Када сте мијењали трасу у Козарцу јесте ли питали Кинезе?

Мјештани чије куће и помоћни објекти треба да се руше на траси ауто-пута Бањалука - Приједор питају да ли је Влада тражила сагласност Кинеза кда је у Козарцу и у Ивањској помјерала трасу?

Република Српска 25.06.2021 | 17:22
Када сте мијењали трасу у Козарцу јесте ли питали Кинезе?

 

Мјештани Ламовите, Верића, Бистрице, Ивањске и Горње Омарске поново су мирно протестовали због планиране трасе будућег аутопута Бања Лука-Приједор.

У својим намјерама траже помјерање спорне трасе и саме петље која у селу Ламовита руши 12 кућа , а помјерањем само неколико стотина метара јужно, све то било би избјегнуто.

„Ако нађу у овој траси да руше више од три куће, нека дођу и руше и наше. Овдје су само три куће спорне. Зашто? То нека нам министрица одговори. Ако је за нас услов била плава линија да се не може помјерати лијево и десно, зашто се овдје помјерило? Само овај дио од Верића до Ламовите остаје исти“, каже Саво Дукић из Горње Омарске.

Међутим, по свему судећи ресорно министарство то не занима. Сребренка Голић, министарица за просторно уређење, грађевинарство и екологију каже да штета никоме неће бити причињена и да нису тачне тврдње мјештана да им нису уважене жалбе.

Додаје да без сагласности концесионара (Кинеза), нема помјерања трасе аутопута.

„Ми становници Верића, Бистрице и Горње Омарске који смо угрожени аутопутом нисмо против истог, али смо против начина на који је то урађено. Није нам јасно да нам Сребренка Голић говори сада да мора добити сагласност Кинеза да би нам помијерила трасу. Да ли су тражили сагласност у Козарцу и у Ивањској, питао Дукић.

Будућа траса аутопута Бања Лука - Приједор која прелази преко насеља Омарска, Ламовита, Бистрица и Верићи на само 4 километара руши 31 кућу, 27 угожава и неколико стотина помоћних објеката.

Мјештани ових села демантују наводе из ресорног министарства да нису писали бројне приговоре и жалбе. Кажу аутопут да, али не преко
наших кућа.

„Ако су удовољили ове двије нације зашто не би и нама", питају мјештани поменутих села.

Угрожени мјештани позвали су премјера Српске Радована Вишковића да их прими на разговор, у супротном, како истичу, организоваће масовне протесте пред зградом Владе Републике Српске како би дали до знања и показали властима да ће вјековна своја огњиђта бранити животом.

Више у прилогу БН ТВ:

(БН) 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

321

25.06.2021 16:18

Апсурд... ко издаје концесију... ко је радио студију... овако ни код талибана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми6

25.06.2021 17:13

Гдје има да се мјестани питају за инвесстиције од дрзавног интереса, гдје??!!

Name

Нико

25.06.2021 19:58

Ма ово неко купио земљу из владе, па це сад добро да наплати сто иде преко ове трасе. Цуј кинези се питају, стварно нас сматрају будалама, ово је страсно

Name

Ре

25.06.2021 20:00

Питајте папка тубина за овај пут.

Name

Ја сам

25.06.2021 16:26

Шта има кинез да се пита за српску земљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

25.06.2021 16:34

Гдје води аутопут из Приједора? Урадити брзу цесту постојецом трасом и повезати два града. Сами без кинеза. Бозе драги!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

25.06.2021 17:20

Али ако иде брза цеста онда се немозе да се наплати од користника та исте.ПРОБЛЕМ

Name

МД

25.06.2021 17:40

Познајем добро људе из тих мјеста, они и када нису у праву тврде да јесу и увијек је неко други крив. Или ће бити по њиховом или ништа од пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

25.06.2021 19:39

Слазем се, али има и полиција. Овако су Лијевцани 15 година опструисали аутопут БЛ -Градиска ..због њих је и промијењен закон. Могу на суд ако мисле да су мало плацени али то не одлазе градњу. А по Лијевцу су садили дрвеце цим су цули за трасу. Уосталом, засто се ови нису бунили док је био протест у Козарцу?

Name

још једно питање

25.06.2021 17:43

јел ово наша земља или кина? па ви сте идијоти мало зесци..да питамо ми кинезе куда смије да нам иде цеста? па ви стварно нисте нормали и згубили сте сваки компас..насом крвљу натопљена земља и да кинезе питамо ста се смије? немогу себи доци од ове глупости..као оно 113%..па ви немате комплет сви 8 разреда сколе а о достојанству нема ста да се прица- не постоји..само се ви играјте и даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.06.2021 06:53

Али кинези имају паре, сто бједа у ПЦ нема. Зато сути, добро је само нек не ударају

Name

Сребро

25.06.2021 19:08

Јаши и расељавај по српским селима,а хрватску Ивањску и муслимански Козарац не смједоште. Е Голићка, Голићка како да ово схватимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

25.06.2021 19:18

Неразумијем.5% ће плаћати од путарине а 95% ће влада намиривати.Само народу стварају проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аутопут

25.06.2021 19:29

Молим вас која брза цеста? Да гинемо јос висе? Ако зелите просперитет и стране инвеститоре морамо имати аутопут. Због неколико супа ових сељака да немамо аутопут? Руси и прави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Аутопут

26.06.2021 06:56

Потпуно се слазем, руси супе и куце које сметају и наравно плати неку одстету и вољно

Name

Интелектуалац

25.06.2021 20:19

Прави је идиотизам русити куце, као да нема довољно простора за је дан аутопут негдје са стране? Ко је правио такву глупу студију, да га не интересују куце?То је не само срамота него и издаја народа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порусе им куце

26.06.2021 06:31

И ови се одселе, напусте земљу.

Name

Д

25.06.2021 20:28

Питоми људи, добри, а увијек настрадају. Дајте људи дођите сени, не дајте да мисле да сте глупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

25.06.2021 20:55

Стварно цудан неки народ Када је исао аутопут БЛ-Градиска сви су навијали да исти предје преко њихових куца и имања А у једној епизоди Добро јутро комсија је описана бас таква ситуација Једино мозе бити да је на поцетку трасирања тако несто и било а послије је испливало да исплата земљиста неце бити као на аутопуту БЛ-Градиска него несто пуно мање (али план трасе је вец отисао у Кину и људи вец увелико раде на томе) Цини ми се да је и донесен неки закон о знацају од јавног интереса Сто се Козарца тице навјероватније да су они за то знали (њихови се пуно висе брину о својима него наси) и на вријеме реаговали Предпостављам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

26.06.2021 06:56

Ово вам је доказ како голићка даје дозволе, без обзира на примједбе грађана, који по закону имају право на прримједбе ако им је угрожено здравље и имовина. То министарство је многим грађанима направило пакао од живота. Страшно је то, с надам се да ће и томе доћи крај. Што се тиче овог случаја, пружам пуну подршку људима који имају уставно право да бране своје куће и дедовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

27.06.2021 08:18

Тацно је да је јавни интерес изнад права појединца, али теско се отети утиску да се у овом слуцају то злоупотребљава, елем, ради се о претезно слабо насељеном, равницарско-брдском крају без неких препрека које поскупљују или отезавају изградњу, зато је апсолутно неприхватљив и нетацан одговор и оправдање те квази министрице, а онај дио за кинезе и да је касно не бих ни коментарисао, скривени Уговор нема никакву тезину за градјане и народ у РС, а оне који су га верификовали треба у затвор и забранити им могуцност одлуцивања о било цему у будуцности. Аутопут се прави за будуцност, породицна имања су ту вијек или висе, мора се ситуација сагледати морално и људски прије свега. Сви знамо, а ако и не знамо лако је на гоогле мапи погледати колико је других опција, алтернатива русењу куца.

ОДГОВОРИТЕ