Зашто особе које пријаве корупцију немају заштиту?

Република Српска има закон о заштити лица која пријављују корупцију, али ефекти овог закона нису познати јавности. Федерација нема правну заштиту оних који пријављују корупцију, а ни закон. Зашто звиждачи немају адекватну заштиту?

Република Српска 23.06.2021 | 22:09
Зашто особе које пријаве корупцију немају заштиту?

У БиХ још није обезбјеђена потпуна заштита оних који пријаве корупцију, популарно званих звиждача. Закон о заштити лица која пријављују корупцију, доживио је у пракси системско застрашивање праведних. Особе изнутра врло често су заслужене за откривање великих афера. Али, након тога, пракса је показала, да остану без адекватне правне заштите. Због тога је све мањи број лица која се усуде да пријаве корупцију.

''Немају повјерење у механизме правне заштите који им стоје на располагању. Потребно је јачати механизме заштите како би се људи између осталог убједили да ће бити сигурни оног тренутка кад пријаве корупцију и да неће трпити штетне посљедице'', каже  Угљеша Вуковић из Транспаренси интернешнел БИХ.

О штетним посљедицама често говори посланик Небојша Вукановић.

Указивао је много пута на бројне примјере корупције. Врло често умјесто правне заштите, добио је тужбе.

''Нажалост, ми живимо у друштву у којем су они који указују на криминал и непотизам изложени су прогону'', каже посланик СДС у НС РС Небојша Вукановић.

Република Српска има закон о заштити лица која пријаве корупцију. Међутим, сам закон није довољан, уколико нема примјене у пракси.

''Систем је такав да онај ко је пријавио корупцију и кад се сазна ко је тај ко је пријавио и онај који покушава да заштити правни поредак РС увијек извуче дебљи крај'' – каже професор кривичног права на Правном факултету Иванка Марковић.

У ФБиХ, Представнички дом Парламента у јуну 2018. прихватио је нацрт закона о заштити лица која пријављују корупцију, али се ту стало. Нацрт закона још увијек није био на разматрању у Дому народа Парламента ФБиХ.

''Влада Федерације нема интерес да утврди овај Закон '' – каже посланик у Парламенту ФБИХ  Ирфан Ченгић.

Лана Прлић, посланик је у Представничком дому федералног парламента. пријавила је корупцију. Добила је само потврду да је правосуђе на кољенима и да у Федерацији БиХ звиждачи не уживају никакву правну заштиту.

''Пријавила изборну крађу послал све доказе и добила сам одговор да се није утврдила намјера изборне крађе. То је депримирајуће'', каже  посланик у Представничком дому Парламента ФБиХ Лана Прлић.

Због тога и не чуди, али забрињава податак да се број пријава корупције у Тужилаштвима у цијелој БиХ сваке године смањује. За четири године број пријава које подносе грађани и надлежне полицијске агенције смањио се за 20%. По броју оних који „звижде“ у БИХ  бесмисао правосуђа је више него очит.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Румуни

23.06.2021 20:29

То најбоље знају објаснити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2021 20:55

Која застита и пријава криминала када је 90% зитеља криминалци и мафија..

Name

Радана

24.06.2021 06:24

Када систем вриједности пропадне, када у власти регирају моралне наказе и особе са купљеним дипломама итд. онда је сувисно говорити о ситницама какве су застита особа које зеле пријавити корупцију.. Нама фале квалитетна систмска рјесења, криминал нам је постао дио политицке праксе!

Name

Борац

23.06.2021 20:35

Закон стити ове лопове. Они су сви повезани и застицени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

23.06.2021 20:47

Ста је са уцјењеним и рекетираним привредницима... ста је са извозницима који добију поврат пореза тек послије избора, кад доставе странацким глодарима списак гласања од стране запослених...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

24.06.2021 03:16

Ста је вама, у Добоју када нестивили неког пријавис прво те испитају да те могу тузити, а онда овлас питање за ста подносите пријаву и ста хоцете да урадимо? Е па хоцу да га карам а ви га дрзите. Фуј дрзаво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

24.06.2021 08:05

Застите нема јер само тако могу да га ликвидирају ови корумпирани намлате уцјене породицом а да има заститу неби се усудили да га дирну. Данасњи закон је скројен по мјери криминалаца и изгледа једини прави закон је само у властитим рукама и дугој деветки.

ОДГОВОРИТЕ