Бијељина: Борба против ковида 19 преточена у књигу

Борба против вируса корона у бијељинаској болници “Свети врачеви” водила се улагањем ванљудских напора свих запослених како би се спасио сваки људски живот. Управо о томе говори књига “Наша борба са ковидом”, аутора професора доктора Златка Максимовића, директора Болнице “Свети врачеви” у Бијељини.

Република Српска 24.06.2021 | 20:32
Бијељина: Борба против ковида 19 преточена у књигу

Болница “Свети врачеви” у Бијељини, која је под својим окриљем имала четири ковид болнице, у најдраматичнијим тренуцима пандемије била је својеврсно бојно поље на којем се одигравала драматична битка са смртоносним вирусом. Искуства, а тиме и материјала за књигу није недостајало.

Аутор књиге “Наша борба са ковидом” проф. др Златко Максимовић, директор бијељинске болнице, рекао да је идеја била да се искуства борбе са ковидом 19, а која би могла да послуже као примјер у неким наредним кризним ситуацијама, свакодневно биљеже.

“Мислимо да је наше болница адекватно одговорила на изазове. Наравно, у књизи је написано шта је могло боље. Ништа нисмо уљепшавали, а оно што смо критикобвали, нисмо превише. У зависности од тога како ће ова књига одјекнути, можда ће бити материјала за неке друге књиге у будућности”, истакао је Максимовић.

“Наша борба са ковидом” је прва књига овог типа у Европи. Њена вриједност је у томе што говори у локалним, сопственим искуствима на директан и непосредан начин у вријеме када борба са ковидом  још траје, истичу рецензенти.

Један од рецензената, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра и члан Кризног штаба Владе Србије доктор Горан Стевановић изјавио је да књига показује искуство бијељинске болнице у борби против ковида 19 и начин на који су се организовали најбоље што су могли, очигледно добро, показује искуство.

“Дијелимо своја искуства са другима, требаће њима, али и нама. Оно што је најбитније је да успјешне и добре ствари, оно што смо радили како треба, па и оно што нисмо, треба памтити за наук нама и генерацијама које долазе. Десиће се нешто друго, да ли нека инфективна болест или неки други проблем. Овакве књиге показују којим правцем треба ићи и како треба одговорити на изазове, прије свега вриједним радом, изузетним залагањем и мислећи само како ћемо најбоље помоћи људима”, истакао је Стевановић.

Рецензент књиге била је Биљана Мијовић, замјеник декана Медицинског факултета у Фочи, која је навела да ће Максимовић остати записан у историји медицине по менаџменту у здравству и у области епидемиологије.

"Имао је шта да каже, имао је визију и мисију да грађанима Бијељине и регије пружи најадекватнију заштиту у борби против ковида 19 и камо среће да смо у марту 2020. године имали овакве књиге које су описивале борбу са шпанском грозницом, вариолом вером и другим пандемијама.”

Мијовићева је додала да је свака ријеч у књиги професора доктора Златка Максимовића пажљиво бирана.

“Свака реченица ове књиге преломљена је преко кољена десет пута, свака ријеч је таква да се на њу стало цијелом тежином, јер је направљен мост који они који желе да уче и да овладају материјом води ка сигурности и знању у рјешавању кризе”, подвукла је Мијовићева.

Ова књига проф. др Златка Максимовића ће будућим генерацијама медицине и сродних наука на свим нивоима, али и другим струкама, сигурно служити као инструмент помоћу којим ће се борити са сваком наредном кризом, закључили су рецензенти.

Промоцији књиге присуствовао је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, као и бројне друге званице.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бањалука

24.06.2021 18:41

Цјеним вас рад и знање и издавање књиге али само немојте да од продаје купите стан у Бецу као СПИРИЦ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лолита

25.06.2021 05:14

Зарадио би Спирке стан и на Мајамију само да нису против њега биле санкције УСА!

Name

Борац

25.06.2021 09:33

Које замазивање оцију. Сто ниси написао у књизи,сто нам је оволика смртност? Сто се крало на тендерима,маскама,респираторима,вакцинама,сто само тразимо помоц?

Name

Милос

24.06.2021 19:20

Браво за др Златкq

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радос

24.06.2021 20:40

Тако се ради! Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјунта бл

25.06.2021 07:49

Јел то Качавенда на промоцији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2021 08:56

Он га и гура.

Name

Кева

25.06.2021 09:08

Па досао му децко дати подрску....

Name

Ре

25.06.2021 12:15

Ским си такав си.