Осјетљивији могу добити опекотине за 15 минута

Први топлотни талас овог љета је започео, и одмах у самом његовом старту идемо и до 40 степени Целзијуса у дијеловима Херцеговине и у Посавини, написао је метеролог Недим Сладић.

Босна и Херцеговина 20.06.2021 | 15:22
Осјетљивији могу добити опекотине за 15 минута

Нагласио је да ће то бити прилично дуготрајан топлотни талас, доста изражен, а што потврђује и наранџасти метеоаларм издат од  хидрометеоролошких завода који може неповољно утицати по здравље становништва.

Како би прошли са што мање посљедица у наредном периоду Сладић препоручује унос што више течности у организам како бисмо остали хидрирани, уз лаганију храну.

-Биће прилично вруће. Здравствени радници нас већ упозоравају – смањимо физичке активности у најтоплијем дијелу дана и уносимо што више течности како бисмо остали хидрирани те лаганију кувану храну. УВ индекс у условима ведрине је врло висок (и до 10), па најосјетљивији могу добити опекотине за мање од 15 минута. Не заборавимо да се налазимо пред солстициј, па је и угаона висина сунца највећа ових дана, а ноћи најкраће – каже Сладић.

Најавио је након протеклог динамичног викенда слиједи још динамичнија седмица пуна врућине и тропских ноћи, а надати се и без оних херцеговачко-ватрених изненађења.

истиче да су бројни температурни рекорди за јуни мјесец угрожени.

-Бројни температурни рекорди за јуни мјесец су угрожени, нарочито од средине седмице (23/24.06) када се очекују и највише температуре. Ризик од пожара је за сада низак, али наредних дана се и он повећава, нарочито у Херцеговини.

(Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар