За Видовићеву вијест о продаји смањује цијену ексклузивног пословног простора?!

Министарству финансија Републике Српске није се свидјело како је јавност одреаговала на њихову одлуку да у строгом центру Бањалуке продају пословни простор од 271 квадрата, чиме су наставили да крчме државну имовину.

Република Српска 24.06.2021 | 14:20
За Видовићеву вијест о продаји смањује цијену ексклузивног пословног простора?!

Тврде да су се појавиле нетачне и злонамјерне информације о потенцијалним купцима и сврси продаје, а све са циљем, како то они оцјењују, “одвраћања заинтересованих купаца и евентуалног смањења постигнуте цијене на предстојећој лицитацији”.

Не наводе у Влади који су медији објавили „нетачне и злонамјерне информације“, али знају које су посљедице.

Правда се министарка Зора Видовић да пословни простор у главној шеталишној зони у улици Веселина Маслеше, познатијој и као Господска улица није адекватан за смјештај институција, а успут им проузрокује додатне трошкове за буџет Републике Српске јер плаћају трошкове струје, воде гријања и слично.

Посјећамо, ријеч је о истој Влади која троши на десетине милиона марака на рентања пословних канцеларија које су у приватном власништву, на авионе, хеликоптере, гараже, аутомобиле, хотеле, концерте, али ето трошак представља одржавање пословног простора на једној од најатрактивнијих локација у граду.

“Влада Републике Српске је прихватила Одлуку о продаји пословног простора која је, одмах по објављивању у Службеном гласнику, чак и прије званичног ступања на снагу, изазвала многобројне инсинуације и злонамјерне коментаре који су бацили сјенку на читав процес и довели у питање исход продаје, која је планирана у наредном периоду лицитацијом”, саопштено је из Министарства финансија.

Да подсјетимо, портал ЦАПИТАЛ је јуче открио планове Министартва финансија у вези простора у центру града који се налази у робној кући “Кастел”.

Занимљиво да Влада сматра да објава информације у медијама да се продаје ексклузиван простор смањује цијену, умјесто да се залаже да та одлука дође до што већег броја потенцијалних купаца како би се постигла што је могућа већа цијена.

Иако кажу да све раде транспаретно у вези са овом продајом и да немају шта крити, демантује их одбијање да доставе било какву информацију и дају одговоре из Министарства финансија, што је иначе постала традиција и у обичајени начин игнорисања питања која шаљу новинари ЦАПИТАЛ-а.

Овај пут смо се управо интересовали за овај пословни простор и то још прије три мјесеца када је њихова продаја разматрана на сједници Владе. Питања су, стандардно, завршила у корпи за смеће.

Ексклузивна локација

Ријеч је о пословном простору на двије етаже, а који је уписан на Министарство финансија и који је некад био у власништву „Поштанске штедионице“.

Планирано је да се одржи јавна лицитација на којој ће почетна цијена бити 819.201 марака или нешто преко 3.000 КМ по квадрату.

Право учешћа на лицитацији ће имати физичка и правна лица која прије надметања уплате десет одсто кауције или 81.920 марака.

Ономе ко понуди највише кауција ће бити урачуната у укупну цијену, док ће осталима бити враћена у року од 30 дана.

Влада РС је у марту донијела одлуку о продаји простора у центру Бањалуке, а прије неколико дана је одредила и начин на који ће продаја бити обављена.

Сумњиви начини продаје

Подсјећамо, недалеко од овог пословног простора, Фонд ПИО је за 2,6 милиона марака компанији „Проинтер“ продао земљиште и објекат, чији је власник такође била „Поштанска штедионица“.

Занимљиво је то што је Фонд продају огласио прошле године, у васкршњем издању дневних новина од 17 – 20. априла, када је важила забрана кретања због пандемије вируса корона.

Лицитација је одржана за 6. мај – Ђурђевдан, када је такође било ограничено кретање и када је полицијски час трајао од 15 часова до пет ујутру идућег дана.

(Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Сара

24.06.2021 12:54

Шта рећи кад се једна ЗОРА петља у финансије? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

24.06.2021 12:54

То купује ПРОИНТЕР сигурно јер му је близу БОСКА за паметног доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

24.06.2021 14:36

Па це спојит висецим мостом са Боском тј Агапеом

Name

Дјорјде

24.06.2021 12:54

Зора није нормална са својим коментарима ,али и јесте ту зато сто се не либи потпусати сваста ,у име и та рацун онога ко ју је ту и поставио. Страсно да страсније бити не мозе ,људи цега сw дохвате све у пепео претварају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атрактивна Локација

24.06.2021 13:33

Хијене су спремне, неко ће закачити кост, неко кожу а некоме ће кртина. А Зора, то није вријдно коментарисати, ипак је ово "Нагорно Карабах".

ОДГОВОРИТЕ
Name

П 47

24.06.2021 13:35

Нема ста.Наса посла или на италијанском коза ностра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заједницки предлози

24.06.2021 13:39

Бања Луке и Мостара о уредјењу БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

24.06.2021 13:51

Имам утисак да ће тета Зора бити најпознатоји становник женског затвора Кула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кастел

24.06.2021 14:35

Почетна цијена би, најмање, требала да буде 5000 КМ по м2. Колика је цијена м2 који продаје Милин кум Радишић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАЈ СВЕ ОДЈЕДНОМ

24.06.2021 14:47

БАС БИ ВОЛИО ВИДЈЕТ КО СМИЈЕ КУПИТИ ОСИМ ПРОИНТЕРА ! САМО МИ НИЈЕ ЈАСНО СТО КАД ИМАЈУ СКУПШТИНСКУ ВЕЋИНУ НЕ ДОНЕСУ ОДЛУКУ ДА СВЕ СТО ИМА ПРЕПИШУ ПРОИНТЕРУ . ОВАКО САМО ИМАЈУ О ЧЕМУ ПИСАТИ СВАКИ ДАН А СУШТИНА ЈЕ ИСТА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

24.06.2021 16:20

Сто реце неко јос им у колекцији некретнина фали црква и гимназија па да заокрузе. То јос фали.

Name

Опклада

24.06.2021 17:37

Да Каја купује

ОДГОВОРИТЕ