Која дјеца треба да приме вакцину, а која не?

Која деца би заиста требало да приме вакцину, шта се препоручује трудницама и дојиљама, ко би требало да се вакцинише и колико вакцина штити од обољевања, одговарају директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести УКЦС Горан Ствановић и Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије.

Србија 20.06.2021 | 10:22
Која дјеца треба да приме вакцину, а која не?

Фајзер-Бионтекова вакцина препоручује се деци старијој од 12 година, уз сагласност родитеља, код изабраног педијатра. Ко од њих би требало обавезно да је прими?Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", Верица Јовановић каже да следи измена и препорука стручно-методолошког упутства где ће се педијатрима саветовати да у процес вакцинације као препоручену имунизацију укључе и вакцинацију против ковида за узраст деце од 12 до 15 година.

"Деца са ретким болестима, гојазна, која имају висок крвни притисак, болести плућа и малигне болести највероватније ће бити приоритети јер имају повећан ризик од оболевања. Ковид је прилично агресиван, не бира и може дати компликације", наглашава Јовановићева.

Струка вакцину препоручује трудницама, а мајкама које доје?

Верица Јовановић понавља да труднице, а свакако и дојиље, могу да приме вакцину.

"Нарочито, када говоримо о младим мајкама које доје, препоруке се већ налазе у Стручно-методолошком упутству, тако да сви стручњаци, и гинеколози и лекари опште праксе су упознати да је препорука свакако већ у примени, да све дојиље могу да приме вакцину", додаје Јовановићева.

Како наглашава, нема бојазни да ће се било какве неочекиване реакције јавити нити код мајке, нити код детета. "Наш циљ је да се заштити пре све ширење инфекције, оболевање јер су мајке тада уморне, њихов имунитет је додатно ослабљен, и препоручује се да се вакцинишу без икаквог ризика", закључује директорка Батута.

У току је сезона крпеља. Да ли би оболели од лајмске болести требало да се вакцинишу?

Директор Клинике за инфективне и тропске болести УКЦС Горан Стевановић каже да акутно стање болести и терапија антибиотицима трају три недеље. Чим се та терапија заврши, апсолутно важи као и за све друге грађане који немају то стање, указује Стевановић.

А ко заиста не би требало да се вакцинише?

Павле Зелић из Агенција за лекове и медицинска средства Србије напомиње да је једина права контраиндикација јесте преосетљивост на неки од састојака вакцине.

"Контраиндикацију представљају тешке анафилактичке реакције у претходној историји болести, зато је неопходно да се те особе консултују са и алергологом пре него што приме вакцину и зато се, на крају крајева, сви када примимо вакцину, на лицу места сачекамо да ли ће се десити нека реакција", каже Зелић.

Према његовим речима, људи са тешким алергијским реакцијама јесу категорија која захтева посебан опрез, али нису ни њима искључене вакцине.

"Акутна погоршања хроничних болести су друга много већа категорија становништва, који због неких стања – епилепсије, дијабетеса, тешких срчаних инсуфицијенција, и других тешких болести које дуго трају, али су дошле у акутно стање, не треба да приме вакцину, али је могу одложити и примити касније", указује Зелић.

Искуства из земља у којима је становништво масовно вакцинисано показују да су у болници углавном невакцинисани. Да ли је тако и код нас?

Горан Стевановић наглашава да вакцина не штити од разбољевања, она штити од тешких клиничких форми и у крајњем случају од смртних исхода.

"То је показано и у нашем клиничком искуству, јер највећи број пацијената који су били вакцинисани, па се инфицирали вирусом ковида, има врло благе или умерено тешке клиничке слике", каже Стевановић.

Са друге стране, поручује да је нормално да има и тежих случајева и да ће бити и оних који ће, нажалост, преминути и поред вакцинације.

"То су особе које су екстремно високом ризику, које чак ни вакцинација не може у потпуности да заштити, а ту је улога свих нас осталих који не спадамо у високо ризичне категорије да се и ми вакцинишемо и створимо још један слој заштите око наших најосетљивијих суграђана и да тиме заштитимо једни друге", закључује Стевановић.

(РТС)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Реалан

20.06.2021 08:49

Ово је чисто лудило, на почетку ове пландемије су говорили да дјеца не спадају у ризичну скупину, сада одједном хоће и да вакцинишу дјецу а вакцином која није ни испитана како треба... Моје дјете не..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

20.06.2021 09:25

Фармацеутски лоби и "стампање" пара за фарма-индустрију. Ниста им није свето.

Name

Ре

20.06.2021 10:55

Функционално неписмени људи за разлику од потпуно неписмених могу процитати несто, алинису у стању да испаравно протумаце и разумију процитано, ова особина је један од бољих показатеља ниског коефицијента интелигенције. Господа у тексту су дала препоруке која дјеца би обавезно требала примити вакцину под условом да имају изнад 12 година односно да припадају старосној групи за коју је вакцина одобрена за употребу. То су дјеца која имају хроницна обољења срца и плуца, дјеца која болују од малигних болести као и остала дјеца којима је из неких других разлога ослабљен имуни систем и за коке би зараза вирусом могла бити кобна. Нико није говорио о обавезној вакцинацији све дјеце него препорукама.

Name

Стварно

20.06.2021 13:31

Ма ста ми наприца. Јед да дјеца која имају здравствених проблема треба да приме фајзера и да имају јос висе проблема??? Зато сто тако казе криминални фармако култ? И труднице и дојиље??? Па кретенцино једна ти своје вакциниси а мрна вакцине не треба нико да прима.

Name

Ре Стварно

20.06.2021 15:17

Слусај имбецилу имас среце сто имас здраву дјецу, мада да којом несрецом имас хроницно болесно дијете требало би га ти одузети, јер би са својим примитивним размисљањем и закрзљалим мозгом који вјерује пропаганди којекаквих сарлатана висе него људима који су пола зивота провели сколујуци се за једну такву комплексну ствар као сто је људско здравље угрозио здравље сопственој дјеци. Родитељи дјеце која болују од неке болести која компромитује имуни систем врло добро знају у каквом страху су зивјели претходних годину дана и под каквим стресом бринуци се да им се дјеца не заразе вирусом који би за њих могао бити кобан и они це знати донијети исправну одлуку за своју дјецу, сигурно се неце водити твојим, или коментаром неког другог згубидана или примитивца. Просипас се са изразима о којима појма немас, на насем језику скраценица за то сто спомињес је мРНК, а то сто си ти написао је енглеска скраценица коју си негдје цуо па сад се правис паметан, а вјерујем да не знас ни хеминску формулу кухињске соли, а од сколе имас велики одмор и љетњи распуст. Бројне неизљециве болести јако подмукле и смртоносне за дјецу си искорјењене вакцинацијом, цак и ти такав какав си си мозда захваљујуци бас некој од вакцина претекао и избјегао неко тезе остецење, а мозда цак и смрт, на залост одлуцио си да ту благодет модерне медицине и науке не искористис да се мало образујес и изадјес из средњег вијека и остао глуп и примитиван.

Name

Ре ре

20.06.2021 16:43

Па коме ти вјерујес будало билу гејтсу, фауцхију и дркону то су експерти које пратис....за разлику од тебе ми пратимо имунологе и докторе наука као сто је Луц Монпелиер, Дидиер Раулт, Срецко Сладовљев. Покојни др. Тодор Јовановиц је јос прије 25г прицао о стетности вакцинације и униставању народа по Африци експериментима, а ти јос увијек бленес у сектасе фармако култа колико си заостао. Са таквим будалама се нема о цему расправљати. Најздравија дјеца су потпуно невакцинисана само сто ти то не знас. И та прица о тобозњим болестима које су искорјењене пелцовањем је лаз. Болести су вец биле искоријењене захваљујуци бољем стандарду и хигијенским условима прије појаве масовног вакцинисања. Вјеруј у ста хоцес пелцуј се, али нека ти буде јасно да има много људи који то висе неце да прихватају.

Name

Стварно

20.06.2021 16:47

И јос несто за ову будалу сто подрзава фајзеров фармакокулт....вецина те имунокомпромитоване дјеце о којој прицас је управо остецена Вакцинацијом у дјетињству. О томе имас колико хоцес литературе за коју немас времена јер пратис тековине дркона и криминалне организације сзо.

Name

Никола озрен

20.06.2021 09:06

Багро продана доци це дан кад тад када идете на суд да одговарате за зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

20.06.2021 09:23

Тако је, у потпуности подрзавам!

Name

Ре Никола

20.06.2021 09:33

Можда на Оном Горе Суду, на овим сигурно одговарати неће! Коме да одговарају кад су они апсолутни владари!?

Name

ЗА ре-Никола

20.06.2021 09:54

Па вјерници свих вјера сиром свијета управо тај суд и цекају.

Name

Зељко

20.06.2021 09:23

Маму ли вам убилачку,,пелцујте своју дјецу,,моју сигурно нећете,док сам ја жив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агенда 2030

20.06.2021 09:24

Ово је пројекат, поробљавања становништва од стране сатаниста и педофила, и овоме неће бити краја док се народ не побуни у цијелом свијету. Они неће стати и вакцинисати ће нон стоп, Само ће бити нови таласи, нови сојеви, и тзв.нове вакцине. До тада гледајте црну психијатрију. Живјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

20.06.2021 09:31

АХА..ДО ТОГА СМО ДОСЛИ...МОЈЕ НЕЦЕ!!!!!ПА ПО ЦИЈЕНУ ЗИВОТА МОГА ИЛИ ОД НЕКОГА КО ТО ЗАХТЈЕВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГЛАВА ЗА ГЛАВА..ПА ИЗВОЛИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од родитеља се трази

20.06.2021 09:36

Сагласност да дијете прими вакцину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрс

20.06.2021 09:40

Мрс смецари глобалистицки секто сви цете у затвор за депопулацију народа тим фармако крсем. А дјецу не дирајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

20.06.2021 09:41

Нису вакцинисали 5 посто становниства а хоце ДЈЕЦУ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

20.06.2021 09:42

Вакцина је греска! Тацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

20.06.2021 09:42

Јој дјубради и труднице и дјецу би да депопулисете, Богме нецете јос дуго ходати на слободи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЗ ЛАЗ ЛАЗ

20.06.2021 09:51

Ниједно дијете не треба да прими вакцину! НИЈЕДНО!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вита

20.06.2021 10:02

Мом дјетету сте вец наскодили неповратно за цитав зивот кад је са 2,5 године примио ММР вакцину. Од здравог правог напредног и у физицком и у психицком и интелектуалном смислу дјетета досли смо до тога да до треце године буде дијете са аутистицног спектра. Коме ја да се залим, кога да кривим? Зивимо тако вец 16 година и никоме ниста. Зар мислите да цу бити толико луда да дозволим да га и даље пелцујете а не дао Бог да дам и друго дијете? Ни по цијену зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

20.06.2021 10:15

Око 50 хиљ. Американаца је настрадало од боцки,зар није сваки зивот вазан,небитно јел невидљиви непријатељ или боцка... Ко овде кога спашава и од цега то висе нико не зна ??‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

20.06.2021 13:34

Ма ко кога спасава, нико то и није циљ вец је циљ депопулација. И ови сто примају тај јунк имају велику сансу да развију терминална обољења ако не умру вец у првој години. Најбољи су идиоти који прицају о концепту који је развила циа теорије завјере, а нигдје теорије вец сама пракса. Народ туп гледа тв и ове мајмуне. Каквих будала има и дјецу це униставати не само себе.

Name

Xx

20.06.2021 14:58

Ви сте излудили па све нас потровасте чуј то уз сагласност родитеља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

20.06.2021 16:06

И др менгеле је имао препоруке а за разлику од ових 3разредних слуга фармакомафије био је врхунски доктор и бар није врсио експерименте над властитим народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

20.06.2021 17:08

Ево ста мисли Нобеловац и прави науцник о овај вакцинацији хттпс://раирфоундатион.цом/нобел-лауреате-луц-монтагниер-wарнс-цовид-ваццине-маy-леад-то-неуродегенеративе-иллнесс-видео/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало бре мајстори

23.06.2021 11:24

Где це вам дуса.

ОДГОВОРИТЕ