Потребни додатни милиони за замјену електро мреже

''Електрокрајина'' је у протекле двије године у санацију електродситибутивне мреже уложила више од 47 милиона. Потребни су додатни милиони како би мреже биле обновљње. Али, предузеће довољно новца нема.

Република Српска 21.06.2021 | 23:07
Потребни додатни милиони за замјену електро мреже

''Електрокрајина'' добила је позитиван ревизорски извјештај за 2020. годину. То је прво позитивно мишљење ревизора на финансијске извјештаје предузећа од 2004 године.  Похвалили су се смањеним дистрибутивним губицима, повећаном наплатом потраживања, смањеним бројем запослених и трошковима за плате. Међутим, међу помацима у пословању, проблема и даље има.

Добра вијест за ''Електрокрајину'' је позитиван ревизорски извјештај и помаци у пословању.

- Међутим, на позитивне вијести начекаће се они грађани који су имали преплату. А њих је преко 96 хиљада. Да би им новац био враћен на текући или рачун снабдјевача – сачекаће неколико мјесеци.

''Огромна активност нам је потребна да би пресјекли ово стање. Било је морам признати на почетку одређеног несналажење и проблема са мањим бројем раника и сад смо преузели активности на чишћењу цијелог посла. Требаће нам два - три мјесеца да исплатимо свима'' – каже в.д. директора ''Електрокрајина'' Бањалука Драган Чавић.

С једне стране похвале да је успостављена ефикаснија организација предузећа.

С друге стране и даље чињеница да су у већини села жице за струју везане за дрвене накривљене бандере. Неријетко и за шљиве.  ''Електрокрајина'' је у протекле двије године у санацију електродситибутивне мреже уложила више од 47 милиона. Потребни су додатни милиони како би мреже биле обновљње. Али, предузеће довољно новца нема.

''Да би се извршила реконструкција комплетне мреже то није могуће из капацитета саме ''Електрокрајине ''. Припремамо да ово дефинишемо као пројекат од јавног интереса који ћемо кандидовати према Влади и међународним финансијским институцијама, било да су грантовска илиповољна средства. Почеле су активности са Европском банком за обнову и развој са ЕРС''. каже Чавић.

Није довољно само разговарати – потребни су конкрета рјешења – поручује СДС-ов одборник Александар Петковић. Ситуација на терену са мрежом је каже катастрофална.

''Очито да је 25 година исто стање. У руралном дјелу је катастрофално стање. Свакодневни нестанци струје. Људи по 20 дана немају струју", каже Петковић.

Он поручује да није спорно то што се актуелно руководство похвалило добрим пословним резултатима. Спорно је каже то што ранији директори нису кривично одговрали за пословне губитке који се мјере милионима марака, а њихово лично богаство се истовремено значајно повећало. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дусевна бол

21.06.2021 21:34

Уколико преплата на мој рацун не легне 30 дана од дана потписивања изјаве ,тузицу Електроприведу за нанијету емотивну бол у износу од 7000 КМ. То препоруцујем и осталима који имају преплату,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

22.06.2021 00:56

Ја се такодје спремам за тузбу како Електродобоја, тако и овог назови новог снабдјеваца Требиње. Бице ми задовољство, сам без адвоката да их добијем, исто као сто сам и Градску Топлану.

Name

Онлине

22.06.2021 05:40

Људи аплицирају за пут на мјесец онлине а код насег Цаве у ред па цекај на +35.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А САД АДИО

22.06.2021 05:53

Од предсједника до В.Д. директора, све је јасно. Чак ти ни ту неда стално запослење. Коментар укупан на све је ФУЈ. Багро и бандо, знате ли да се гадите народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту

22.06.2021 08:15

Је легло криминалаа!!Цавиц је одавно требао бити у затвиру да је правне дрзаве!!људи писите тузбеее одстету !радници пензионери и сви сицијани потразиоци прависудје мора бити ОДБЛОКИРАНОО!!!Народ мира одстету тразити од овог зла партијскотајкунског!побогу прљави капитал се ваља амилиони милијарде дрзавног народниг нивца а лопови царују!!!доста је!пљацка ид рата!10

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

22.06.2021 08:38

А бандере криве,само што не падну. Гласајмо за Чаву да попушимо траву. Тешко је намаћи пара за толике откосе траве. Ми смо већ попушили и са Чавом и са другима, па нас баш брига за бандере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јс

22.06.2021 08:52

Ма то ће стари инжењери браћа Дрљаче да ријеше ипак су они директори обојица. Јадна фирма с њима на челу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.06.2021 10:17

Чуј 47 милиона, па одакле добијамо струју, из Уганде јел?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

22.06.2021 11:56

Ма ста је 47 милиона, само дигнес кредит, Висковиц ти потписе мјенице, влада гарантује а народ враца. Они подијеле лову, а бандере остану какве и јесу ,,криве" !!!