У години короне више се јело, пило и зарађивало

За бруто плате и накнаде у Парламентарној скупштини БиХ прошле године исплаћено је за 740.000 КМ више него 2019, за јело и пиће 13 одсто више, а посланик Јаков Галић уписао се на списак оних који су отишли у пензију, узели отпремнину и поново се вратили на посао.

Република Српска 24.06.2021 | 07:51
У години короне више се јело, пило и зарађивало

Све то се дешавало у години пандемије, када је цијела БиХ била закључана, а парламентарци одлазили на посао мање него икад.

Према ревизорском извјештају ПС БиХ за 2020. годину, бруто плате и накнаде на крају године коштале су 10.064.911 КМ и веће су у односу на претходну годину за 740.932 КМ, што је посљедица већег броја запослених. Буџетом за 2020. планирано је 230 запослених, а 31. децембра у ПС БиХ било их је 228.

Парламентарна скупштина на располагању има 13 службених возила. Крајем године два возила су продата путем јавне лицитације за 28.571 КМ. Истовремено, за три нова аутомобила плаћено је чак 329.175 КМ с ПДВ. Купљене су три БМW „петице“, конкретно 530 XД.

Током набавке, стигле су двије понуде, од којих су обје, тврде ревизори, имале исту рачунску грешку – у колони „Јединична цијена са ПДВ и попустом“ уписана је јединична цијена која помножена са количином даје укупну вриједност.

Такође, у оквиру понуде изабраног понуђача уопште није уписан тип односно модел понуђеног возила, како је то тражено у документацији, што значи да је присутна дилема шта је конкретно понуђено и да ли удовољава условима траженим у документу о набавци. Ипак, током поступка набавке није било изјављених жалби и на крају су утомобили купљени од Ауто центра „Томић“ из Мостара.

У 2020. двије особе у ПС БиХ су отишле у пензију – државни службеник и посланик Представничког дома. Први је добио отпремнину 8.805 КМ, а други 28.998 КМ, односно у висини шест остварених нето плата.

– Поступцима ревизије утврдили смо да је ове године настављена пракса поновног активирања статуса професионалног посланика након стицања услова за одлазак у пензију. У пракси то значи да је посланик који је имао пуни радноправни однос, уз прекид радног односа од три дана (према подацима обрасца пријаве-одјаве из Пореске управе РС) исплаћена отпремнина у износу од 28.998 КМ, те је истом поново активиран радноправни статус у Парламентарној скупштини БиХ у истом мјесецу, односно након три дана – пише у извјештају.

Име није наведено, али је познато да се ради о посланику Социјалистичке партије, Јакову Галићу.

Укупни трошкови репрезентације ПС БиХ на крају године били су 61.445 КМ и за 13 одсто су већи у односу на претходну годину. Највише имају право да потроше чланови колегијума оба дома ПС БиХ (њих шесторо), по 6.000 КМ годишње.

– Увидом у одређене рачуне интерне и екстерне репрезентације поново се нисмо увјерили да су поједини корисници у оквиру дозвољених лимита користили услуге хране и пића с јасним поводом и образложењима настанка трошка, што у питање доводи саму сврху репрезентације и начело транспарентности – упозорили су ревизори.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

24.06.2021 06:14

Зато је Душанка Мајкић онако задригла под старе дане. Само нека је џабане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

24.06.2021 07:59

Морало се јести више, ради јачања имунитета:)

ОДГОВОРИТЕ