

Мало је добио али нас полицајац неби добио ни дана под истим околностима. Код нас не осудјују ни криминалце и убице а камоли ев. неког из дртавне слузбе. Бивси министар Полиције Цадјо уби малог Дјуровица а да није ни оптузен вец доведосе криминалца из затвора да преузме кривицу за њега. Данас ни тај који је за паре преузео кривицу није у затвору. Далеко смо ми од права и правде, суда, судија, тузилаца, адваката, морала.....итд Ми смо у сваком смислу дно дна. На политицком дну На економском дну На правном дну На социјалном дну На моралном дну Али смо по корупцији и криминалу на врху, 1. бар у Европи

ОДГОВОРИТЕ