Пожари, експлозије: Шта се дешава у фабрици у Чачку?

Нова, друга серија експлозија у свега двије недјеље у магацину војне фабрике “Слобода” догодила се у просторији гдје нема струјних инсталација, а синоћ је избио и пожар у овој компанији. Војни аналитичари истичу три могућа разлога због чега се у овој компанији сада већ учестало догађају инциденти..

Србија 21.06.2021 | 11:19
Пожари, експлозије: Шта се дешава у фабрици у Чачку?

Након само 15 дана у војном магацину “Слобода” у суботу увече поново је дошло до експлозија с тим што су, нажалост, овога пута посљедице биле теже пошто је било и повријеђених троје радника је лакше повријеђено и задржано на болничком лијечењу.

Дан касније, у недјељу увече у кругу фабрике избио је пожар и захватио шуму и високо растиње. Ватра је под контролом. На срећу, није било повријеђених. Очекује се долазак хеликоптера Војске Србије који ће помоћи у потпуном гашењу пожара. У фабрику би данас требало да дођу и деминери Техничко-ремонтног завода, преноси Блиц.

Ватрогасне екипе дежурале су читаве ноћи у кругу фабрике.

Предсједник Србије Александар Вучић открио је необичан детаљ у вези са прексиноћном експлозијом.

– Надлежни државни органи испитују све, све је сад сигурно и обезбјеђено. Има једна чудна ствар, у првом извјештају наводи се да је у просторији у којој није било струјних инсталација дошло до експлозије. Испитаћемо подробно све разлоге могућег пожара и експлозије биће испитано све – рекао је Вучић..

У Чачку је ноћ између суботе и недјеље протекла без нових детонација. Дронови су током ноћи надлетале круг фабрике, а стучне екипе изашле су на терен 24 часа након посљедње детонације.

Поједини мјештани, који су у суботу увече евакуисани, почели су јуче ујутру да се враћају у свој дом.

Подсјећања ради, експлозија у магацину готових производа фабрике “Слобода” у Чачку већ се догодила 4. јуна, али није било повријеђених.

Нови инциденти у “Слободи” покренули су питање због чега се у овој компанији толико често догађају експлозије и колико су запослени и грађани који живе у близини фабрике безбједни?

<х4>Три могућа разлога за експлозије

Војни аналитичар Владе Радуловић истиче за Блиц да експлозије у магацинима лако запаљивих материја није новост, али да је, ипак, једна ствар необична у вези са експлозијама у фабрици „Слобода“.

– Атипично је да су се двије експлозије у свега двије недјеље догодиле у складишним деловима исте компаније. Не у истој просторији, али у истим дијеловима. Због тога је ово питање, прије свега, војну безбједност и ВБА јер се овде не ради о тривијалној фабрици већ о најзначајној компанији система одбране – наглашава Радуловић.

Како каже, три су разлога због којих може доћи до експлозије у магацину лако запаљивих материја. Као један од њих у теоретском смислу навео је чак и диверзију, мада није изнио да постоје било какве индиције за то.

– Прво, могуће да је у магацину било већа количина сировина, полупроизвода и готових производа него што је дозвољено. Друго, могуће је да је неким од тих ресурса истекао рок, а када се то догоди они постају веома нестабилни. Рецимо, догађа се да сада експлодирају бомбе из Другог свјетског рата. Трећи разлог би могао бити саботажа или диверзија – подвлачи Радуловић.

Наш саговорник апострофира како је веома битно да војна безбједност утврди што пре околности експлозија како би се искоријениле све спекулације.

– Појавила су се веома опасна поређења ових експлозија са експлозијама у складиштима муниције и оружја у Бугарској и Чешкој иза којих је стајала диверзија јединице 29155 руске војне обавештајне агенције ГРУ. Та јединица је стајала и иза покушаја преврата у Црној Гори 2016. Године. Да се не би отварала та опасна поређења војна безбедност мора што прије да испита цијели случај – сматра Радуловић.

Војни аналитичар оцјењује да се свакако мора унапредити безбједност у појасу приступа складишном дијелу фабрике „Слобода“.

– Поређења ради, у војној фабрици у Лучанима постоје стражарнице као у серији „Отписани“ на сваких 400-500 метара док су у „Слободи“ службе безбједности на нивоу портирских служби без икаквог осматрања простора – закључује Радуловић.

<х4>Зашто се „Слобода“ није одмах огласила?!

Војни аналитичар Владе Радуловић примјећује да је и фабрика „Слобода“ није исто реаговала након прексиноћне серије експлозија и детонација прије двије недјеље.

-„Слобода“ се прије двије недјеље огласила исте ноћи, али и ујутру. Дакле, имали смо након неколико сати већ два саопштења ове компаније. Док се након нове серије експлозије уопште није одмах огласила. Очекујем да ће ВБА испитати све околности експлозија, али да ће одговор остати унутар система одбране. Без обзира на то, битно је да војна безбедност зна шта се догодило у „Слободи“ – наглашава Радуловић.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Нато дијело

21.06.2021 12:05

Мислим да је сапотаза узрок експолозије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

21.06.2021 12:19

Подметнути пожари. Треба пречешљати све запослене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

21.06.2021 12:30

Па ти крени у трећу смјену на посао у овакву фирму, мајчин сине! Ту је једино рјешење "мртва стража" на сваких 100 метара и без упозорења пуцати на све што се мрда. Камере, минска поља, високе препреке. Све су то нормалне инвестиције за погоне оваквог типа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yоки

21.06.2021 13:26

портиру дати зољу

Name

Скептик

21.06.2021 12:38

Колају неке гласине да се смијешта Небојши Стефановићу, министру одбране...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

21.06.2021 12:42

питајте Вулина

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

21.06.2021 17:37

Срби смо, можда се тако прикривају докази о мутним радњама, као народ смо кварљива роба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Статицки електрицитет

22.06.2021 10:19

Статицки електрицитет

ОДГОВОРИТЕ