Православне светиње - реална мета терориста

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић упозорава да постоји реална опасност од терористичких напада на православне светиње на Косову и Метохију, а да терористе својим изјава подстичу приштинске власти.

Србија 20.06.2021 | 12:19
Православне светиње - реална мета терориста

Он каже да су Дечани, Пећка патријаршија и остале православне светиње и гробља на Космету свједоци колико су Срби и православље утемељени на том простору и да других организованих религија тамо вијековима није било, што их чини објектом напада оних који граде "косовски идентитет" и реалном метом терориста.

"Опасност од терористичких напада је апсолутно реална. Овдје локална власт, било да је то Рамуш Харадинај, Хашим Тачи или Аљбин Курти, стимулише то. Изјаве који они дају подстичу терористе на то", рекао је Галијашевић Срни.

Он сматра да српски народ на Космету и српска баштина немају бољу заштиту од Кфора, који је преузео одговорност испред УН.

"Не видимо намјеру западних сила да испуни дио Резолуције 1244 који говори о повратку одређених полицијских и војних снага Србије на то подручје. Дакле, најбоља би заштита била да дође полиција и војска Србије, али то у овом моменту није реално. Без Кфора би Срби, у ствари, били осуђени на притиске, терористичке акције и били би присиљени на расељавање", рекао је Галијашевић.

Он је истакао да су напади на православне светиње у ствари напади на Српску правиославну цркву, а посредно напад на цијели народ и државу.

Галијашевић наводи да је као младић и учесник једне од омладинских акција био свједок насиља над Србима и свега српског на Космету 1981. године, те да је тада формулисао свој лични и политички однос у вези са Косметом.

Он подсјећа да су терористи тада дигли у ваздух Хотел "Гранд" у Ајвалији, која је шест, седам километара удаљена од Приштине.

"И онда када су полицијске и војне снаге обезбјеђивале то мјесто дешавало се паралелно силовање монахиња, рушена су православна гробља и тежиште активности се опет премјестило на православне светиње", указао је Галијашевић.

Он истиче да ни тада, када је тамо проглашено ванредно стање, неколико корпуса није могло да заштити простор од "атавистичког и племенског набоја који су имали Албанци".

Према његовим ријечима, све што се данас дешава на Космету везано је за Њамачке или америчке интересе који Албанци реализују.

"Понакад су ти интереси сукобљени само око примата појединих сила. Дакле, када одређене мировне процесе покрећу Американци, Нијемци знају то минирати подршком за круте ставове, када Нијемци притисну Бриселским споразумом, тада Американци дају подршку Куртију, Харадинају или Тачију да минира договоре", оцијенио је Галијашевић.

Он је нагласио да се увијек као резултат оваквих распада могућих договора и преговора у позадини дешавало насиље.

"Сјетимо се погрома када је 100.000 људи буквално помјерано из својих кућа. Та пријетња дефинитивно постоји и могу разумијети забринутост предсједника Србије Александра Вучића који преговара у ствари са Западом. Он преговара са Њамачком и Америком, премда ми видимо да он преговара са Приштином", рекао је Галијашевић.

(Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Јово пекар

20.06.2021 10:46

Стручнак за шта је овај лик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода народу

20.06.2021 10:51

Ко плаца ову ублеху?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

20.06.2021 11:02

Иконе су посебно мета лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

20.06.2021 13:14

Ха х а ха. Конструктиван коментар.

Name

Иде се

20.06.2021 11:10

На систематско ресење, умоболности у свијет, поцев од Америке. Америка је створила тероризам, заједно са тим накарадним тумацењима ислама, и дјеловања, али подлозности тог свијета освајању и сталном ратовању сто није цивилизовано. Наравно, постоје примјери код њих који су мозда и за узор, на примјер арапске бројеве и сах користимо и дан данас, а то су имали кад и били су доста напреднији од римских. (Мада се они приписују и индији), али те ствари око освајања и намецања због тога су и сами цесто непозељни у ртазним дијеловима свијета или проблем. Тероризам је заблуда сиромасних, али Америка га подрзава и веци је проблем од данасњих Арапа и исламског свијета. Као и лукавство у европи. Запад је слаб на лукавство умјесто мудрости, а Арапски свијет на тумацење освајања као спознаје, због тог су вијерни, али та вијерност и нацини цесто се погресно протумаце и при том су несаврсени у осносу на друге. Но отом потом колико могу јесу да се испостују, када нападају не треба да се постују, али и да се цијене као неко ко је правилан вјерник нити Арап нити муслиман, како вец то иде. Могуци су ови напади, разбојника, дакле, али Америци су на терет понајвисе. Јер вријеме је за резолуције о несавјести америке, о томе како је Америка допринијела криминализацији у свијету, Сиптарском фасизму, а није ријец о религијама. Тероризам је дио фасизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

20.06.2021 12:01

Давно ми је ђед покојни рекао, сине чувај се изрода свог народа и човјека кои крије поглед, а Коњевић Поље и Фата, никакав коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

20.06.2021 12:12

...па и Дачиq крије поглед када разговара с рецимо новинарима... Увијек глада у страну, гледа у стол и никад у саговорника.

Name

Бббм

20.06.2021 12:07

Овај лик је будала. Исплати му се плату давати,само да шути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

20.06.2021 12:40

Поремецени тип , а слузи као извор информација, борац ткзв. Армије БиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

20.06.2021 12:40

Еее ајде нелупетај више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струцњак

20.06.2021 12:42

Оваквог струцњака мајка теско радја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћоро

20.06.2021 13:27

И овај Ћоро ко и Додик изгубио компас. За добре паре шамара глупости ко и партијски му вођа Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауууу

21.06.2021 08:49

Док је баја бројо паре у трезору,Галијасевиц заврси факултет на Фору али неки непостојеци.

Name

Глобал зитизен

20.06.2021 18:10

Јел има јос неки фрик (лудак) у насем друству да му се посвети медијски простор. Снимајте људе по селима много су паметнији и интересантнији од ових сподоба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де.ка

20.06.2021 18:13

Ста овај Каравлах тумаци плацен да пљује по незнању засто неја појма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

20.06.2021 18:51

Овај је бурлина будала екперт за будалаштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

21.06.2021 15:38

Галијасевиц је струцњак за тероризам,ко га слуса гори је од њега.

ОДГОВОРИТЕ