Какво нас вријеме очекује у јулу и августу?

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Игор Ковачић рекао је да ће и у јулу бити веома топло и вруће вријеме, а у августу се очекује да ће температура ваздуха бити изнад просјека, напомињући да велике врућине прати и велика суша, што је веома изражено на сјеверу Републике Српске.

Република Српска 24.06.2021 | 13:07
Какво нас вријеме очекује у јулу и августу?

Ковачић је навео да ће ово љето бити топлије од уобичајног, да је максимална температура за јун већ превазиђена у Билећи за 1,6 степени, у Српцу и Фочи за 0,4, а у Требињу за 0,3 степена Целзијусова.

“И Бањалука је ту близу, још смо испод апсолутног максимума за 0,2 степена Целзијусова. Још ће овај дан донијети изузетно високу тепературу, тако да ће сигурно још неки максимум бити превазиђен”, рекао је Ковачић.

Он је додао да ће до краја јуна бити веома вруће, топлотни талас ће ослабити сутра и током викенда, са малим освјежењем, али да ће и даље температура остати између 25 и 30, а на сјеверу и југу 33 степена, што је освјежење за пет до седам степени Целзијусових.

“Након тог поново имамо пораст температуре до 35 или 36 степени, а на самом крају мјесеца и освјежење”, рекао је он.

Ковачић је навео да ће прва седмица јула бити доста промјенљива са честим нестабилностима, а највјероватније од краја прве декаде јула, па до краја мјесеца ће поново бити веома топло и вруће вријеме.

Он је додао да дугорочне прогнозе показују да ће и август имати температуру изнад просјека, напомињући да ове велике врућине прати и велика суша, што је веома изражено на сјеверу.

“На примјер у Бањалуци је до данас пало само 11,1 литар кише по метру квадратном, а просјек за јун је 107 литара. Јун се иначе рачуна за секундарни максимум падавина у току године за Републику Српску”, навео је Ковачић.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, у току ноћи биће топло, на сјеверу и југу очекује се тропска ноћ са минималном температуром 20 степени и више степени Целзијусових.

Сутра ујутру и током дана биће сунчано, веома топло и вруће уз променљиву дневну облачност. Послије подне и предвече ће постојати услови за пролазне пљускове, углавном у централним крајевима, на сјеверу и сјевероистоку и појаву грмљавине локално.

Дуваће вјетар слаб до умјерен, југозападни па западни, послије подне појачан.

Минимална температура ваздуха биће од 16 до 22, на југу и локално сјеверу до 25 степени, а највиша дневна од 31 до 36, на сјеверу до 38 степени Целзијусових.

У суботу, 26. јуна, у току ноћи биће понегдје пљускова, а током јутра се очекује сунчано и мало свјежије вријеме него претходних дана.

Током дана биће сунчано, уз малу дневну облачност, са мало нижом дневном температуром. Послије подне ће бити услова за пљускове на истоку и централним крајевима.

Минимална температура ваздуха биће од 14 до 19, на југу до 23 степена, а највиша дневна од 22 до 28, на југу и сјеверу до 31 степен Целзијусов.

У недјељу, 27. јуна, током јутра и дана биће сунчано уз малу дневну облачност, са температуром мало нижим него претходних дана.

Минимална температура ваздуха биће од 15 до 20, на југу до 23, а највиша дневна температура од 25 до 31, на југу и сјеверу до 34 степена Целзијусова.

У понедјељак, 28. јуна, биће сунчано, веома топло и вруће уз малу дневну облачност, са температуром мало вишом него претходног дана.

Током ноћи на уторак, 29. јун, биће топло, на сјеверу и југу се очекује тропска ноћ са минималном температуром од 20 степени Целзијусових и изнад.

Минимална температура ваздуха биће од 15 до 20, на југу до 23 степени, а највиша дневна од 29 до 35, на југу и сјеверу до 38 степени Целзијусових.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар